text Studii

UTILITATEA DARURILOR SUPRANATURALE ÎN CONTEXTUL CÂNTĂRII

de Iulia Contis
Sursa: 
www.resursecrestine.ro
Autor: Iulia Contis

Pentru a înțelege corect sintagma utilizată în titlu (daruri supranaturale), este indicat să parcurgem cel puțin câteva versete din prima epistolă a apostolului Pavel către corinteni. A se citi, așadar, 1Corinteni 12:8-10.

Aceste versete sunt o sinteză (conform anumitor persoane, nu o sinteză exhaustivă) a darurilor spirituale în viziunea paulină. Sunt enumerate aici nouă daruri: darul înțelepciunii, darul cunoștinței, darul credinței, darul vindecărilor, darul minunilor, darul prorociei, darul deosebirii duhurilor, darul vorbirii în alte limbi și darul tălmăcirii limbilor.

Întrucât explicarea acestor daruri spirituale aici ar constitui un act de curaj dus la extrem, în condițiile în care există predici despre acest subiect, recomandăm ascultarea predicilor penticostale pe această temă și însușirea noțiunilor din materialele penticostale deja existente în spațiul virtual.

Ceea ce dorim să argumentăm aici este limitat la perimetrul cântării. Vom încerca să abordăm problematica utilității darurilor duhovniceşti în contextul cântării. Cu alte cuvinte, sunt ele utile, sunt ele necesare în biserică în contextul cântării sau este suficient să existente talent în acest domeniu?

Înainte de a răspunde la această interogație, vom încerca să sintetizăm puțin, cu riscul de a nu realiza o sinteză exhaustivă, tipurile de cântare care apar sau care sunt sugerate în textul biblic.

Dacă parcurgem Vechiul Testament, nu vom putea să omitem psalmii. Ce fel de cântări sunt psalmii? Vom observa curând că mulți psalmi sunt foarte poetici (vom observa diferite figuri de stil utilizate: personificări, comparații, enumerații, epitete, metafore, inversiuni etc. ; vom observa, de asemenea, că aceste figuri de stil constituie diferite tipuri de imagini artistice: imagini vizuale, imagini auditive, imagini olfactive etc.). Putem susține, prin urmare, că întâlnim în psalmi cântarea-poezie (să nu vi se pară o expresie pleonastică, o vom numi așa tocmai din considerente didactice!).

Tot în psalmi însă, apare și cântarea-rugăciune, atunci când psalmistul își exprimă anumite dorințe/ anumite cerințe în fața lui Dumnezeu.

Există și așa-numiții psalmi mesianici. Putem afirma că în astfel de psalmi apare cântarea-profeție.

Nu puțini sunt psalmii declarativi (care afirmă niște adevăruri esențiale despre Dumnezeu). În astfel de psalmi, apare, așadar, cântarea declarativă sau cântarea-manifest.

Anumite tipuri de cântare care apar în psalmi apar și în alte pasaje ale Bibliei.

Inovația adusă de credința Noului Testament este, desigur, cântarea în Duhul. Ea este cel puțin sugerată de existența darului vorbirii în alte limbi. Ea presupune ca o anumită persoană să cânte, aflându-se într-un anumit moment sub inspirația Duhului Sfânt, într-o limbă necunoscută (pămâtească sau îngerească), într-o limbă pe care nu a învățat-o niciodată în mod natural. Sigur că implicațiile Duhului în cântare nu se limitează la acest unic mod de a cânta. O anumită persoană care cântă poate fi sub influența Duhului Sfânt și atunci când cântă într-o limbă pe care a învățat-o în mod natural sau atunci când compune într-o limbă pe care o cunoaște.

Printre efectele pe care le produce cântarea sub influența Duhului Sfânt sunt: îndepărtarea anumitor duhuri demonice, calmarea sufletelor oamenilor, descoperirea unor taine, pregătirea inimii pentru receptarea Cuvântului, glorificarea lui Dumnezeu etc, indiferent care ar fi tipul de cântare (poezie, rugăciune, profeție, manifest, în Duhul).

Darurile duhovniceşti care se pot manifesta în cântare sunt toate cele enumerate în 1Corinteni 12:8-10.

Darul înțelepciunii se poate manifesta în cântare atunci când, în anumite situații atipice, o persoană, sub influența Duhului Sfânt, știe cum să aplice în cântare anumite principii biblice, raportându-le și la context.

Darul cunoștinței se poate manifesta în cântare atunci când Duhul Sfânt îi descoperă unei persoane care cântă care sunt nevoile spirituale specifice ale auditoriului.

Darul credinței se poate manifesta în cântare atunci când persoana care cântă experimentează o supradimensionare a credinței pe care o are de obicei, care o determină să aibă certitudinea că Dumnezeu va interveni imediat sau curând într-o anumită conjunctură.

Darul vindecărilor se poate manifesta în cântare atunci când o persoană este vindecată în timp ce ascultă o cântare.

Darul minunilor, atunci când o persoană experimentează un miracol (nu doar o vindecare, care ar fi putut să apară și prin intervenții medicale, de exemplu) în timp ce ascultă o cântare.

Darul prorociei, atunci când ne aflăm în sfera cântării-profeții: când sunt descoperite taine viitoare despre o persoană sau despre un grup de persoane prin cântare.

Darul deosebirii duhurilor, atunci când persoana care cântă poate discerne dacă la baza cântării pe care o cântă este cu adevărat Duhul Sfânt sau dacă nu cumva sunt influențe demonice (e scris că diavolul se preface și în înger de lumină... ).

Despre darul feluritelor limbi deja am menționat ceva. Darul tălmăcirii limbilor poate să apară în cântare atunci când, sub inspirația Duhului Sfânt, o persoană traduce o/ într-o limbă necunoscută în mod natural.

Toate aceste daruri sunt daruri de sine stătătoare. Există profeți, de exemplu, și astăzi (și ei nu sunt neapărat și cântăreți). Ceea ce am dorit să subliniem a fost importanța existenței darurilor supranaturale și modalitățile în care pot fi ele utilizate (și) în contextul cântării.

P. S: Nu utilizăm mereu argumente pe text atunci când susținem anumite idei, strict din considerentul că articolele se adresează cu precădere cunoscătorilor Scripturii. Desigur, am putea să înlăturăm acest neajuns.

MEMBRĂ ÎN BISERICA PENTICOSTALĂ NR. 1-DEJ, botezată în 2012. Absolventă a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”-Dej (având media la BAC 9,58). Admisă la Litere-Cluj, la buget, la ro-en, a VII-a din peste 50 de studenți (bursă de studiu în sem. I şi în sem. II; denumirea bursei de studiu era echivalentul denumirii actualei de merit, dar EU NU AM PRESTAT SERVICII DE NATURĂ SEXUALĂ PENTRU CINEVA DIN CADRUL FACULTĂȚII, E CLAR CĂ NICI PENTRU ALTCINEVA!). Licenţiată. Nota pe lucrare: 9,66. Limbi străine cunoscute: engleză C2, franceză B1/B2, italiană A2/B1. Prietenă mai apropiată în perioada studenției: FLAVIA MOCAN. Experiență în meditații, în traduceri și în muzică. Cât cânt: 40-50 de ore/ lună. Sunt mezzosoprană (cu timbru de mezzo, dar cu ambitus și de soprană: pot să acopăr trei octave). Repertoriul meu conține momentan ~ 60 de cântări. Pentru o singură cântare am gândit și PARTITURA, dar voi gândi partituri și pentru altele. COMPUN ÎN 3 LIMBI: ÎN LIMBA ROMÂNĂ, ÎN LIMBA ENGLEZĂ ȘI ÎN LIMBA FRANCEZĂ. Voi compune și în limba italiană. Iulia-Tabita Contis.

Reproducerea textelor/ melodiilor fără acordul autoarei este interzisă.

Cele mai recente resurse creștine scrise

Cum alegi o Biblie personalizată: ghid de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Alege Biblia personalizată perfectă pentru tineAlegerea unei Biblii personalizate este un proces important și personal. La Librăria Maranatha, te ajutăm să găsești Biblia care să răspundă cel mai bine...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Importanța Bibliei personalizate în viața spirituală de zi cu zi Edituri crestine
O Biblie personalizată: un companion spiritual de neînlocuitO Biblie personalizată nu este doar un obiect, ci un companion spiritual care te însoțește în fiecare zi. La Librăria Maranatha, înțelegem i...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii din piele personalizate de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Eleganță și rafinament într-o Biblie personalizatăCând vine vorba despre Biblie, eleganța și rafinamentul se întâlnesc într-o experiență spirituală de neuitat. La Librăria Maranatha, oferim Biblii per...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblia cu explicații personalizată de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Descoperă Biblia cu explicații personalizatăBiblia este mai mult decât o simplă carte; este o sursă inepuizabilă de înțelepciune și inspirație spirituală. Uneori, însă, interpretarea textului poate fi...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Descoperă puterea personalizării: cum îți poți personaliza Biblia la Librăria Maranatha Edituri crestine
Personalizarea Bibliei tale poate transforma o simplă carte într-o comoară spirituală unică. La Librăria Maranatha, oferim o varietate de opțiuni pentru a-ți personaliza Biblia, reflectând astfel cred...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii personalizate de mărime mică de la Librăria Maranatha Edituri crestine
În căutarea unei călătorii spirituale într-un format compact? Descoperă universul Bibliilor personalizate de mărime mică de la Librăria Maranatha. Aceste comori sacre îți oferă o experiență personaliz...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii personalizate pentru femei: un cadou inspirat de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Ești în căutarea unui cadou memorabil și cu o încărcătură spirituală profundă pentru femeia specială din viața ta? Bibliile personalizate pentru femei de la Librăria Maranatha reprezintă o alegere per...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii personalizate de mărime mare de la Librăria Maranatha Edituri crestine
În căutarea unei experiențe spirituale mai adânci și mai personale? Bibliile personalizate de mărime mare de la Librăria Maranatha sunt răspunsul! Descoperă o gamă diversă de Biblii cu dimensiuni gene...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Începeți Anul Nou cu încredere și speranță în Dumnezeu Editorial
În timp ce ne apropiem de începutul unui nou an, să ne aducem aminte de promisiunile lui Dumnezeu care ne însoțesc în fiecare pas al călătoriei noastre. Anul Nou este adesea privit ca un moment de ref...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Nașterea Mântuitorului - Făgăduința împlinită a lui Dumnezeu Editorial
În această perioadă de sărbătoare, inimile noastre se întorc către minunea care a adus lumina și speranța în întuneric - nașterea lui Isus Hristos, Mântuitorul lumii. Suntem chemați să reflectăm asupr...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise