text Predici crestine

S-a născut un Mântuitor (Luca 2:8-14)

31 martie 2025

Categorie: studii biblice, predici scrise

 

 

Luca 2:8. În ţinutul acela erau nişte păstori care stăteau afară în câmp şi făceau de strajă noaptea împrejurul turmei lor. 9. Şi iată că un înger al Domnului s-a înfăţişat înaintea lor, şi slava Domnului a strălucit împrejurul lor. Ei s-au înfricoşat foarte tare. 10. Dar îngerul le-a zis: „Nu vă temeţi: căci vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: 11. astăzi, în cetatea lui David, vi S-a născut un Mântuitor, care este Hristos, Domnul. 12. Iată semnul, după care-L veţi cunoaşte: veţi găsi un Prunc înfăşat în scutece şi culcat într-o iesle.” 13. Şi deodată, împreună cu îngerul, s-a unit o mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând: 14. „Slavă lui Dumnezeu în locurile preaînalte şi pace pe pământ între oamenii plăcuţi Lui.”

Aveam nevoie de un salvator cu toții, deoarece prin natura noastră păcătoasă suntem sortiți pierzării, morții, despărțirii de Dumnezeu pentru veci de veci.

 

Biblia ne spune:

” Căci toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu. Şi sunt socotiţi neprihăniţi, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus. Pe El, Dumnezeu L-a rânduit mai dinainte să fie, prin credinţa în sângele Lui, o jertfă de ispăşire, ca să-Şi arate neprihănirea Lui; căci trecuse cu vederea păcatele dinainte, în vremea îndelungii răbdări a lui Dumnezeu; pentru ca, în vremea de acum, să-Şi arate neprihănirea Lui în aşa fel, încât să fie neprihănit, şi totuşi să socotească neprihănit pe cel ce crede în Isus.” (Romani 3:23-26)

”Şi harul Domnului nostru s-a înmulţit peste măsură de mult împreună cu credinţa şi cu dragostea care este în Hristos Isus. O, adevărat şi cu totul vrednic de primit este cuvântul care zice: „Hristos Isus a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi”, dintre care cel dintâi sunt eu.” (1 Timotei 1:14-15)

 

 

De aceea, această sărbătoare este una a veștii bune, anume că Dumnezeu dorește Mântuirea noastră, asta înseamnă intervenția Lui în viața noastră vizibilă, printr-o schimbare de caracter, printr-o schimbare radicală, o viață nouă, o faptură nouă născută din Dumnezeu, totul vizibil în cei care cred și ascultă de El.

3. Ajunge, în adevăr, că în trecut aţi făcut voia neamurilor şi aţi trăit în desfrânări, în pofte, în beţii, în ospeţe, în chefuri şi în slujiri idoleşti neîngăduite. 4. De aceea se miră ei că nu alergaţi împreună cu ei la acelaşi potop de desfrâu şi vă batjocoresc. 5. Dar au să dea socoteală înaintea Celui ce este gata să judece viii şi morţii. (1 Petru 4:3-5)


 

 

1. În Copilul Isus S-a împlinit profeția Mântuitorului promis pentru Israel

Matei 1:21 Ea va naşte un Fiu şi-i vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale.

Isus vine din evreiescul Ieșua (arhaic Iehoșua), „ישוע”, care înseamnă „YHWH mântuiește”.

Isaia 9:6 Căci un Copil ni S-a născut, un Fiu ni s-a dat şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii.

La această sărbătoare Dumnezeu a împlinit promisiunile făcute prin profeți referitoare la Mesia

„Şi tu, Betleeme Efrata, măcar că eşti prea mic între cetăţile de căpetenie ale lui Iuda, totuşi din tine Îmi va ieşi Cel ce va stăpâni peste Israel şi a cărui obârşie se suie până în vremuri străvechi, până în zilele veşniciei.” (Mica 5:2)

 

Împlinire: “A adunat pe toţi preoţii cei mai de seamă şi pe cărturarii norodului şi a căutat să afle de la ei unde trebuia să Se nască Hristosul. „În Betleemul din Iudeea”, i-au răspuns ei, „căci iată ce a fost scris prin prorocul: „Şi tu, Betleeme, ţara lui Iuda, nu eşti nicidecum cea mai neînsemnată dintre căpeteniile lui Iuda; căci din tine va ieşi o Căpetenie, care va fi Păstorul poporului Meu Israel.” (Matei 2:4-6)


”De aceea, Domnul însuşi vă va da un semn: „Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naşte un Fiu şi-I va pune numele Emanuel.” (Isa.7:14)

 

 

2. Prin Copilul născut Dumnezeu a dat omenirii Mântuitorul promis în dar

Isaia 25:6. Domnul oştirilor pregăteşte tuturor popoarelor, pe muntele acesta, un ospăţ de bucate gustoase, un ospăţ de vinuri vechi, de bucate miezoase, pline de măduvă, de vinuri vechi şi limpezite. 7. Şi, pe muntele acesta, înlătură marama care acoperă toate popoarele şi învelitoarea care înfăşoară toate neamurile; 8. nimiceşte moartea pe vecie: Domnul Dumnezeu şterge lacrimile de pe toate feţele şi îndepărtează de pe tot pământul ocara poporului Său; da, Domnul a vorbit. 9. În ziua aceea vor zice: „Iată, acesta este Dumnezeul nostru în care aveam încredere că ne va mântui. Acesta este Domnul în care ne încredeam; acum, să ne înveselim şi să ne bucurăm de mântuirea Lui!”

Bucuria omenirii astăzi, în fața sărbătoririi acestui Eveniment, trebuie să fie în darul oferit de Dumnezeu.  Mântuitorul este Esența sărbătorii Nașterii Domnului și a fost dăruit de Dumnezeu în mod miraculos!

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (Ioan 3:16)

 

Matei 1:18. Iar naşterea lui Isus Hristos a fost aşa: Maria, mama Lui, era logodită cu Iosif; şi, înainte ca să locuiască ei împreună, ea s-a aflat însărcinată de la Duhul Sfânt.

 

 

3. Prin Copilul născut Dumnezeu S-a coborât să fie cu noi, să aibă o relație personală cu cei care-l acceptă
La această sărbătoare s-a întrupat Dumnezeu în chip de om (il vor numi Dumnezeu tare)

 

Biblia ne spune:

“Ioan 1:9. Lumina aceasta era adevărata Lumină, care luminează pe orice om, venind în lume. 10. El era în lume, şi lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. 11. A venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit. 12. Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; 13. născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu. 14. Şi Cuvântul S-a făcut trup şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava Singurului născut din Tatăl. “

Bucuria noastră este că avem un Mântuitor personal, care este Dumnezeu cu noi. Dacă lumea îl percepea pe Dumnezeu ca departe de om, de care nu te poți apropia decât prin preoți și jertfe, prin Hristos fiecare are posibilitatea de-a avea o relație personala cu Dumnezeu.

Matei 1:22. Toate aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească ce vestise Domnul prin prorocul care zice: 23. „Iată, fecioara va fi însărcinată, va naşte un Fiu, şi-I vor pune numele Emanuel” care, tălmăcit, înseamnă: „Dumnezeu este cu noi.”
”De aceea, Domnul însuşi vă va da un semn: „Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naşte un Fiu şi-I va pune numele Emanuel.” (Isa.7:14)

 

Geneza 3:15. Vrăjmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcâiul.”

 

 

Cuvântul acesta era Dumnezeu! Asta-i important, că:

 

– Dumnezeu cel drept și sfânt, S-a coborât pe acest pământ ca să vedem cât de mult ne iubește.

– A luat chip de om ca să-L înțelegem, să-I înțelegem dragostea și durerea cu privire la noi oamenii.

Atât Israel, cât și întreaga omenire L-au înțeles greșit, drept Un Dumnezeu Sfânt și departe de om, însă:

– El a venit (prin Fiul Său) să ne spună că este de partea omului, ne iubește, deși drept, El a venit să ne salveze, să ne ierte păcatul, să ne elibereze de lanțurile satanei și să ne reabiliteze, să fie cu noi.

 

Scriptura ne-a promis că o să vină vremea când Dumnezeu se va coborâ aproape de noi, va fi cu noi:

”De aceea, Domnul însuşi vă va da un semn: „Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naşte un Fiu şi-I va pune numele Emanuel.” (Isaia 7:14)

 

 

4. Copilul acesta plăpând și slab a venit să ne fie Mântuitor personal, să crească, să-și dea viața pentru păcatele noastre și să domnească veșnic

Isaia 53:1. Cine a crezut în ceea ce ni se vestise? Cine a cunoscut braţul Domnului? 2. El a crescut înaintea Lui ca o odraslă slabă, ca un lăstar care iese dintr-un pământ uscat. N-avea nici frumuseţe, nici strălucire ca să ne atragă privirile, şi înfăţişarea Lui n-avea nimic care să ne placă. 3. Dispreţuit şi părăsit de oameni, Om al durerii şi obişnuit cu suferinţa, era aşa de dispreţuit, că îţi întorceai faţa de la El, şi noi nu L-am băgat în seamă. 4. Totuşi El suferinţele noastre le-a purtat, şi durerile noastre le-a luat asupra Lui, şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu şi smerit. 5. Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El, şi prin rănile Lui suntem tămăduiţi.

 

 

 

La această sărbătoare Dumnezeu S-a smerit (Un copil)

”Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora. Să aveţi în voi gândul acesta care era şi în Hristos Isus: El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a dezbrăcat pe Sine însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor. La înfăţişare a fost găsit ca un om, S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce.” (Filipeni 2:4-8)

 

 

Prin aceasta trebuie să înțelegem că:

– Dumnezeu a făcut un pas către noi, a deschis brațele și ne asteaptă să venim la El, ne-a spus că ne înțelege boala, durerea, natura păcătoasă, nemerniciile noastre, mocirla în care am căzut și a venit aici să fie aproape de noi și să ne salveze din starea decăzută în care am căzut.

El, Dumnezeu, S-a smerit, arătând astfel că se poate! Noi cuprinși de păcat, mândri de patimile și pornirile păcătoase trebuie să ne smerim, să ne recunoaștem înfrângerea cu privire la păcat și să venim la El care ne poate salva. Nu este altă Cale, El a venit să ne arate că se poate, să ne arate ca El ne-a creat și că El ne dă soluția, însă nu fără a se da ca Pildă pentru oricine.

Așa că dacă sunt mândru sau ești mândru să recunoști starea de păcat în care te afli, țin să te anunț că nu este alta Cale decât Hristos, El este Smerenia Întruchipată. El a venit aici să-mi arate și să-ți arate că S-a dezbrăcat de slavă, a coborât din veșnicie, la starea noastră coruptă de păcat, ca să ne arate că suntem niște oameni decăzuți și să ne spună că doar prin El putem să fim salvați.
 

Cel născut la Betleem are stăpânire veșnică ca Împărat de la Dumnezeu (Daniel 7:13-14; Isaia 9:6-7)

 

Daniel 7:13. M-am uitat în timpul vedeniilor mele de noapte şi iată că pe norii cerurilor a venit unul ca un fiu al omului; a înaintat spre Cel Îmbătrânit de zile şi a fost adus înaintea Lui. 14. I s-a dat stăpânire, slavă şi putere împărătească, pentru ca să-I slujească toate popoarele, neamurile şi oamenii de toate limbile. Stăpânirea Lui este o stăpânire veşnică şi nu va trece nicidecum, şi Împărăţia Lui nu va fi nimicită niciodată.

Isaia 9:6-7 ”Căci un Copil ni S-a născut, un Fiu ni S-a dat, și domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veșniciilor, Domn al păcii. El va face ca domnia Lui să crească, şi o pace fără sfârşit va da scaunului de domnie al lui David şi împărăţiei lui, o va întări şi o va sprijini prin judecată şi neprihănire, de acum şi-n veci de veci; iată ce va face râvna Domnului oştirilor.”

 

Hristos Domnul a fost profețit ca și Copilul care se naște să stăpânească. Pe pământ s-a văzut stăpânirea lui ca Fiul lui Dumnezeu peste lumea spirituală, i-au slujit îngerii, demonii îi erau supuși, însă doar în vremea sfârșitului vom avea parte de Împărăția vizibilă a lui Hristos Isus. Ca să am parte de domnia lui acolo în Cer, trebuie să am parte de începutul domniei lui în viața mea aici pe pământ, de aici să mă supun autorității Lui.

Luca 2:11. astăzi, în cetatea lui David, vi S-a născut un Mântuitor, care este Hristos, Domnul.

Matei 2:1. După ce S-a născut Isus în Betleemul din Iudeea, în zilele împăratului Irod, iată că au venit nişte magi din răsărit la Ierusalim 2. şi au întrebat: „Unde este Împăratul de curând născut al iudeilor? Fiindcă I-am văzut steaua în răsărit şi am venit să ne închinăm Lui.”

 

Dumnezeu prin nașterea din fecioară a copilului Isus, ne-a trimis un Mântuitor personal, prin El am fost salvați din păcat și am fost așezați în Hristos în locurile cerești, mântuirea noastră începe de aici de pe pământ prin credința în acest Mântuitor, prin pocăință și călcarea pe urmele Domnului, prin trăirea în ascultare de Cuvântul Său și continuă în veșnicii alături de Dumnezeul nostru minunat.
 

 

 

Simion Ioanăș

Cele mai recente resurse creștine scrise

Valoarea problemelor (II), Rolul suferinţei, [Jertfa Domnului Isus / Luca 23.26-34]
Categorie: Studiu biblic 1. Cât de mult ne pot înşela aparenţele ! Pentru Simon a fost o corvoadă, probabil fiind şi obosit, era ceva ce a trebuit să facă deşi nu şi-a planificat acel lucru, în p...
de Maida Buhai 02 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Valoarea problemelor pentru viaţa creştinului (I), Evanghelia după Luca 23.26-34
Categorie: Studiu biblic „Pe când Îl duceau să-L răstignească, au pus mâna pe un anume Simon din Cirena, care se întorcea de la câmp ; şi 1. i-au pus [gr. epethēkan] crucea în spinare, ca 2. s-o...
de Maida Buhai 02 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Luca 23.13-25 (II), Ce trebuie să reţin din ceea ce s-a petrecut la Procesul Domnului Isus ?
Categorie: Studiu biblic 1. Pentru protecţia mea spirituală, trebuie să aleg să fiu dreptAleg să fiu de partea dreptăţii, chiar dacă sunt singurul care spune / vede că albul e alb şi negrul e neg...
de Maida Buhai 02 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Luca 23.13-25 (I), Procesul Domnului Isus
Categorie: Studiu biblic „Pilat a strâns pe preoţii cei mai de seamă, pe fruntaşi şi pe norod şi le-a zis : „Mi-aţi adus înainte pe Omul acesta ca pe unul care aţâţă norodul la răscoală.Şi iată c...
de Maida Buhai 02 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Ceasul vostru şi puterea întunericului / Jertfa Domnului Isus [Luca 22.53]
Categorie: Studiu biblic Atunci când ne gândim la Jertfa Domnului Isus ne amintim de cuvintele Lui : „ … acesta este ceasul vostru şi puterea întunericului” (Luca 22.53), începea timpul testării...
de Maida Buhai 02 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Vă voi da o gură sau A doua gură (II), Luca 21.14-15
Categorie: Studiu biblic În Luca 21 : 15 avem notate cuvintele Domnului Isus, care le-a spus ucenicilor Lui :„ … vă voi da o gură şi o înţelepciune căreia nu-i vor putea răspunde, nici sta împotr...
de Maida Buhai 02 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Vă voi da o gură sau A doua gură (I), Luca 21.14-15
Categorie: Studiu biblic  „Ţineţi bine minte să nu vă gândiţi mai dinainte ce veţi răspunde ; căci vă voi da o gură şi o înţelepciune căreia nu-i vor putea răspunde, nici sta împotrivă toţi...
de Maida Buhai 02 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Judecătorul nedrept, Luca 18.7-8, Psalmul 39.1–2, Isaia 36.1-5, Isaia 37.4–7, 36-38
Categorie: Studiu biblic „Şi Dumnezeu nu va face dreptate aleşilor Lui care strigă zi şi noapte către El, măcar că zăboveşte faţă de ei ? Vă spun că leva face dreptate în curând”. (Luca 18 :...
de Maida Buhai 02 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Cuvânt despre … Zgârcenie ! [Bogatul şi Lazăr, Luca 16.23-24, Luca 16.19-31, Pilda bogatului nemilostiv]
Categorie: Studiu biblic  Cu mici excepţii, în fiecare familie există o persoană îndrăgită de noi, pe care o întreţinem cu drag, nerealizând că ascultând de ea putem ajunge în pedeapsă.Numel...
de Maida Buhai 02 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Pilda fiului risipitor (II), Evanghelia după Luca 15:25-32
Categorie: Studiu biblic Veselie sau mânie ? (II)Veselia poate fi de cel puţin două feluri :fără Isus, departe de prezenţa Lui, având însă iedul, (adică motivul de bucurie) şi grupul meu de priet...
de Maida Buhai 02 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise