text Viata crestina

"Spiritul de critica"

02 aprilie 2025

Categoria: Viata crestina

 

   Nemultumirea noastra cea de toate zilele

     Astazi, nemultumirea poate fi intalnita in toate domeniile vietii, la toate categoriile sociale si la toate varstele. Patronii sunt nemultumiti de angajatii lor, iar angajatii sunt nemultumiti de patroni. Copiii sunt nemultumiti de parinti, iar parintii de copiii lor. Oamenii sunt nemultumiti de politicieni, de liderii religiosi, de ordinea sociala, de salarii si de drepturile lor ( mai bine zis, de lipsa acestora ). Ei mai sunt nemultumiti de calitatea obiectelor cumparate si de cea a  serviciilor prestate. Oamenii sunt nemultumiti de ceea ce au, dar mai ales de ceea ce nu au; de ceea ce sunt, dar mai ales de ceea ce nu sunt…

Dupa o apreciere corecta, spiritul de nemultumire nu este intotdeauna justificat. Oamenii vesnic nemultumiti de tot ce este in jurul lor au totusi unde locui, au ce sa manace, au cu ce sa imbrace, au mijloace de transport si de petrecere a timpului liber, au mijloace de informare cum bunicii si strabunicii nostri nici nu visau sa aiba.

Dintr-un anumit punct de vedere, multi oameni o duc mai bine decat imparatul Solomon. De ce ? Pentru ca marele imparat, cu toata slava si bogatia lui, nu a avut nici macar o bicicleta ca mijloc de deplasare. Ce sa mai vorbim de motocicleta, ATV, elicopter, avion sau automobil personal ! Multi nemultumiti din zilele noastre au totusi aceste lucruri…

Solomon nu a putut calatori rapid nici cu trenul, nici cu avionul, asa cum o pot face nemultumitii din zilele noastre. El nu a avut in palatele sale nici camere video de supraveghere, nici televizoare cu plasma, nici radio si internet, asa cum au cei mai multi nemultumiti de azi. Solomon nu avea in palatele sale nici lumina electrica, nici gaz metan, nici aer conditionat, nici incalzire centrala, aspiratoare, masini de spalat si inca un milion de facilitati pe care le au nemultumitii din zilele noastre.

Niciodata oamenii nu au avut atatea lucruri care le usureaza munca, niciodata nu a existat atata confort si atatea mijloace de divertisment ca astazi. Si cu toate acestea, niciodata oamenii nu au fot mai nemultumiti ca astazi.

Daca Solomon ar putea vedea toate lucrurile de care se bucura omul secolului al XXI-lea si care-l fac totusi nemultumit, el ar exclama inca o data: “O, desertaciune a desertaciunilor ! Totul este desertaciune “ ( Eclesiastul 1,2 ).

Spiritul de nemultumire este asemenea bolii vezicii biliare care te face sa ai un gust amar indiferent ce mananci. Insa spiritul de nemultimire este doar radacina amara, uneori bine ascunsa sub un zambet fariseic sau o tacere prelungita. Mai curand sau mai tarziu, aceasta “radacina” amara va lastari, va creste, va inflori si, in final, va da roade.

Daca, pentru un timp, spiritul de nemultumire ramane ascuns undeva in culisele sufletului, cu siguranta va veni ziua in care el va iesi la suprafata si va rodi. Si care sunt roadele lui ? Critica, nervozitatea, mania, cearta, violenta… Si cum poate fi definita critica, daca nu ca o rabufnire a spiritului de nemultumire din interiorul fiintei noastre spre cei din jur ?

Am ascultat o emisiune la radio bazata pe un interviu spontan, luat intamplator unor oameni de pe strada. Acestia trebuiau sa raspunda la doua intrebari:

1) Oamenii s-au schimbat in rau sau in bine in Romania, dupa 1989 ?

2) Dumneavoastra v-ati schimbat in rau sau in bine in acest timp ?

Am ramas surprins de faptul ca toti cei intrebati au dat acelasi raspuns, parca tras la indigo. La prima intrebare, toti au fost de acord ca, dupa 1989, in Romania lucrurile s-au schimbat in rau. Cum credeti ca au raspuns aceeasi oameni la cea de-a doua intrebare ? Toti, fara exceptie, au raspuns la fel: “Eu nu m-am schimbat. Am ramas acelasi.

Logic privind lucrurile, este oare posibil ca toti sa ramanem aceeasi si totusi lumea sa devina mai rea ? Cata dreptate avea Mantuitorul cand spunea: “De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau si nu te uiti cu bagare de seama la barna din ochiul tau ? Sau, cum poti zice fratelui tau: “Lasa-ma sa scot paiul din ochiul tau, cand colo tu ai o barna intr-al tau ? Fatarnicule, scoate intai barna din ochiul tau si atunci vei vedea deslusit sa scoti paiul din ochiul fratelui tau” ( Matei 7, 3-5 ).

Intr-adevar, suntem foarte subiectivi si generosi cand este vorba de propria noastra persoana, dar foarte obiectivi si intransigenti cand e vorba de semenii nostri. Iata una din formele ipocriziei noastre cea de toate zilele…

 

     Si ce e rau in asta ?

Unii vor intreba: “Si ce e atat de rau sa fii nemultumit ?  La urma urmei, in lume se comit atatea pacate grave. Ce e atat de grav daca ne manifestam nemultumirea, daca criticam ceea ce nu este corect si daca sangele incepe sa ne fiarba in vine, vazand atatea lucruri strambe in jurul nostru ?

Stiti ce e rau in cultivarea spiritului de nemultumire si a spiritului de critica ? Iata trei motive pentru care un crestin ar trebui sa se roage pentru biruinta in aceasta privinta:

1) Spiritul de nemultumire si de critica nu izvoraste din dragoste. Si daca nu vine din dragoste, atunci el isi are izvorul in opusul dragostei, adica in ura. Sau, si mai rau, din indiferenta…

     2) Spiritul de nemultumire si de critica ne aseaza in postura de judecatori ai faptelor, cuvintelor si motivelor semenilor nostri, uzurpand un atribut care Ii apartine doar Domnului Christos, singurul caruia I s-a incredintat judecata. Nu este acesta un motiv suficient de serios pentru un crestin ca sa inceteze sa cultive spiritul de nemultumire si de critica ?

3) Spiritul de nemultumire si de critica duce la descurajarea semenilor nostri, uneori pana la pierderea credintei. El ucide si ingroapa cele mai bune intentii si initiative, fiind groparul multor lucruri bune care s-ar fi putut face in lipsa lui.

Biblia ne invata ca “cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat” ( Iacov 4,17 ). Dar oare vinovatul moral al atator lucruri bune ce s-ar fi putut realiza si nu s-au realizat din cauza criticii distructive nu savarseste un pacat la fel de mare ? Cu siguranta !

 

     Cele doua chei

Biblia vorbeste de doua feluri de chei: unele date ucenicilor, iar altele pe care Si le rezerva Dumnezeu. “Cheile” date oamenilor sunt “cheile Imparatiei cerurilor”: “Iti voi da cheile Imparatiei cerurilor si orice vei lega pe pamant va fi legat si in cer si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat si in cer” ( Matei 16, 19 ).

Ce semnifica aceste chei ? Faptul ca orice copil al lui Dumnezeu poate deschide unui semen al sau Imparatia lui Dumnezeu, proclamand Evanghelia mantuirii. Orice crestin care vesteste Evanghelia celor din jur, fie prin cuvinte, fie prin fapte, fie prin ambele, nu face altceva decat sa deschida aceasta Imparatie a lui Dumnezeu pentru ei. Iar daca oamenii intra sau nu, aceasta este o alta problema…

Exista insa si altfel de ”chei”care nu le-au fost incredintate oamenilor si pe care Mantuitorul Si le rezerva: “Eu tin cheile mortii si ale Locuintei mortilor” ( Apocalipsa 1,18 ). Niciun om de pe pamant, nicio fatza bisericeasca si niciun teolog nu poate avea pretentia sa detina aceste chei.

Adevarul pe care trebuie sa-l invatam cu totii este simplu, dar esential pentru mantuire: Noua ne este dat sa ne ocupam de salvarea, mantuirea, incurajarea, zidirea, vindecarea si instruirea oamenilor. Aceasta presupune responsabilitatea de a ne fi fost date “cheile Imparatie cerurilor”.

In acelasi timp, noua nu ne este dat sa-i judecam, sa-i condamnam, sa-i criticam si sa-i descurajam pe semenii nostri. Aceasta inseamna sa lasam “cheile mortii si ale Locuintei mortilor” in mainile Celui care are aceasta autoritate.

Nu judecati ca sa nu fiti judecati. Caci cu ce judecata judecati, veti fi judecati si cu ce masura masurati, vi se va masura” ( Matei 7,1.2 ).

     “Nu va vorbiti de rau unii pe altii, fratilor ! Cine vorbeste de rau pe un frate sau judeca pe fratele sau, vorbeste de rau Legea sau judeca Legea. Si daca judeci Legea, nu esti un implinitor al Legii, ci judecator. Unul singur este datatorul si judecatorul Legii: Acela care are putere sa mantuiasca si sa piarda. Dar cine esti tu de judeci pe fratele tau?” ( Iacov 4, 11.12 ).

Asadar, “multumiti totdeauna lui Dumnezeu Tatal pentru toate lucrurile, in Numele lui Iisus Christos” ( Efeseni 5,20 ).

 

sursa: https://www.loribalogh.ro/

Cele mai recente resurse creștine scrise

Obosit si descurajat
Când te simţi obosit şi descurajat în urma eforturilor zadarnice, Dumnezeu ştie cât de mult te-ai strãduit. Când ai plans atât de mult încât ai simţit cã te doare inima, Dumnezeu ţi-a numãrat lacrimil...
de Maida Buhai 03 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Crede incredibilul si primeste imposibilul
Credinţa vede invizibilul, crede incredibilul şi primeşte imposibilul.Aşa cã putem zice plini de încredere:„Domnul este ajutorul meu, nu mã voi teme: ce mi-ar putea face omul?” Evrei 13:6
de Maida Buhai 03 aprilie 2025
El poate avea grija de tine
Dacã Dumnezeu poate crea munţii înalţi şi creaturile din adâncul mãrii, dacã poate crea stelele, planetele şi toate lucrurile, atunci cu siguranţã El poate avea grijã de mine.Isus le-a zis:Adevãrat vã...
de Maida Buhai 03 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Credinta ta
Credinţa este primul factor necesar într-o viaţã dedicatã slujirii. Fãrã ea nimic nu este posibil. Cu ea, nimic nu este imposibil.„Toate lucrurile sunt cu putinţã celui care crede.” Marcu 9:23
de Maida Buhai 03 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Imposibil pentru oameni, posibil pentru Dumnezeu
Deşi nu pot îndepãrat lanţurile sau nu pot arunca povara ce o port, lucrurile ce par imposibile pentru oameni, sunt posibile pentru Dumnezeu.„La Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinţã.” Matei 19:26
de Maida Buhai 03 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Credinta inseamna biruinta
„Credinţa este victoria care cucereşte lumea.” John H. Yates„Dã-mi acea putere care poate muta şi transforma munţii în câmpii; dã-mi rugãciunea plinã de dragoste a unui copil, care doreşte sã construi...
de Maida Buhai 03 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Harul Lui!
Nu existã cazuri imposibile pentru Domnul. Harul Lui este suficient pentru toate lucrurile.„Binecuvântat fie omul, care se încrede în Domnul, si a cãrui nãdejde este Domnul!”Ieremia 17:7
de Maida Buhai 03 aprilie 2025
"Naufragiat de bunavoie"
Categoria: Iubirea lui Dumnezeu In anul 1972 a avut loc un eveniment deosebit in istoria astronauticii- lansarea navei spatiale Pioneer 10, avand la bord o incarcatura speciala . Destinatia? Necu...
de Marga Buhus 03 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Dreptate celor asupriti
„El face dreptate celor asupriţi; dã pâine celor flãmânzi: Domnul izbãveşte pe prinşii de rãzboi; Domnul deschide ochii orbilor; Domnul îndreaptã pe cei încovoiaţi; Domnul iubeşte pe cei neprihãniţi.”...
de Maida Buhai 03 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Inima de tata"
Categoria: Iubirea lui Dumnezeu S-a intamplat in Tailanda, tara in care se estimeaza ca peste zece la suta din fete sfarsesc prin a deveni prostituate. Un tanar, pe nume Sawat, ca sa scape de pli...
de Marga Buhus 03 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise