text Studii

Dumnezeu și Iov – Partea IV-a

de Sandu Andronic
Sursa: 
www.resursecrestine.ro
Autor: Sandu Andronic

Măreția creației (Iov 40: 1-24)


40
Domnul i-a mai zis lui Iov:

2 „Cel ce se ceartă cu Cel Atotputernic Îi va da Lui învăţătură? Acela care Îl mustră pe Dumnezeu trebuie să-I răspundă? “

3 Atunci Iov I-a răspuns Domnului:

4 „Iată, eu sunt neînsemnat! Ce-aş putea să-Ţi răspund? Îmi pun mâna la gură.
5 Am vorbit o dată şi nu voi răspunde; de două ori, dar nu voi mai zice nimic. “

6 Domnul i-a vorbit lui Iov din mijlocul furtunii astfel:

7 „Încinge-ţi mijlocul ca un bărbat, ca Eu să te întreb şi tu să Mă înveţi.
8 Vei nesocoti oare dreptatea Mea? Mă vei condamna pentru a te îndreptăţi tu?
9 Ai tu un braţ ca al lui Dumnezeu şi poate tuna glasul tău ca al Lui?

10 Împodobeşte-te cu splendoare şi onoare, îmbracă-te cu frumuseţe şi slavă.
11 Varsă-ţi şuvoiul mâniei tale, uită-te la toţi cei mândri şi umileşte-i.
12 Uită-te la toţi cei mândri şi doboară-i, zdrobeşte-i pe cei răi acolo unde stau,
13 ascunde-i pe toţi împreună în ţărână, îngroapă-le faţa în întuneric.
14 Şi Eu voi recunoaşte atunci că mâna ta dreaptă te poate salva.

15 Uită-te la behemot, căruia i-am dat viaţă ca şi ţie; mănâncă iarbă ca un bou.
16 Tăria lui stă în şalele lui şi puterea în muşchii pântecelui său.
17 Îşi îndoaie coada ca un cedru; tendoanele coapselor sale sunt întreţesute,
18 oasele îi sunt ţevi de bronz, mădularele lui sunt ca nişte drugi de fier.

19 El este cel mai mare între lucrările lui Dumnezeu. Cel Ce l-a făcut l-a înzestrat cu o sabie.
20 Căci munţii îi dau hrană acolo unde se joacă animalele sălbatice.
21 Se culcă sub lotus, între trestii şi în mlaştină.
22 Lotusul îl acoperă şi-i ţine umbră, sălciile râului îl înconjoară.
23 Dacă râul creşte, el nu se teme, stă liniştit chiar dacă Iordanul se năpusteşte asupra gurii lui.
24 Crezi că-l poţi prinde lovindu-l în ochi sau îi poţi străpunge nasul într-o cursă?


Revizuire

Din capitolele precedente am văzut, potrivit argumentelor pe care știința le dispune în prezent că, teoria “Big Bang”, potrivit căreia universul a început să existe printr-o explozie acuma 13. 7 miliarde de ani, nu este deloc fondată și conține numeroase erori în conținutul ei, de aceea nu e ceva ilogic în a respinge această ipoteză pe care majoritatea academicienilor o susțin. În cazul acesta, teoria potrivit căreia Dumnezeu a creat întregul univers în 6 zile este mult mai credibilă din punct de vedere atât științific cât și logic. Pe urmă, în partea 3 am văzut că teoria evoluționistă, care este cea mai comună și ușor de crezut teorie de marea masă de oameni, este la fel de eronată și nu poate explica sub nicio formă cum a apărut viața și cum s-a dezvoltat, la rândul ei bazându-se numai pe credință când își prezintă dovezile, care la rândul lor sunt eronate. Teoria care vine în opoziție cu ea, este desigur teoria creaționistă care susține că Dumnezeu a creat toate animale și omul la început, iar aceasta deține dovezi și argumente științifice în favoarea a ceea ce susține, pe când teoria lui Darwin, nu are nimic concret, decât o duzină de erori, încertitudini și presupuneri. De aceea a crede evoluționismul în favoarea creației, este o greșeală imensă pe care mulți oameni o fac din cauză că își formează o paradigmă falsă în gândire, și anume că Dumnezeu nu există sau că este imposibil să existe, fără a cerceta și studia îndeajuns această problemă.


Argumentația

Acum vreau să vă prezint continuarea dialogului lui Dumnezeu cu Iov. Citind cu atenție textul, vedem că Dumnezeu îi prezintă lui Iov un animal foarte straniu, care din prima citire nu putem să ne dăm seama despre ce este, de aceea insist pentru o studiere mai amănunțită a întregului pasaj. Cuvântul original în ebraică este “בהמות” care transliterat vine “behemah” care se traduce ca “vite” sau “dobitoace”, iar în limba engleză devine “behemoth” iar tradus în limba română vine “behemot”. Ce animal este mai exact acest behemot? În traducerea Cornilescu se menționează că este un hipopotam dar, acest animal nu se potrivește deloc descrierii pe care Dumnezeu o face atât de frumos lui Iov. Haideți să analizăm textul cu atenție și să vedem despre ce este vorba totuși:

1. Mănâncă iarbă ca un bou” E foarte simplu de înțeles că avem de a face cu un animal ierbivor.

2. “Tăria lui stă în şalele lui” Aici ne este prezentat faptul că animalul respectiv are un spate foarte mare și foarte puternic. Putem deduce de asemenea că trebuie să fi fost un animal foarte greu.

3. “Puterea în muşchii pântecelui său” – Dumnezeu aici a vrut să scoată în evidență faptul că acest animal are un stomac relativ mare.

4. “Îşi îndoaie coada ca un cedru”– Aceste cuvinte dă peste cap toate variantele care au fost propuse de-a lungul timpului atât de către teologi cât și de comunitatea științifică. Întâi să vedem ce este un cedru. Este numele unei specii de arbori care se destinge prin mărimea sa, grosimea sa și tăria sa. Revenind la text, vedem că această creatură are o coadă asemenea unui cedru, adică lungă, groasă și foarte puternică.

5. “Tendoanele coapselor sale sunt întreţesute” – Din această descriere putem vedea că acest animal deținea o forță foarte mare în picioare.

6. “Oasele îi sunt ţevi de bronz” – Încă o descriere frumoasă a faptului că animalul are o forță încredibilă.

7. “Mădularele lui sunt ca nişte drugi de fier” – Vedem că nu numai picioarele erau foarte puternice, dar erau și mari.

8. “Cel Ce l-a făcut l-a înzestrat cu o sabie” – Știm că scopul sabiei este de a te apăra și a ataca. Pentru un luptător, aceasta era singura armă cu care putea să lupte sau să se apere. Desigur că, descrierea conține o metaforă splendidă care face referire la gâtul său lung și puternic.

9. “Dacă râul creşte, el nu se teme” – Iar aici ce vedem? Știm că puterea unui râu este destul de mare, iar dacă el crește și puterea curentului pe care îl poartă crește iar când astfel de lucruri se întâmplă e bine de evitat pe cât posibil. Dar dacă un animal este uriaș și foarte greu, atunci un asemenea râu își pierde puterea. Se pare că avem de-a face cu un animal foarte mare și greu.

În final, despre ce animal este vorba? Să reamintim trăsăturile de bază pe care le-am dedus din text: este ierbivor, are un spate puternic, stomacul de asemenea este foarte mare, are o coadă foarte puternică, lungă și groasă, deține o forță imensă în picioare, are niște oase tari, picioarele sunt de asemenea puternice și mari, are un gât lung care îl folosește să se apare și să atace și este imens ca mărime și foarte greu ca greutate. Despre efefant nu poate fi vorba, despre hipopotam nici atât, pentru că descriere nu se potrivește deloc cu profilul acestui animal. Atunci profilul cărui animal se potrivește cel mai bine cu această descriere? Un sauropod!

Cei mai mulți acuma mi-ar spune că vorbesc fără să gândesc, că trebuie să studiez mai mult că nu are cum să fie vorba despre un sauropod aici și că dinozaurii au murit acuma 65 de milioane de ani în urmă din cauza unui asteroid care a izbit pământul! Însă, în realitate lucrurile stau total diferit! Înainte de a stabili cum s-au petrecut aceste lucruri în trecut, trebuie să ne asigurăm că premisele de la care plecăm să fie corecte.


1. Când au trăit dinozaurii?

Cuvântul “dinozaur” nu se regăsește în Scriptură pentru că acest cuvânt nu a existat când au fost scrise aceste texte, el fiind inventat abia în anul 1841 de către palentologul britanic Richard Owen. Acest cuvânt este un derivat din două cuvinte de origine greacă: “deino” care înseamnă “teribil, înfricoșător” respectiv “saurus” care înseamnă“reptilă, șopârlă. ” Ce putem afla despre acești dinozauri uitându-ne în Biblie?

a) Toate speciile de dinozauri au fost create în urmă cu 6. 000 de ani.
b) Dinozaurii care umblau pe uscat au fost creați în ziua 6-a împreună cu omul, iar cei acvatici în ziua 5-a împreună cu celelalte specii acvatice.
c) Înainte ca Adam să păcătuiască, nu a existat moarte, astfel dinozaurii au coexistat cu oamenii.
d) Toată creația a căzut în blestem în momentul căderii omului în păcat, astfel totul a fost supus morții.

Aceste afirmații desigur nu ar fi catalogate ca fiind valide sau științifice dacă nu ar fi existat dovezi care să le confirme. Să vă enumăr câteva:

1) Ceea ce a fost un adevărat șoc pentru evoluționiști a fost faptul că a fost găsită fosila unui mamifer în stomacul unui dinozaur!

Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple pentru că, teoria evoluției spune că dinozaurii nu au trăit simultan cu mamiferele, mai ales cu oamenii. Însă acest fapt se potrivește foarte bine cu modelul creaționist a dinozaurilor.

2) Au fost găsite numeroase fosile de mamifere care au fost datate având o vârstă multe mai mare decât toți dinozaurii cunoscuți. Din nou, o grea lovitură pentru cei ce cred că dinozaurii la un moment dat au stăpânit pământul.

3) Au fost găsite celule de ADN, vase de sânge în oasele de dinozaur găsite. Potrivit evoluționiștilor, acest lucru nu are cum să fie adevărat pentru că ADN nu se poate păstra mai mult de 15. 000 de ani. Corect! Aceste dovezi au fost găsite datorită faptului că dinozaurii nu au murit acuma 65 de milioane de ani, ci acuma cateva mii de ani.

4) Au fost găsite în foarte multe locuri pe întreg globul desene rupestre și încrustații în piatră care îi înfățișează pe locuitorii peșterilor alături de dinozauri. Acești oameni primitivi, nu puteau desena ceva ce nu au văzut niciodată! Oamenii deobicei au tendința de a scrie sau desena despre ceea ce au văzut cu ochii lor de-a lungul vieții.

5) Au fost găsite de asemenea și urme fosilizate de om alături de urme de dinozaur în același strat geologic în state ca și Mexico, Arizona, Missouri, Rusia, Texas și multe alte locuri. Cum a posibil să găsești urme de picior uman într-un strat care se presupune că ar fi de zeci de milioane de ani? E posibil pentru că oamenii au coexistat cu dinozaurii pentru o bună perioadă de timp.

6) Poveștiile pe care stră-stră-strămoșii noștrii le-au transmis prin viu-grai noilor generații. În orice cultură de-a lungul lumii există mituri și legende în legătură cu anumite animale uriașe sau cu dragoni. Știința modernă spune că am început să cunoaștem mai multe despre aceste animale acum câteva sute de ani, când am început să găsim fosile pe întreg pământul. Dar, oamenii au știut dintotdeauna de aceste animale, pentru că mulți le-au văzut.

Și mai există și numeroase mărturii de la o groază de oamenii care au văzut sau pretind că au văzut asemenea creaturi încă în viață. Ce-i drept, e posibil ca în prezent să mai existe undeva în jungla kongoleză, în centrul Africii, o specie de dinozaur, pentru că există prea multe mărturii despre acest animal depuse de către localnicii din acele zone. Dacă se va găsi într-o zi în viață acest specimen, va fi ultima lovitură pentru teoria evoluției. Așadar, am stabilit când au trăit, să vedem acum, cum au dispărut și de ce:

2. Când și cum au dispărut?

Încă mare mister pentru lumea academică. Zic mister pentru că au multe teorii, în jur de 46 dar nici una nu poate fi verificată sau validată într-un mod cât se poate de concret ca fiind teoria corectă privind dispariția dinozaurilor. Care sunt aceste teorii? Să vă prezint doar cele mai comune:

1) Mamiferele au început să mănânce ouăle dinozaurilor.
2) Au apărut plante toxice care au dus la îmbolnăvirea și pieriea dinozaurilor.
3) Încălzirea sau răcirea globală.
4) Scăderea concentrației de oxigen din atmosferă.
5) Impactul cu un asteroid.

Toate aceste ipoteze conțin unele fapte concrete, dar a întregi o teorie și a valida ca fiind științifică, este nevoie ca toate elementele componente să treacă testul adevărului și prin sita științei observabilă, empirice și forensice. Ce-i drept însă, nici una din ele nu a trecut testul, așa că adevărul se află în altă parte. Dacă Biblia spune adevărul cu privirea la originea lor, la perioada în care au trăit, nu este normal să credem ce spune și cu privire la dispariția lor? Cu siguranță!

Așadar, cum au dispărut dinozaurii? În anul ~1656 de la creație, sau mai bine zis undeva acum ~4300 de ani, a fost un potop global în care a pierit tot ce avea viață înafară de Noe, familia sa și animalele din Arcă. Majoritatea dinozaurilor au pierit atunci, iar cei care au coborât din arcă au mai trait o perioadă foarte scurtă de timp după aceea. Știm că după ce Noe a coborât din corabie, Dumnezeu i-a poruncit că acum, poate să mânânce și carne, astfel, oamenii au început să vâneze și dinozaurii. Aceasta este una din cauzele disprariției dinozaurilor rămași în viață după potop. Vedem de asemenea în textul pe care l-am citit, că pe vremea când Iov trăia, acum vreo ~4000 de ani, dinozaurii încă cutreierau pământul, ei dispărând încet de-a lungul timpului.

Concluzie

Ca evoluționiștii să își păstreze teoria în picioare și joburilor lor, ei trebuiau să vină cu o ipoteză alternativă privind dinozaurii și dispariția lor. Ei contrazic relatările din Biblie, dar le contrazic cu niște ipoteze neverificate care nu trec pragul realității. A respinge aceste lucruri au la bază un motiv personal decât unul științific, pentru că dacă a-m accepta acest fapt, atunci rațiunea ne împinge să acceptăm că Dumnezeu există cu adevărat și că relatările din Biblie nu sunt povești, ci relatări care s-au petrecut cu adevărat, chiar dacă în ziua de azi par greu de crezut.

De aceea, mai bine cred ceva greu de crezut decât să cred ceva care știu sigur că nu e adevărat!

“Să ştiţi, dar, că Eu sunt Dumnezeu şi că nu este alt dumnezeu afară de Mine; Eu dau viaţă şi Eu omor, Eu rănesc şi Eu tămăduiesc, şi nimeni nu poate scoate pe cineva din mâna Mea. ” (Deut. 32: 39)

Cele mai recente resurse creștine scrise

Cum alegi o Biblie personalizată: ghid de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Alege Biblia personalizată perfectă pentru tineAlegerea unei Biblii personalizate este un proces important și personal. La Librăria Maranatha, te ajutăm să găsești Biblia care să răspundă cel mai bine...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Importanța Bibliei personalizate în viața spirituală de zi cu zi Edituri crestine
O Biblie personalizată: un companion spiritual de neînlocuitO Biblie personalizată nu este doar un obiect, ci un companion spiritual care te însoțește în fiecare zi. La Librăria Maranatha, înțelegem i...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii din piele personalizate de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Eleganță și rafinament într-o Biblie personalizatăCând vine vorba despre Biblie, eleganța și rafinamentul se întâlnesc într-o experiență spirituală de neuitat. La Librăria Maranatha, oferim Biblii per...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblia cu explicații personalizată de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Descoperă Biblia cu explicații personalizatăBiblia este mai mult decât o simplă carte; este o sursă inepuizabilă de înțelepciune și inspirație spirituală. Uneori, însă, interpretarea textului poate fi...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Descoperă puterea personalizării: cum îți poți personaliza Biblia la Librăria Maranatha Edituri crestine
Personalizarea Bibliei tale poate transforma o simplă carte într-o comoară spirituală unică. La Librăria Maranatha, oferim o varietate de opțiuni pentru a-ți personaliza Biblia, reflectând astfel cred...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii personalizate de mărime mică de la Librăria Maranatha Edituri crestine
În căutarea unei călătorii spirituale într-un format compact? Descoperă universul Bibliilor personalizate de mărime mică de la Librăria Maranatha. Aceste comori sacre îți oferă o experiență personaliz...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii personalizate pentru femei: un cadou inspirat de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Ești în căutarea unui cadou memorabil și cu o încărcătură spirituală profundă pentru femeia specială din viața ta? Bibliile personalizate pentru femei de la Librăria Maranatha reprezintă o alegere per...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii personalizate de mărime mare de la Librăria Maranatha Edituri crestine
În căutarea unei experiențe spirituale mai adânci și mai personale? Bibliile personalizate de mărime mare de la Librăria Maranatha sunt răspunsul! Descoperă o gamă diversă de Biblii cu dimensiuni gene...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Începeți Anul Nou cu încredere și speranță în Dumnezeu Editorial
În timp ce ne apropiem de începutul unui nou an, să ne aducem aminte de promisiunile lui Dumnezeu care ne însoțesc în fiecare pas al călătoriei noastre. Anul Nou este adesea privit ca un moment de ref...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Nașterea Mântuitorului - Făgăduința împlinită a lui Dumnezeu Editorial
În această perioadă de sărbătoare, inimile noastre se întorc către minunea care a adus lumina și speranța în întuneric - nașterea lui Isus Hristos, Mântuitorul lumii. Suntem chemați să reflectăm asupr...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise