Tată, iubim Evanghelia și adevărul care spune că L-ai trimis pe Hristos să-și verse sângele. De aceea, nu vei ascunde de noi lucrurile bune. De aceea, știu că îi vei binecuvânta pe acești tineri. Îți cer ajutorul să fac întocmai. Mă bazez pe el. „Nu te voi părăsi”, „Nu te voi uita”, „Voi fi cu tine”, „Te voi întări”, „Te voi sprijini”. Acestea sunt cuvinte pentru mine și pentru ei și ne legăm și ne sprijinim de ele. În Numele Domnul Isus, amin!
De ani de zile îi întreb pe studenți și pe alții: te simți mai iubit de Dumnezeu atunci când El te consideră neprețuit sau când, cu mare preț, te eliberează, pentru a-L privi tu ca neprețuit pentru veșnicie? Care te face să te simți mai iubit? Vreau să merg dincolo de această întrebare. De fapt, vreau să explic o neînțelegere pe care această întrebare o ridică, să explic de unde vine întrebarea, iar apoi să o iau în altă direcție. Am să încerc să îndrept lucrurile cu privire la această întrebare veche, dar foarte folositoare și predispusă la a fi înțeleasă greșit.
Scopul acestei întrebări nu este acela de a nega faptul că Dumnezeu ne consideră importanți. Întreb: te simți mai iubit de Dumnezeu atunci când El te consideră neprețuit sau când te lasă ca tu să Îl vezi pe El ca fiind neprețuit. Nu încerc să le pun în antiteză, deși așa pare. De aceea, înainte de încheierea acestui mesaj, vă voi arăta, sper, că voi, copiii Lui, sunteți mai valoroși în ochii Lui decât poate ați crezut până acum. Aceasta este îndreptarea mea. Nu vreau să neg un adevăr biblic, care spune că Dumnezeu, prin harul Său nemaipomenit, îi consideră pe copiii Săi mântuiți foarte importanți. Să vă spun de unde vine întrebarea, după care voi merge în altă direcție, iar apoi voi reveni la ideea inițială.
Îmi pasă mai mult de creștinii nominali și sortiți iadului, care cred că Dumnezeu îi iubește, decât de creștinii sinceri și sortiți raiului, care nu simt că Dumnezeu îi iubește. Are sens? Mă preocupă prima categorie mai mult. Vreau cu disperare să salvez prima categorie. Al doilea grup vor reuși. Aceasta este definiția a ceea ce am spus: sunt sortiți raiului. Vor izbândi. Se zbat pe cale pentru că nu se simt iubiți de Dumnezeu. Am să mă adresez acestor persoane. Dar vreau să știți că aici s-a născut întrebarea. Scopul întrebării a fost să-i ajute pe oameni să descopere ce stă la baza, la fundația sau la rădăcina fericirii lor. Adică, sunt născuți din nou? Este Dumnezeu acolo? Sau este sinele acolo? Baza fericirii mele, fericirea fericirii mele că sunt considerat neprețuit sau este Dumnezeu? Aici încearcă să țintească întrebarea. Permiteți-mi să analizez acest lucru ca să simțiți ce simt eu cu privire la îngrijorarea mea pentru biserici, pentru campusuri, unde, mulți care au crescut în familii creștine nu sunt născuți din nou; și se simt iubiți de Dumnezeu. Poate credeți că a fi creștin înseamnă a te întoarce la Hristos pentru a primi tot ce ai vrut înainte să te naști din nou și ce vă face creștini nu sunt dorințe noi, ci o sursă nouă. Credeți asta? Poate tot ce ți-ai dorit a fost să fii bogat și auzi un predicator. Te întorci la Hristos în rugăciune și ascultare pentru a ajunge bogat. Poate tot ce ți-ai dorit a fost să fii sănătos și renunți să te bazezi pe tine și să mergi doar la doctori; începi să-L lauzi pe El și să îți pui încrederea în El pentru ce ți-ai dorit dintotdeauna, adică sănătate. Poate ce ți-ai dorit a fost să scapi de suferința iadului și te-ai întors la Hristos pentru ca trupul tău să nu simtă pentru vecie o astfel de durere. Poate că îți dorești o căsnicie fericită și o conștiință liniștită și întorci spatele lumii și autosuficienței și te încrezi în Isus pentru o căsnicie fericită. Crezi că ești creștin? Toate dorințele rămân aceleași de dinainte să te fi născut din nou. Doar că acum ai un nou servitor, un nou chelner. Mâncarea este aceeași, doar chelnerul care ți-o servește este altul. Te face acest lucru creștin? Nu! Nu asta înseamnă naștere din nou. Nu înseamnă să lăsăm totul la fel, tot aceleași dorințe de dinainte. Nașterea din nou este ceva mult mai radical.
Vreau să sap adânc în inimile oamenilor, întrebându-i: „Ce se află la baza fericirii tale?” Este bine să-ți dorești o căsnicie fericită sau sănătate. Mă întorc la Isus și-L rog, căci și El vrea aceasta. Dar El nu este un servitor sau chelner cosmic, care să ne dea tot ce ne-am dorit înainte să fim născuți din nou. Noua naștere înseamnă trezirea noilor bucurii, adică Hristos și gloria Sa, părtășia cu El. Dacă dorințele tale au rămas aceleași și Îl folosești pe Isus ca să le obții, nu ești creștin! Nu ai fost născut din nou! În tine nu există nimic nou. Fundația nu s-a schimbat. Astfel de persoane mă preocupă și mă tem că există milioane de acest fel în biserici și în campusurile creștine.
Ce face o persoană nouă, născută din nou nu este bucuria darurilor lui Dumnezeu, ci însuși Dumnezeu. Isus nu este doar o cale de a obține ce ți-ai dorit când erai un păcătos orb și mort, ci devine bucuria ta. Asta înseamnă să fi născut din Dumnezeu. Când am întrebat: „te simți mai iubit de Dumnezeu atunci când El te consideră neprețuit sau când, cu mare preț, te eliberează, prin noua naștere și prin răscumpărare, pentru a te bucura în timp ce Îl preamărești pe El pe veci. Vreau să despart grâul de neghină acum, ca să nu fie separate în Ziua cea mare. Întrebarea putea fi înțeleasă greșit foarte ușor, descurajându-i pe unii credincioși sinceri. De aceea, merg pe un alt drum acum. Vreau să vă vorbesc, vouă, cei care sunteți născuți din Dumnezeu. El este la baza bucuriilor voastre, iar voi vă zbateți să vă simțiți iubiți de El. Sunteți mântuiți cu adevărat. În voi s-a petrecut ceva profund și sunteți treziți, iar Isus devine totul și ați fi gata să muriți pentru El. Dar când vă treziți dimineața sau vă culcați seara, poate pentru că satan nu vă dă pace sau pentru că așa sunteți construiți sau din cauza părinților, nu vă simțiți iubiți de Dumnezeu. Vouă vă vorbesc.
Iată noua mea întrebare: De ce își descrie Dumnezeu dragostea Sa din nou și din nou într-un fel care ne descoperă imediat faptul că ne iubește pentru propria Lui glorie? De ce, din nou și din nou, spune lucruri uimitoare despre dragostea Sa , planurile și grija Sa pentru noi, după care adaugă că o face pentru slava Numelui Său? Există mulți oameni care spun: „Dacă El mă iubește doar pentru a-Și aduce glorie Lui, El de fapt nu mă iubește.” Sau mai spun: „Dacă El crede că sunt neprețuit doar pentru ca eu să cred despre El că este cel mai neprețuit, El de fapt nu mă iubește!” Asta simt mulți oameni. Și când citesc din Biblie, care are în centrul ei pe Dumnezeu, ajung nedumeriți. Am să vă dau cinci exemple despre modul în care vă iubește Dumnezeu de dragul Său. Este ca un fel de test, după care voi reveni la ideea inițială. Este un test, pentru a vedea răspunsul vostru emoțional față de modul în care Dumnezeu Își manifestă dragostea pentru voi.
Unu: Dumnezeu ne iubește, predestinându-ne pentru înfiere ca fii. Acesta este din Efeseni 1:5: „Ne-a rânduit mai dinainte să fim înfiați prin Isus Hristos, după buna plăcere a voiei Sale...” Faceți o pauză și fiți atenți acum. Dinainte de întemeierea lumii, Dumnezeu a hotărât să devi fiu înfiat. Este nemaipomenit! Omenirea, toată păcătoasă, este îmbrățișată de Dumnezeu și adusă în însăși familia Creatorului. Este de neimaginat! Și apoi, scrie, și citesc totul din nou: „Ne-a rânduit mai dinainte să fim înfiați prin Isus Hristos, după buna plăcere a voiei Sale spre lauda slavei harului Său.” Vă simțiți „dezumflați”? Doar ce-mi spuneai că mă iei în familia Ta, mă iubeai, mă îmbrățișai, mă primeai, îmi dădeai un privilegiu incredibil și apoi ai stricat totul spunând că este pentru lauda slavei harului Tău. Vă simțiți... Sper că nu. Poate că voi nu aveți nicio problemă cu asta. Sper că nu spuneți: „E dezonorant faptul că am fost lăsat în familia Sa pentru lauda slavei harului Său.” Sper că vă face să simți că este, de fapt, parte din dar.
Numărul doi: își arată dragostea prin faptul că ne-a creat. Nu era necesar să exiști. Dar te-a făcut un suflet care să nu aibă sfârșit. Rai sau iad, sosim! Pe veci! E nemaipomenit! Isaia 43:6 spune: „Adu-Mi fiii din țările îndepărtate și fiicele de la marginea pământului..., pe care i-am făcut spre slava Mea.” E bine? Ți-a dat darul existenței... pentru slava Sa. Te simți iubit când spune asta sau e o dragoste ciudată?
A treia: Dumnezeu își arată dragostea pentru noi, trimițând un Mântuitor. „Nu vă temeți, căci va aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: astăzi în cetatea lui David, vi s-a născut un Mântuitor, care este Hristos, Domnul! Iată semnul, după care-L veți cunoaște: veți găsi un prunc înfășat în scutece și culcat într-o iesle. Și deodată, împreună cu îngerul s-au unit o mulțime de oaste cerească...” Ce urmează? „... lăudând pe Dumnezeu și zicând: „Slavă lui Dumnezeu în locurile preaînalte...” De ce? S-a născut un Mântuitor! Așa că, noi ne alegem cu un Mântuitor, iar El cu slava. „O veste bună, care va fi o mare bucurie. Un Mântuitor vi s-a născut.” Și apoi ce spun îngerii? „Slavă lui Dumnezeu!”
O persoană născută din nou adoră acest lucru. O persoană născută din nou nu spune: „Eu trebuie să primesc slava. A murit pentru mine, a venit pentru mine! Ce-i cu „Slavă lui Dumnezeu” rostit de oastea cerească?” Nu! O persoană născută din nou nu gândește astfel, defel! Bucuria se regăsește în acel răspuns. Mă aleg cu un Mântuitor, cu ajutor și cu bucurie, iar El primește slava! Și este o bucurie să spun acest lucru neîncetat. Ați și cântat.
Numărul patru: Dumnezeu Își arată dragostea pentru noi când Hristos a murit pentru noi. 2 Corinteni 5 spune: „Căci dragostea lui Hristos ne strânge; fiindcă socotim că, dacă Unul singur a murit pentru toți, toți deci au murit. Și El a murit pentru toți, pentru ca cei ce trăiesc, să nu mai trăiască pentru ei înșiși, ci pentru Cel ce a murit pentru ei.” A murit pentru mine... Da! Pentru ca să trăiesc pentru El... Da! Este pentru mine sau este pentru El? Și dacă separi cele două, devine de neînțeles. Nu înțelegem miezul dragostei lui Dumnezeu. El a făcut, prin sângele Său, să pot să mă bucur, preamărindu-L.
Numărul cinci: Dumnezeu Își arată dragostea pentru noi prin modul în care Domnul Isus S-a rugat pentru noi. Ce se roagă pentru tine? Care este rugăciunea supremă a lui Isus pentru tine? Ioan 17:24 și înainte spune: „Tată, vreau ca acolo unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine și aceia, pe care Mi i-ai dat Tu, ca să vadă slava Mea, slavă pe care Mi-ai dat-o Tu; fiindcă M-ai iubit înainte de întemeierea lumii.” Te simți iubit când Isus se roagă pentru tine astfel? Te privește în ochi și-ți spune: „M-am rugat pentru tine. Și ce vreau pentru tine cel mai mult este să fii cu mine ca să-Mi vezi slava.” Acesta este cel mai bun dar pentru tine din dragoste. Trebuie să fie așa. Este de neprețuit. Cel mai bun dar al Lui este Isus, care se dă pe Sine pentru bucuria noastră veșnică.
Întrebarea mea este: de ce face Dumnezeu asta? De nenumărate ori. Acesta este doar vârful aisbergului. Ne spune că ne iubește și ne-o spune într-un mod care atrage atenția din nou spre El, spre gloria Lui, spre harul Lui. De ce face asta? Voi răspunde la această întrebare în ultimele două minute ale acestui mesaj. Știu cum să răspund la întrebre, căci există un răspuns în Biblie. Dar acum vreau să îndepărtez confuzia din întrebarea mea inițială, și anume: chiar crezi că El te consideră neprețuit? Piper, tot ce ai spus în ultimele zece minute mă face să mă întreb dacă nu ești puțin supărat pe toată Vestea Bună și dacă avem valoare pentru El. Și te grăbești și minimalizezi afirmațiile uimitoare din Biblie despre valoarea pe care ne-o conferă. Așadar, acesta este un răspuns la această critică. Să purcedem! Am aici șapte moduri prin care Dumnezeu arată cât sunteți de valoroși. Și când spun „sunteți”, mă refer la cei care sunteți născuți din nou în Isus Hristos prin credință. Pregătiți-vă să rămâneți uimți! Dacă nu veți fi uimiți, înseamnă că dormiți. Dacă nu fizic, atunci spiritual, și nu e bine. Dimineață mi-am citit devoționalul: „Fiți treji, tari în credință, bărbați adevărați și...” care a fost ultima...? 2 Corinteni 16... Am uitat ultima. Fiți treji! Se găsește în Biblie.
Numărul unu: Dumnezeu ne consideră valoroși când este mulțumit de noi și ne conduce viața. C.S. Lewis a avut o predică intitulată „Povara slavei”. Alan Jacob spune că a fost cea mai bună predică a sa. Care este povara slavei, pe care abia o putem purta? Care este povara slavei în predica lui C.S. Lewis? Iată citatul: „Să-L mulțumești pe Dumnezeu, să fii un ingredient adevărat în bucuria divină, să fii iubit de Dumnezeu; nu cu sentiment de milă, ci plin de satisfacție, așa cum un artist este satisfăcut de opera sa sau un tată bucuros de fiul său. Pare imposibil. O povară, pe care gândurile noastre abia le pot îndura. Dar apoi auzi „bine, rob bun și credincios”.” Dumnezeu te vede valoros, fiică și fiu păcătos, prin faptul că găsește satisfacție în tine.
Numărul doi: Dumnezeu ne consideră valoroși, făcându-ne moștenitori cu Hristos, ale cărui sunt toate lucrurile. „Binecuvântați sunt cei smeriți, căci ei vor moșteni...” Așa este. Întregul pământ va fi al vostru. Al vostru. La dispoziția voastră. În întregime. Romani 4:14 spune că făgăduința făcută lui Avraam și seminței lui este că va moșteni lumea. El și sămânța lui. Voi sunteți sămânța lui Avraam în Hristos. Veți moșteni lumea. Nu aveți nevoie de ea acum.
Numărul trei: 1 Corinteni 3:21 spune: „Nimeni să nu se fălească dar cu oameni, căci toate lucrurile sunt ale voastre: fie Pavel, fie Apolo, fie Chifa, fie lumea, fie viața, fie moartea, fie lucrurile de acum, fie cele viitoare; toate sunt ale voastre, și voi sunteți ai lui Hristos, iar Hristos este al lui Dumnezeu.” El vă consideră prețioși, făcându-vă moștenitori ai tuturor lucrurilor. Într-o zi, universul va fi propriul vostru loc de joacă.
Numărul trei: Dumnezeu ne consideră valoroși, așezându-ne la masă când se va întoarce, El slujindu-ne nouă, ca și cum El ar fi robul, iar noi stăpânii. Ascultați poate la cele mai uimitoare cuvinte din toate pildele din Luca 12:36: „Și să fiți ca niște oameni, care așteaptă pe stăpânul lor... el se va încinge, îi va pune să șadă la masă, și se va apropia să le slujiească.” Nu este un tablou al cinei cea de taină, ci tabloul a doua veniri. Voi stați la masă, Isus, descălecând de pe calul Său alb și cu sabia însângerată, după ce-i ucide pe toți inamicii tăi, se așează pe podea cu prosopul și-ți slujește!
Numărul patru: Dumnezeu ne consideră valoroși, dându-ne însărcinarea să-i judecăm pe îngeri. 1 Corinteni 6:3 spune: „Nu știți că noi vom judeca pe îngeri?” Vă simțiți pregătiți s-o faceți acum, să vă așezați pe scaunul de judecată și să rostiți judecata asupra unor ființe care sunt de mii de ori mai puternice decât voi? O veți face!
Numărul cinci: Dumnezeu ne consideră prețioși, conferindu-ne valoroare și bucurându-se de noi ca de o comoară. Matei 10:29 spune: „Nu se vând oare două vrăbii la un ban? Totuși, nici una din ele nu cade pe pământ fără voia Tatălui vostru. Deci nu vă temeți; voi sunteți mai de preț decât multe vrăbii.” Țefania 3:17 spune: „Domnul Dumnezeu... se va bucura de tine cu mare bucurie, va tăcea în dragostea Lui și nu va mai putea de veselie pentru tine.” În cartea Apocalipsei sărbătorim neîncetat, cântecul nostru către Mielul care a fost junghiat, care este vrednic. Cum va suna vocea Lui când va spune „Mulțumesc. Aș vrea să cânt acum.” Și va cânta cântecul de dragoste pentru tine.
Numărul șase: Dumnezeu ne consideră valoroși, dându-ne un trup de slavă, ca și trupul înviat al lui Isus. Filipeni 3 spune: „El va schimba trupul stării noastre smerite, și-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are de a-Și supune toate lucrurile.” Matei 13:43 spune: „...Cei neprihăniți vor străluci ca soarele în Împărăția Tatălui lor.” Majoritatea dintre voi nu sunteți mulțumiți de trupurile voastre. Puțini sunt cei mulțumiți. Eu am îmbătrânit și devin tot mai puțin mulțumit de trupul meu. Ești nemulțumit de trup de la început: nu ești destul de înalt, nu ești destul de făcut, părul nu-i bun, tenul nu-i frumos, dimensiunile nu sunt bune... Nimic nu-i bun. Sper să treceți peste aceste lucruri, pentru că veți străluci ca soarele. Veți fi uimitori, toți, în Hristos. Atât de uimitori că nimeni nu vă va putea privi dacă nu au alți ochi. De aceea avem nevoie de trup nou. Trebuie să avem un trup nou nu doar pentru că trupurile noastre vechi nu sunt ceea ce ne dorim să fie, ci avem nevoie de trupuri noi, pentru că ochii vechi ar orbi în fața noilor trupuri. Asta spune. Isus a strălucit... vă amintiți în Apocalipsa? Fața lui strălucea ca soarele. Astfel vom străluci și noi. Mergeți afară și încercați să vă uitați la soare. Nu o faceți! Dar dacă veți încerca să priviți soarele puteți orbi. Voi veți străluci ca soarele. Așa este. Voi, studenți, atât de nesiguri, atât de stingheri, dorindu-vă să fiți altceva, veți străluci ca soarele. E doar o chestiune timp. Eu am 68 de ani. Mai este foarte puțin. Îmi amintesc stând unde stați voi acum. Am studiat la Wheaton... Îmi pare rău... Dar îmi aduc aminte, stând în acea capelă. Parcă a fost ieri. M-am retras din pastorație după 33 de ani. Unde s-au dus? Sunt ca 33 de zile. Așadar, nu vă îngrijorați. Dumnezeu v-a pregătit un trup nou. Fiți mulțumiți cu darul Său. Veți mai primi unul, care ne va face pe toți acum să părem murdari.
În sfârșit, numărul șapte. Poate cel mai extraordinar. Dumnezeu ne consideră valoroși, dându-ne voie să stăm cu Hristos pe tron. Ascultați! Aproape că mi-e teamă de aceste versete, pentru că sună aproape a blasfemie. Apocalipsa 3:21 spune: „Celui ce va birui, îi voi da să șadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum și Eu am biruit și am șezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.” Îmi este teamă să comentez aceste cuvinte, pentru că sună ca și cum aș spune... și posibilul comentariu ar fi că cel puțin vom împărți cârmuirea universului cu Dumnezeu. Asta înseamnă „scaun de domnie”. Nu vă gândiți la un scaun de domnie aglomerat. Ideea este de tron, rege, domnie. Tu stai cu Mine, Eu stau cu El. Eu sunt în poala Lui, tu ești în poala Mea și cârmuim universul împreună! Sau un alt comentariu al lui Pavel este în Efeseni 1:22: „...Biserica, care este trupul Lui, plinătatea Celui ce împlinește totul în toți.” Limbajul Bibliei cu privire la cât de valoroși ne consideră Dumnezeu pe noi este dincolo de orice înțelegere. Îl auziți... și vom încheia în trei, patru minute... Îl auziți pe John Piper, spunând: „Dumnezeu te consideră valoros!” Mai mult decât poți înțelege, mai mult decât poți visa. Ar merita un studiu ca să le adunăm pe toate.
Revenind la întrebarea mea: De ce Dumnezeu, în Cuvântul Său, rostește din nou și din nou, cuvinte de dragoste, uimitoare, pline de afecțiune, punându-le în contextul slavei Sale? De ce face asta? Iată, în încheiere, încercarea mea de a da un răspuns. Spun că este o dragoste mai mare. Este o dragoste mai mare de a ne iubi pentru slava Sa, decât dacă acest lucru s-ar fi terminat cu noi înșine, nu cu El. Dragostea Lui pentru noi, prin care ne conferă valoare pentru slava Sa, este o dragoste mai mare, decât dacă ar fi încheiat, făcându-ne pe noi comoara cea mai mare, nu pe El Însuși. Devenind final pentru noi, arată o dragoste mai mare, decât dacă ne-ar fi făcut pe noi finalul Său. Motivul pentru care aceasta este o dragoste mai mare este acesta: sinele, chiar și sinele glorificat, unul care strălucește ca soarele în Împărăția Tatălui, nu va satisface o inimă menită pentru Dumnezeu. Și-a trimis Fiul să moară, pentru ca să vă poată avea, iar voi să-L puteți avea pe El. Nu vă va lăsa să vă mulțumiți cu o fericire dată de sine, nici chiar unul plin de slavă. Nu va permite slavei tale, pe care chiar El a creat-o și o iubește, să înlocuiască slava Sa, ca și comoară perfectă. Vreau să închei spunând următoarele: bucură-te de adevăr, de desfătarea Lui, de faptul că Dumnezeu te iubește îndeajuns încât să spună că te iubește pentru slava Sa. Această dragoste este mai mare, decât dacă nu te-ar fi iubit așa. O pun altfel, ca să înțelegeți. Copii ai lui Dumnezeu, Îi sunteți scumpi, dar Îi sunteți atât de scumpi, încât nu va lăsa „scumpetea” voastră să devină dumnezeul vostru. Dumnezeu va fi Dumnezeul vostru! Asta înseamnă să vă iubească. Să ne rugăm!
Tată, mă rog pentru două categorii de persoane. O categorie este a celor care au veni aici și nu sunt născuți din nou și la a căror fundație a vieții este sinele lor, ca ultimă bucurie. Trezește-i din morți și pune-Te pe Tine Însuți la fundația lor și devino Bucuria bucuriei lor. Și mă rog pentru ceilalți, cred eu, majoritatea din această sală, care sunt născuți din Dumnezeu, făcuți noi cu adevărat și care se zbat, ca noi toți, să se simtă iubiți de Dumnezeu. Mă rog să folosești acest mesaj și aceste afirmații minunate despre dragostea Ta și valoarea care ne conferi, pentru a trece de obstacolele emoținale care le stau în cale și să ajungă la un alt nivel de bucurie, simțindu-se iubiți de Dumnezeu. Cer aceste lucruri în Numele Domnul Isus. Amin!