text Predici

Fara iertarea aproapelui, nu se poate...

de Rudisteanu Alexandru
Sursa: 
www.resursecrestine.ro
Autor: Rudisteanu Alexandru

Pasajul de inceput al predicii

Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu ucizi; oricine va ucide va cădea sub pedeapsa judecăţii.”

Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; şi oricine va zice fratelui său: „Prostule!” va cădea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: „Nebunule!” va cădea sub pedeapsa focului gheenei.

Aşa că, dacă îţi aduci darul la altar, şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta,

lasă-ţi darul acolo înaintea altarului şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul.

Caută de te împacă degrabă cu pârâşul tău, câtă vreme eşti cu el pe drum; ca nu cumva pârâşul să te dea pe mâna judecătorului, judecătorul să te dea pe mâna temnicerului, şi să fii aruncat în temniţă.

Adevărat îţi spun că nu vei ieşi de acolo până nu vei plăti cel din urmă bănuţ.

Matei 5:21-26

Iertarea mi se pare un lucru foarte complex. La varsta pe care o am, am fost de multe ori nedreptatit de oameni si de multe ori eu i-am nedreptatit. De multe ori eu a trebuit sa rostesc scuze altora, sau sa primesc scuze din partea celorlalti. Daca privim acest aspect superficial, atunci vom fi niste oameni superficiali. Daca vom privi din perspective lui Dumnezeu atunci vom intelege ca identificarea noastra ca si copii ai lui Dumnezeu se reflecta si in aceasta componenta a iertarii.

Atunci cand vorbim despre iertare, trebuie sa avem un model, in orice lucru trebuie sa avem un model. Vreau sa prezint modelul iertarii divine. Scriptura ne spune in Romani 3:23 ca toti am pacatuit. Consecinta pacatului este moartea sufletului in Iad. Biblia ne spune ca plata pt pacat este moartea. Probabil ca este mult, dar Dumnezeu s-a gandit sa ne scape pe toti (jertfa cuprinzătoare a lui Isus): Astfel dar, după cum printr-o sin­gură gre­șe­ală a venit o osândă, care a lovit pe toți oame­nii, tot așa, printr-o sin­gură hotă­râre de ier­tare a venit pen­tru toți oame­nii o hotă­râre de nepri­hă­nire care dă viața. ” (Romani 5:18). Dumnezeu este suparat pe oaeni, Dumnezeu ii pedepseste pe oameni, dar Dumnezeu se gandeste la o solutie sa ii restaureze pe oameni, nu ramane intr-o vesnica suparare (la fel si parintii nostril fizici).

Dumnezeu ii iarta pe oameni n Hristos, daca ei cred in fiul lui, daca se pocaiesc, isi marturisesc pacatele si le pare rau pentru ceea ce au facut. Dumnezeu dupa ce ne iearta, se asteapta ca noi sa iertam pe aproapele nostru.

. Scriptura spune ca omul iertat trebuie sa ierte la randul lor (pilda celor doi datornici, Matei 18:22-35)

1. Responsabilitatea iertarii.

Iertarea care o primim de la Dumnezeu, ne oblige sa iertam pe oamenii care ne gresesc. In ciuda acestei porunci, oamenii au dificultati sa ierte. Dc oamenii au dificultati sa ierte? Scriptura ne spune in matei 18:35…. Tot asa si Dumnezeu va va ierta, daca veti ierta fiecare pe fratele vostru din inima…. Dumnezeu ne cere sa iertam pe oameni asa cum ne-a iertat El pe noi. Dumnezeu se da exemplu in acest sens. Si ne porunceste: Si tu sa faci la fel cu cel care ti-a gresit, cum am facut eu cu tine, care mi ai gresit.

2. Piedici in calea iertarii

· Vinovatul nu isi cere iertare. De obicei, oamenii rai greseste uspr, dar este atat de mandru incat nu vrea sa recunoasca. “Daca el ar veni si si-ar cere iertare, eu i-as acorda-o”. dar pt ca nu isi cere iertare, nu vreau s ail iert. intrebarea care se pune: pt toate pacatele pe care le-ai savarsit inaintea Domnului, ti-ai cerut iertare? De pacatele care nu v-ati cerut iertare, credeti ca ati fost iertati? Dar daca nu vati cerut iertare, ce motiv aveti sa credeti ca Dumnezeu va iertat? Dumnezeu iarta si pacatele pe care omul nu le marturiseste? Si cele Pe care omul nu le paraseste? Si ai vrea sa astepti inca 20-30 ani pana se schimba cineva? O piedica este ca nu a venit sa zica sry. Dar daca Dumnezeu te ia maine, pana sa vina acel om. Si ai de gand sa stai cativa inca 20-30 de ani? Nu iti chinui viata, fa o schimbare. Altfel iti chinui singur viata

· Lipsa calitatii vietii spirituale. Un om duhovnicesc are puterea sa ierte ceea ce altii nu pot ierta si manifesta dragoste pentru lucruri pe care altii nu le iubesc. Un om firesc nu va ierta, nu pt ca nu vrea, ci pt ca nu poate; trebuie sa ai resurse pt a ierta (trebuie sa ai bani ca sa dai cuiva). Iar daca un om nu este spiritual, el nu poate sa ierte si nici nu vrea, pt ca el gandeste firesc, nu are spirit duhovnicesc. Prezenta duhului sfant nu lucreaza in sufletul lui. Nu considera ca iertarea este prea dificila si ca peste anumite aspecte nu poti trece. Niciodata iertarea nu este suficienta. Gandeste te cate pacate iti iarta Dumnezeu zilnic. Ai facut o medie? (studii zic 30-35 / zi)

· Lipsa meritului celui vinovat(„nu merita sa fie iertat”). Iertarea este un dar, nu are legatura cu meritele noastre personale, nu este raspunsul la un merit. Noi nu meritam sa fim iertati, dar Dumnezeu nea iertat, prin jertfa fiului sau. Atunci cand vrem sa iertam, sa stim ca iertarea este un cadou. De cele mai multe ori, omul pe care il ierti nu va merita, si daca te uiti dupa meritul lui atunci nu ai putea sa ierti niciodata. Dar tu esti un urmas al lui Hristos. Daca ai fi meritat iertarea lui Dumnezeu, nu ai fi iertat niciodata.

· Durerea provocata de faptul care a produs vinovatia. Uneori suntem suparati de lucruri peste care nu putem trece. Daca cineva m-a lovit pe mine, as putea intelege. Dar daca loveste un membru al familiei…. Dar Dumnezeu ne-a iertat ca i-am rastignit fiul. Da, noi am facut asta, prin pacatele noastre

· Repetitia greselii. Inteleg o data dar nu de mai multe ori. Trebuie sa acceptam ca oamenii pot gresi de mai multe ori, mai ales membrii familiei.

· Absenta unui prieten care sa te incurajeze sa ierti si inconjurarea unui prieten caruia ii place sa urasti. “nu fi ma, nu te lasa, nu il ierta”… sit e va incuraja sa nu il ierti. Oamenii sunt influentabili. Inconjorate cu oameni de calitate, de oameni care au invatatura de la Dumnezeu si nu sta pe calea lumii.

· Amanarea – duce la ruptura relatiei

· Mandria

· Conditionarea – te iert daca, iti accept scuzele daca...

· Spiritul critic (Biblia ne da niste exemple clare (daca ii spui prostule asta e o dovada clara, palpabila)-> exemple clare, cuantificabile, concrete (nu suparari subiective). Biblia spune daca fratele tau iti spune iartama, tu iartal, nu spune masoarai iertarea si daca vine din buze iartal sau daca vine din inima. Astea sunt justificari umane)

3. Consecintele neiertarii

· Neiertarea provoaca manie. Stapanul s-a maniat(pilda celor doi datornici). Neiertarea atrage pedeapsa divina, strica relatia spiritual cu Dumnezeu (daca iti aduci darul la altar si acolo stii ca cineva are ceva cu tine, nu tu sa ai ceva cu el).

· Neiertarea dovedeşte relaţia ruptă cu Isus

- pilda fiului risipitor

- Neiertarea aduce consecinta pacatelor personale, care nu sunt iertate de Dumnezeu

4. Cum trebuie sa fie iertarea noastra? Care sunt conditiile iertarii?

· Iertarea este neconditionata. Sa nu mai conditionezi iertarea niciodaa: Te iert, daca…. Asta e manipulare. Daca Dumnezeu ne-ar spune te iert daca, cum ar fi? Fratilor, noi trebuie sa ne disciplinam, nu sa spunem ca asa suntem noi.

· Iertarea este morala si sincera. Iertarea este necesara. Iertarea este libera, nu poti oblige pe cineva sa te ierte. @cineva e suparat pe mine, m am dus miam cerut iertare si nu vrea sa ma [email protected] Ceea ce poti face, ceea ce poti controla este sa faci urmatoarele: frate, regret ca te am suparat, te rog sa ma ierti. In clipa aceea, ca te iarta sau nu, tu esti liber. Daca el nu vrea sa te ierte, nu poti trai intr o viata plina de frustrari si cu gandul acesta tulburator in minte. Scriptura spune ca daca iti ceri iertare, poti adduce darul la altar. Daca iti ceri iertare, nu neaparat daca primesti. Devii liber in momentul in care iti ceri iertare.

· Iertarea inseamna dragoste. Este imposibil sa ai partasie cu Dumnezeu, daca nu traiesti in pace si intelegere cu fratii tai: sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. Sunt oamenii care au o gramada de dusmani, dusmanii declarate, toata adunarea stie ca ei au dusmanii. Si vin la adunare si plang cu lacrimi. Imi pare rau sa o spun dar eu unul nu pot sac red in sinceritatea lacrimilor sale. Cum il iubesti pe Dumnezeu pe care nu il vezi, daca nu stai cu fratele tau, pe care il vezi si nu tii la acest frate si nu ierti pe fratele tau? . Nu poti sa ai relatie cu Dumnezeu, daca nu ai o relatie normal cu fratele tau. Daca ai o problema cu cineva, trebuie intai sa o rezolvi. Nu poti sa ramai cu problema nerezolvata si apoi vii sit e rogi in fata lui Dumnezeu. Biblia ne spune traiti in pace cu ceilalti, atat cat depinde de voi. Nu te duce la Dumnezeu, inainte sa mergi la om sa te impaci cu ei. Mai intai mergi la cutare, frate iartama, si apoi mergi la altar, in fata domnului sis tai in rugaciune. Este usor sa mergi inaintea domnului sa spui doamne iartama, dar biblia nu priveste acest act drept smerenie. Prioritatea este iti ceri iertare fratelui, apoi lui Dumnezeu. Sa nu amestecam sis a inversam lucrurile. (exemplu cu Cina Domnului)

· Iertarea trebuie sa fie personala. Daca fratele tau ti-a gresit, du-te si mustra-l tu singur. Nu in adunare sau in public. Daca fratele tau a gresit impotriva ta, mustra l, si daca ii pare rau, iarta l. Daca a venit sa iti ceara iarta l, acorda i acest lucru, ai mila de el, fii bun. Ceea ce conteaza in ochii lui Dumnezeu este bunatatea.

· Iertarea trebuie sa fie totala si vesnica, permanenta. Omul duhovnicesc poate ierta totul (1 Corinteni 13)

Ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Imaginativa cat de rau este un om care se cere iertare la Dumnezeu, dar sufletul lui este de neinduplecat, si nu acorda iertare. Mergem seara si ne rugam inaintea lui Dumnezeu. Ii spunem tata iartane. Te intreb, ce fel de om esti daca tu doar ceri, dar nu vrei sa oferi? Ce fel de constiinta ai daca faci asa ceva? Crezi ca Dumnezeu nu stie aceste lucruri? Da iertare sotiei, fratelui din biserica, tuturor oamenilor, ca Dumnezeu sa te ierte si pe tine mai degraba.

5. Mesaj de încheiere

Dragi frati, acum cand vorbesc poate ca in viata noastra sunt oameni rai, oameni care fura, necredinciosi, hulitori si violenti. Noi nu ii putem controla pe acesti oameni sa nu mai faca aceste lucru, dar ne putem controla pe noi, sa procedam asa cum a facut Isus, care ne-a iubit si ne a invatat cum sa traim. In aceasta zi sau chiar maine, fiecare dintre noi putem inchide ochii odata pentru intotdeauna. Nu vreau ca in ziua judecatii a lui Dumnezeu, sa mi se spuna dute de la mine ca nu te cunosc, caci tu nu ai iubit pe sotia ta, pe omul care ti a gresit. In ziua aceasta depinde doar de mine sa aleg sa iert, oricat de tare emotional sunt ranit sau afectat. Poate ca exista in viata ta exista sau au existat oameni pe care nu ii suferi, care iti trezesc dureri in suflet. Iertarea celorlalti aduce alinare in suflet. As vrea sa te invit in aceasta dimineata sa iti cercetezi sufletul. Probabil ai rude indepartate sau fratii in adunare asupra carora ai ceva. Dumnezeu nu te apreciaza ca esti manios sau rautacios, ca ai sufletul incarcat de tristete. Si daca Domnul va veni la noapte, eu voi sta cu fata in sus, avand constiinta linistita ca am facut ce a depins de mine. Si pt acest lucru, Dumnezeu se va uita la mine si va rosti: fiule, vino in imparatia mea, pacatele tale iti sunt iertate, pentru ca tu ai iertat fratelui tau.

Cele mai recente resurse creștine scrise

Cum alegi o Biblie personalizată: ghid de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Alege Biblia personalizată perfectă pentru tineAlegerea unei Biblii personalizate este un proces important și personal. La Librăria Maranatha, te ajutăm să găsești Biblia care să răspundă cel mai bine...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Importanța Bibliei personalizate în viața spirituală de zi cu zi Edituri crestine
O Biblie personalizată: un companion spiritual de neînlocuitO Biblie personalizată nu este doar un obiect, ci un companion spiritual care te însoțește în fiecare zi. La Librăria Maranatha, înțelegem i...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii din piele personalizate de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Eleganță și rafinament într-o Biblie personalizatăCând vine vorba despre Biblie, eleganța și rafinamentul se întâlnesc într-o experiență spirituală de neuitat. La Librăria Maranatha, oferim Biblii per...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblia cu explicații personalizată de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Descoperă Biblia cu explicații personalizatăBiblia este mai mult decât o simplă carte; este o sursă inepuizabilă de înțelepciune și inspirație spirituală. Uneori, însă, interpretarea textului poate fi...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Descoperă puterea personalizării: cum îți poți personaliza Biblia la Librăria Maranatha Edituri crestine
Personalizarea Bibliei tale poate transforma o simplă carte într-o comoară spirituală unică. La Librăria Maranatha, oferim o varietate de opțiuni pentru a-ți personaliza Biblia, reflectând astfel cred...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii personalizate de mărime mică de la Librăria Maranatha Edituri crestine
În căutarea unei călătorii spirituale într-un format compact? Descoperă universul Bibliilor personalizate de mărime mică de la Librăria Maranatha. Aceste comori sacre îți oferă o experiență personaliz...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii personalizate pentru femei: un cadou inspirat de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Ești în căutarea unui cadou memorabil și cu o încărcătură spirituală profundă pentru femeia specială din viața ta? Bibliile personalizate pentru femei de la Librăria Maranatha reprezintă o alegere per...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii personalizate de mărime mare de la Librăria Maranatha Edituri crestine
În căutarea unei experiențe spirituale mai adânci și mai personale? Bibliile personalizate de mărime mare de la Librăria Maranatha sunt răspunsul! Descoperă o gamă diversă de Biblii cu dimensiuni gene...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Începeți Anul Nou cu încredere și speranță în Dumnezeu Editorial
În timp ce ne apropiem de începutul unui nou an, să ne aducem aminte de promisiunile lui Dumnezeu care ne însoțesc în fiecare pas al călătoriei noastre. Anul Nou este adesea privit ca un moment de ref...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Nașterea Mântuitorului - Făgăduința împlinită a lui Dumnezeu Editorial
În această perioadă de sărbătoare, inimile noastre se întorc către minunea care a adus lumina și speranța în întuneric - nașterea lui Isus Hristos, Mântuitorul lumii. Suntem chemați să reflectăm asupr...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise