text Studiu biblic

"Studiu biblic - Tradarea impotriva lui Dumnezeu"

07 aprilie 2025

Categorie: Studiu biblic

 

Isaia 8,20
Cine a schimbat Sabatul din Sambata in Duminica? Daca schimbarea este valida, cine a autorizat-o? Adesea se face declaratia ca Domnul Isus a schimbat Legea lui Dumnezeu la crucea Golgotei.

1. Putea Dumnezeu sa schimbe propria Sa Lege?
Legea lui Dumnezeu este tot asa de sfanta ca si Datatorul Legii. Este o transcriere a caracterului Sau, o descoperire a voiei Sale, expresia iubirii si intelepciunii Sale. Este temelia Tronului Sau vesnic. Dumnezeu este iubire si Legea Sa este exprimarea iubirii Sale vesnice.
Daca Dumnezeu ar fi putut sa-Si schimbe Legea Sa vesnica, atunci Domnul Hristos niciodata n-ar fi trebuit sa moara pe crucea Calvarului pentru a suferi pedeapsa pacatosului pentru neascultare. Moartea Domnului Hristos este dovada vizibila ca Legea este neschimbatoare.
A. Dumnezeu nu se schimba.
Maleahi 3,6 ; Iacob 1,17 – Scopurile vesnice ale lui Dumnezeu nu se schimba niciodata.
B. Cele Zece Porunci constituie Legamantul lui Dumnezeu.
Deuteronom 4,13 ; Ieremia 29,11 – Aici ni se spune ca Dumnezeu are un obiectiv pentru omenire. Planurile Sale pentru noi intentioneaza sa aduca pace intre pacatos si Dumnezeul care l-a creat pe om. Legamantul lui Dumnezeu este bazat pe cele Zece Porunci. Scopul Sau vesnic este sa scrie Legea Sa in inima (firea) noastra pentru a putea fi reuniti cu Dumnezeu in neprihanire si puritate. Cele Zece Porunci constituie baza acestui Legamant sau a acestui plan al lui Dumnezeu pentru mantuirea noastra. De ce ar schimba Dumnezeu planul Sau vesnic de a reintoarce pe om la ascultare fata de Dumnezeu?
C. Dumnezeu nu calca sau nu altereaza niciodata Legamantul Sau.
Psalm 89,34 – Biblia declara ca cele Zece Porunci constituie Legamantul. Acest text arata ca Dumnezeu niciodata nu-Si va calca si nici nu-Si va schimba acest Legamant.
D. Dumnezeu Isi tine Legamantul pentru o mie de generatii.
Deuteronom 7,9; Psalm 105,8-10 – Dumnezeu Isi aduce aminte totdeauna de Legamantul Lui si spune ca a poruncit sa fie tinut pentru o mie de generatii.
E. Ce face Dumnezeu dainuieste vesnic.
Ecclesiastul 3,14; Isaia 55,11 – Dumnezeu declara ca “tot asa si Cuvantul Meu, care iese din gura Mea” nu se va intoarce fara rod, ci isi va indeplini scopul Sau etern. Dumnezeu nu se schimba niciodata. Cuvantul Sau nu se schimba. Legea Sa este pentru vesnicie.

 

2. A schimbat Isus Legea si Sabatul?
Isus declara ca El si Tatal Sau sunt una si ca El a venit sa faca voia Tatalui Sau. Inseamna ca El nu putea sa faca nimic fara aprobarea Tatalui. Isus nu putea sa schimbe Legea Tatalui Sau–poruncile lui Dumnezeu. In planul lui Dumnezeu, Hristos este Agentul prin care Dumnezeu a creat toate lucrurile.
Efeseni 3,9 – Biblia invata ca Domnul Hristos este Cuvantul lui Dumnezeu, ca El locuieste cu Tatal din vesnicii. Cuvantul lui Dumnezeu – singurul Sau Fiu – S-a facut trup. Deci Creatorul este si Mantuitorul nostru.
Ioan 1,1-3,14 – Hristos, Creatorul, a creat si Sabatul.
Evrei 13,8 – Acest Fiu al lui Dumnezeu, care a creat toate lucrurile si chiar Sabatul, n-ar putea ramane Acelasi si in acelasi timp sa schimbe Memorialul puterii Sale creatoare. Hristos, Creatorul, a pus binecuvantarea lui Dumnezeu in ziua de Sabat.
Geneza 2,1-3 – Nu numai ca a fost Creatorul, dar Hristos a fost Cel ce a scos pe Israel din sclavia Egiptului. Hristos i-a condus 40 de ani in calatoria lor spre tara Canaanului.
1Corinteni 10,4 – Hristos a fost Eliberatorul lui Israel din Egipt. Hristos a aparut la muntele Sinai si a rostit Legea cu putere in fata lui Israel. Hristos a fost Stanca spirituala, care le-a dat cele Zece Porunci.
Neemia 9,13 – Datatorul Legii este neschimbator si El nu putea sa schimbe Legea rostita de buzele Sale si scrisa pe table de piatra cu degetul Sau. Hristos, Creatorul si Datatorul Legii, nu putea veni pe pamant sa fie Fiul omului si sa contrazica, in cuvinte si fapte, principiile Legii neschimbatoarea lui Dumnezeu.
A. Isus a tinut poruncile Tatalui Sau.
Ioan 15,10 – Isus n-a pacatuit niciodata, caci pacatul este calcarea Legii lui Dumnezeu. Deci Isus n-a calcat Sabatul niciodata. El a tinut Sabatul poruncii a patra din sfanta Lege a lui Dumnezeu. Niciodata n-a fost intentia lui Hristos sa schimbe Legea pe care El Insusi a rostit-o omului la Sinai.
B. Hristos a venit sa tina Legea, nu s-o distruga.
Matei 5,17-19 – Hristos Si-ar fi pierdut pozitia de conducere din cer, adica locul Sau impreuna cu Dumnezeu, daca n-ar fi tinut Legea sau daca ar fi invatat pe oameni sa n-o pastreze.
C. El a venit sa preamareasca Legea.
Isaia 42,21 – Isus a tinut Legea in invataturile si practicile Sale.
D. El Insusi a tinut Sabatul.
Luca 4,16 – Isus era un pazitor al Sabatului dupa obiceiul Sau.
E. Isus a ignorat restrictiile iudaice asupra Sabatului care nu se gaseau in Biblie.
Luca 6,1-11 – Legile facute de oameni cu privire la pazirea Sabatului nu sunt Legile lui Dumnezeu. Isus a pazit Sabatul Biblic asa cum Dumnezeu doreste ca toti oamenii sa-l pazeasca. El este Exemplul nostru in pazirea Sabatului zilei a saptea.
F. El a aratat ca Sabatul va fi sfintit 40 de ani dupa jertfirea pe cruce.
Matei 24,20 – Porunca lui Isus a fost rostita in legatura cu profetia despre distrugerea Ierusalimului in anul 70 d.H. Rastignirea Sa a avut loc in anul 31 d.H., aproape 40 de ani mai inainte de distrugerea Ierusalimului. Isus a poruncit pazirea Sabatului si dupa rastignirea Sa. Este clar ca Isus nu a schimbat niciodata Legea lui Dumnezeu prin cuvinte sau fapte.

3. A schimbat oare apostolul Pavel Legea lui Dumnezeu sau Sabatul?
Romani 3,31 – Pavel a fost un mare exponent al credintei si al harului. El declara ca prin credinta nu este desfiintata Legea, ci este stabilita sau intarita. A stabili inseamna a o pune cu fermitate, a o intari pe o temelie solida. Cu cat pacatosul calca mai mult Legea lui Dumnezeu, cu atat este necesara mai multa credinta si mai mult har pentru a-i spala vinovatia si a-l aduce in armonie cu caracterul lui Dumnezeu.

4. Pretind oamenii ca exista dovezi Biblice pentru schimbarea Legii lui Dumnezeu?
A. Catolicii spun ca nu e nici o dovada.
Cardinalul Gibbons declara, “Puteti citi Biblia de la Geneza la Apocalipsa si nu veti gasi un singur rand sa autorizeze sfintirea Duminicii. Scripturile impun pazirea Sambetei.” – The Faith of Our Fathers (100th Edition) p. 89. “Duminica este o institutie Catolica si cerinta ei de a fi pazita poate fi aparata doar in principiile Catolice… De la inceputul pana la sfarsitul Scripturilor nu exista nici un singur pasaj care sa garanteze transferul serviciului public saptamanal de inchinare din ultima zi a saptamanii in prima zi.” – Catholic Press (Sydney, Australia) Aug. 25, 1900.
B. Protestantii spun ca nu exista nici un text Biblic.”
Notiunea unei substitutii formale (a primei zile pentru a saptea zi)… si transferarea, poate intr-o forma spirituala, a obligatiei Sabatului stabilita de Porunca a patra, nu are nici o baza, nici in Scriptura, nici in crestinismul antic.” – Smith and Cheatham, Dictionary of Christian Antiquities, art. “Sabbath”. Dr. R. W. Dale (congregationalist), in “The Ten Commandments” paginile 100, 101, spune, “Este foarte clar ca ori cat de rigid sau cu ori cata devotiune vom tine Duminica, noi nu pazim Sabatul… Sabatul a fost fondat pe o porunca specifica divina. Noi nu putem invoca nicio astfel de porunca pentru obligativitatea pazirii Duminicii… Nu exista nicio singura fraza in Noul Testament care sa dea sugestia ca vom suferi vre o pedeapsa prin calcarea presupusei sfintenii a Duminicii.” Dr. Edward T. Hiscox, autorul “Manualului Baptist” (The Baptist Manual) spunea, “A existat si exista o porunca sa sfintim ziua Sabatului, dar ziua Sabatului nu a fost Duminica. Se va spune, totusi, si cu un aer de triumf, ca Sabatul a fost transferat din ziua a saptea in ziua intaia a saptamanii… Unde poate fi gasit documentul unei astfel de tranzactii? Nu in Noul Testament, absolut nu!”- Intr- un document citit inaintea Conferintei Pastorilor din New York (New York Ministers’ Conference) tinut in ziua de 13 Nov. 1893. Chambers’ Encyclopaedia (1880), “Fara discutie prima lege, bisericeasca sau civila, cunoscuta si impusa, prin care acea zi sa fie pazita ca Sabat, este edictul lui Constantin din 321 d.H.” – Article “Sabbath”. Am examinat marturia istoriei, a Protestantilor si a surselor Romano-Catolice.

5. Admite Biserica Romei ca ea a facut schimbarea?
Daniel 7,25 – Profetia Bibliei a declarat ca Papalitatea va incerca sa schimbe Legea lui Dumnezeu.
“Biserica Catolica, pentru mai mult de o mie de ani inainte de existenta vreunui Protestant, in virtutea misiunii sale divine, a schimbat ziua din Sambata in Duminica.” – Catholic Mirror, 23 Sept. 1893.
“Intrebare, Care este ziua Sabatului?
Raspuns, Sambata este ziua Sabatului.
I, De ce noi pazim Duminica in locul Sambetei?
R, Noi pazim Duminica in locul Sambetei pentru ca Biserica Catolica, la Conciliul din Laodicea (336 d.H.), a transferat solemnitatea din Sambata la Duminica.” – Convert’s Catechism of Catholic Doctrine, p. 50, de Reverend Peter Geierman.
Aceste schimbari s-au produs datorita influentei Mithraismului si inchinarii la soare, datorita existentei festivalurilor in zilele de Duminica, datorita sentimentelor anti-iudaice intre crestini, datorita faptului ca crestinii aveau tendinta sa se gandeasca la invierea lui Hristos cu o bucurie speciala, datorita interesului conducatorilor Romani de a uni impreuna toate elementele religioase din Imperiu si datorita apostaziei gradate a Bisericii, toate acestea s-au combinat spre a aduce o schimbare gradata de la pazirea sfantului Sabat al lui Dumnezeu la pazirea Duminicii.
Duminica nu este Sabatul. Dumnezeu niciodata n-a sfintit pazirea Duminicii ca zi de odihna. Ea este un “copil al Bisericii Catolice”, nascut din curvie cu paganismul.

6. Scripturile prezic restaurarea Sabatului.
Isaia 58,12-13 – Creatorul Universului, Cel care a facut Sabatul ca semn al puterii Sale creatoare, cu certitudine nu va lasa steagul Sabatului Sau sa fie calcat in picioare.
Prietene, Legea lui Dumnezeu este vesnica. Numai Dumnezeu, Datatorul Legii, ar putea s-o schimbe. Cuvantul Sau nu permite nici o astfel de schimbare. O putere care vorbeste “hule impotriva Celui Prea Inalt” este vinovata de incercarea de a schimba.
Sa ne reamintim avertizarea lui Isus impotriva inlocuirii adevarului cu minciuna,
Marcu 7,7
Nu doresti sa fii de partea lui Dumnezeu si a lui Hristos, pazind poruncile Sale, spre a putea avea binecuvantarea vesnica a lui Dumnezeu?

Rugaciune, Tatal nostru care esti in ceruri. Iti multumim pentru caracterul Tau neschimbator de iubire, mila si har. Te rugam, da-ne putere sa facem voia Ta. Da-ne spiritul ascultarii de Legea Ta, caci Te rugam in Numele Domnului Isus, Mantuitorul nostru. Amin.

 

sursa: https://intercer.net/

Cele mai recente resurse creștine scrise

"Studiu biblic - Unde ma pot ascunde de Dumnezeu?"
Categorie: Studiu biblic    Proprietarul unei plantații din Calyon dorea să părăsească plantația pentru o zi, ca să meargă la oraș. Dar el era convins că nefiind acolo, lucrătorii lui n...
de Marga Buhus 07 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Studiu biblic - Catre cine se indreapta cuvintele tale?"
Categorie: Studiu biblic S-a crezut multă vreme că vorbirea ocupă procentul cel mai mare în domeniul comunicării în societate sau familie. Cercetările o clasifică însă pe ultimul loc, în ciuda ma...
de Marga Buhus 07 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Studiu biblic - Pentru ce ispititi pe Domnul?"
Categorie: Studiu biblic   Trecuse puțin timp de când Israel ieșise condus de Dumnezeu din Egipt. Evenimente ca: cele 10 plăgi, trecerea Mării Roșii, etc… stăruiau încă în mintea lor. Chiar...
de Marga Buhus 07 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Studiu biblic - Poate iesi ceva bun din Nazaret?"
Categorie: Studiu biblic Dicționarul biblic are pentru cuvântul Nazaret următoarele semnificații: Creangă verde, ramură, vlăstar, floare, izolat, consacrat, etc… 1.  Până când a fost Is...
de Marga Buhus 07 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Studiu biblic - Cum ar putea sa iasa dintr-o fiinta necurata un om curat"
Categorie: Studiu biblic Odată cu pierderea purității sale omul a încercat de-a lungul istoriei să rezolve problema necurăției sale pe diferite căi și sub diferite forme. Începând cu Cain care ca...
de Marga Buhus 07 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Studiu biblic - Vrei s ate certi cu El?"
Categorie: Studiu biblic   Pornind de la etimologia verbului “a se certa” care înseamnă a se ciorovăi, a rupe relațiile de prietenie, a se învrăjbi cu cineva, a se supăra, descoperim o simil...
de Marga Buhus 07 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Studiu biblic - Ce as mai fi putut face viei Mele?"
Categorie: Studiu biblic   După căderea în păcat, Dumnezeu nu a părăsit locuitorii planetei Pământ. El a căutat pe orice cale să-i întoarcă și să-i readucă la statutul de ființe create după...
de Marga Buhus 07 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Studiu biblic - De ce aveti ganduri rele in inima voastra?"
Categorie: Studiu biblic Noi, oamenii, suntem foarte preocupați de aspectul exterior. Ne place să arătăm bine. Dorim să avem un comportament frumos. Deseori ne limităm la a poza foarte bine și pu...
de Marga Buhus 07 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Studiu biblic - Cine ziceti voi ca sunt Eu?"
Categorie: Studiu biblic    Era după o zi în care popularitatea Învățătorului crescuse. Mulțimile se îmbulziseră în jurul Lui, ascultaseră cuvintele care le dădeau speranță, iar la sfâr...
de Marga Buhus 07 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Studiu biblic - Cne va ramanea in picioare?"
Categorie: Studiu biblic Apostolii și primii creștini au considerat revenirea Domnului Isus Hristos ca fiind “fericita nădejde” (Tit 2.13). Ei așteptau ca toate profețiile și făgăduințele Sfintel...
de Marga Buhus 07 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise