text Predici crestine

Alegerea unui Apostol în locul lui Iuda vânzătorul (Fapte 1:15-26)

26 martie 2025

Categorie: studii biblice, predici scrise

 

 

Fapte 1:15. În zilele acelea, Petru s-a sculat în mijlocul fraţilor – numărul celor adunaţi laolaltă era de aproape o sută douăzeci – şi a zis: 16. „Fraţilor, trebuia să se împlinească Scriptura spusă de Duhul Sfânt mai înainte, prin gura lui David, despre Iuda, care a fost călăuza celor ce au prins pe Isus. 17. El era din numărul nostru şi era părtaş al aceleiaşi slujbe. 18. Omul acesta a dobândit un ogor cu plata nelegiuirii lui, a căzut cu capul în jos, a plesnit în două prin mijloc şi i s-au vărsat toate măruntaiele.” 19. Lucrul acesta a ajuns aşa de cunoscut de toţi locuitorii din Ierusalim, încât ogorul acela a fost numit în limba lor: „Acheldama”, adică: „Ogorul sângelui.” – 20. În adevăr, în cartea Psalmilor este scris: „Locuinţa lui să rămână pustie, şi nimeni să nu locuiască în ea!” şi: „Slujba lui s-o ia altul!” 21. Trebuie deci ca, dintre cei ce ne-au însoţit în toată vremea în care a trăit Domnul Isus între noi, 22. cu începere de la botezul lui Ioan până în ziua când S-a înălţat El de la noi, să fie rânduit unul care să ne însoţească drept martor al învierii Lui. 23. Ei au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis şi Iust, şi pe Matia. 24. Apoi au făcut următoarea rugăciune: „Doamne, Tu care cunoşti inimile tuturor oamenilor, arată-ne pe care din aceşti doi l-ai ales 25. ca să ia loc în slujba şi apostolia aceasta, din care a căzut Iuda ca să meargă la locul lui.” 26. Au tras la sorţi, şi sorţul a căzut pe Matia, care a fost numărat împreună cu cei unsprezece apostoli.


Introducere
 

În zilele care au urmat imediat după Înălțarea Domnului ucenicii se află în Ierusalim în așteptarea promisiunii Domnului referitor la Duhul Sfânt, iar Petru i-a cuvântul în mijlocul a circa o sută douăzeci de frați prezenți și cheamă la alegerea unui apostol în locul lui Iuda, vânzătorul Domnului, după promisiunea profeției Scripturii făcute în Cartea Psalmilor, iar în urma rugăciunii ei trag la sorți și-l aleg pe Matia, unul din cei care i-au însoțit pe ucenici în toată vremea în care au umblat cu Domnul pe pământ, începând cu botezul lui Ioan până la Înălțarea Domnului.



Prezentarea lecție

 

1. Petru și ucenicii își bazează chemarea la această alegere pe Cuvântul lui Dumnezeu
vers 16. „Fraţilor, trebuia să se împlinească Scriptura spusă de Duhul Sfânt mai înainte, prin gura lui David, despre Iuda, care a fost călăuza celor ce au prins pe Isus.

 

a) Scriptura vechiului legământ profețea despre Iuda și înlocuirea lui
 

Ps 41:9. Chiar şi acela cu care trăiam în pace, în care îmi puneam încrederea şi care mânca din pâinea mea, ridică şi el călcâiul împotriva mea.
Ps 69:25. Pustie să le rămână locuinţa, şi nimeni să nu mai locuiască în corturile lor! 26. Căci ei prigonesc pe cel lovit de Tine, povestesc suferinţele celor răniţi de Tine.
Ps 109:8. Puţine să-i fie zilele la număr, şi slujba să i-o ia altul!
Zaharia 11:12. Eu le-am zis: „Dacă găsiţi cu cale, daţi-mi plata; dacă nu, nu mi-o daţi!” Şi mi-au cântărit ca plată, treizeci de arginţi. 13. Dar Domnul mi-a zis: „Aruncă olarului preţul acesta scump cu care m-au preţuit!” Şi am luat cei treizeci de arginţi şi i-am aruncat în Casa Domnului pentru olar.
 

b) Domnul Isus sprijinea alegerea celor 12 ca parte din Planul lui Dumnezeu referitor la Mântuire și Împărăția lui Dumnezeu
 

Matei 19:28. Isus le-a răspuns: „Adevărat vă spun că atunci când va sta Fiul omului pe scaunul de domnie al măririi Sale, la înnoirea tuturor lucrurilor, voi, care M-aţi urmat, veţi şedea şi voi pe douăsprezece scaune de domnie şi veţi judeca pe cele douăsprezece seminţii ale lui Israel.

 

Cifra 12 are o semnificație specială, semnificând întregul și perfecțiunea lui Dumnezeu, 12 seminții ale lui Israel, Templul lui Dumnezeu cu măsuri multiplicate cu 12, Ierusalimul ceresc cu 12 porți, 12 îngeri etc, iar ca o certificare a plinătății bisericii lui Hristos, acești 12 ucenici au avut parte specială în Biserica Domnului, noi fiind zidiți pe temelia apostolilor și prorocilor.
Efeseni 2:19. Aşadar, voi nu mai sunteţi nici străini, nici oaspeţi ai casei, ci sunteţi împreună cetăţeni cu sfinţii, oameni din casa lui Dumnezeu, 20. fiind zidiţi pe temelia apostolilor şi prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos. 21. În El toată clădirea, bine închegată, creşte ca să fie un Templu sfânt în Domnul. 22. Şi prin El şi voi sunteţi zidiţi împreună, ca să fiţi un locaş al lui Dumnezeu, prin Duhul.


 

2. Ca și condiție a alegerii apostolului este ca să-i fi însoțit pe ucenici în toată vremea în care au umblat cu Domnul pe pământ, începând cu botezul lui Ioan până la Înălțarea Domnului
 

vers 21. Trebuie deci ca, dintre cei ce ne-au însoţit în toată vremea în care a trăit Domnul Isus între noi, 22. cu începere de la botezul lui Ioan până în ziua când S-a înălţat El de la noi, să fie rânduit unul care să ne însoţească drept martor al învierii Lui. 23. Ei au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis şi Iust, şi pe Matia.

 

Cuvântul apostol vine de la verbul din greacă, apostello, care înseamnă a trimite, înțelesul cuvântului apostolos (gr) probabil este persoană însărcinată cu o misiune și se subânțelege că Domnul Isus dă această însărcinare.
O calificare esențială pentru fiecare apostol este chemarea divină, alegerea și însărcinarea primită de la Hristos, martori ai învierii, să fi umblat cu Domnul, în funcția apostolică este subânțeleasă însărcinarea de a-L mărturisi prin lucrări și semne pe Hristosul Înviat și lucrarea Lui încheiată, ei au depus mărturie bazat pe anii de cunoaștere intimă și prin puterea Duhului Sfânt. Acesta este motivul pentru care apostolii reprezintă norma de doctrină șI părtășie în Biserica NT și oficiul de apostol nu a putut fi repetat sau transmis mai departe, tot așa cum nici experiențele istorice fundamentale nu au putut să fie repetate sau transmise celor care nu L-au cunoscut pe Hristosul Întrupat și Înviat.
 

Fapte 2:41. Cei ce au primit propovăduirea lui au fost botezaţi; şi, în ziua aceea, la numărul ucenicilor s-au adăugat aproape trei mii de suflete. 42. Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni.
1 Ioan 2:18. Copilaşilor, este ceasul cel de pe urmă. Şi, după cum aţi auzit că are să vină Antihrist, să ştiţi că acum s-au ridicat mulţi antihrişti: prin aceasta cunoaştem că este ceasul de pe urmă. 19. Ei au ieşit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noştri. Căci, dacă ar fi fost dintre ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci au ieşit, ca să se arate că nu toţi sunt dintre ai noştri.

 

 

3. Rugăciunea și sorțul sunt definitorii cu privire la alegerea apostolului Matia
 

vers 24. Apoi au făcut următoarea rugăciune: „Doamne, Tu care cunoşti inimile tuturor oamenilor, arată-ne pe care din aceşti doi l-ai ales 25. ca să ia loc în slujba şi apostolia aceasta, din care a căzut Iuda ca să meargă la locul lui.” 26. Au tras la sorţi, şi sorţul a căzut pe Matia, care a fost numărat împreună cu cei unsprezece apostoli.

Trebuie avut în vedere că Duhul Sfânt încă nu se coborâse și modul de înțelegere a voii lui Dumnezeu era bazat pe sorț, așa cum spuneau Scripturile cu privire la călăuzirea în vechiul Legământ și care o întâlnim în câteva cazuri.
 

1 Samuel 14:41. Saul a zis Domnului: „Dumnezeul lui Israel, arată adevărul.” Sorţul a căzut pe Ionatan şi pe Saul, şi poporul a scăpat. 42. Saul a zis: „Aruncaţi sorţii între mine şi fiul meu Ionatan.” Şi sorţul a căzut pe Ionatan. 43. Saul a zis lui Ionatan: „Spune-mi ce-ai făcut.” Ionatan i-a spus şi a zis: „Am gustat puţină miere, cu vârful toiagului pe care-l aveam în mână: iată-mă, voi muri.”
 

Rugăciunea are un rol important în alegerea lui Matia și este una din normele de alegere a celor care slujesc în biserică, sub călăuzirea Duhului Sfânt.
Fapte 13: 2. Pe cand slujeau Domnului si posteau, Duhul Sfant a zis: „Puneti-Mi deoparte pe Barnaba si pe Saul, pentru lucrarea la care i-am chemat.” 3. Atunci, dupa ce au postit si s-au rugat, si-au pus mainile peste ei si i-au lasat sa plece.
 

 

Interpretarea și aplicarea lecției 

Petru și ucenicii în alegerea importantă care le stă înainte se bazează pe Cuvântul lui Dumnezeu, având încredere în Planul lui Dumnezeu privind viitorul bisericii, se roagă șI se lasă călăuzițI de Dumnezeu în alegerea lui Matia ca apostol în locul lui Iuda.
Pentru noi, învățăm astăzi prin această lecție să ne bazăm viața în luarea deciziilor pe Cuvântul lui Dumnezeu, s-o căutam prin post șI rugăciune, iar lucrarea și învățătura apostolilor s-o luăm ca o normă a trăirii în Noul Legământ a bisericii, în felul acesta nici o erezie nu o să ne poată clinti de pe Cale și așa cum ucenicii au lucrat pentru Domnul călăuziți și împuterniciți de Duhul Sfânt, așa și noi vom fi martori și lucrători ai Domnului.



 Întrebări 

Ce l-a determinat pe Petru în luarea deciziei privitoare la alegerea unui apostol în locul lui Iuda Iscarioteanul?
Ce criterii a avut Petru și ucenicii în alegerea acestui apostol?
Care era rolul și condițiile unui apostol și acest oficiu poate să fie transmis și azi?
Ce învățăm din această lecție cu privire la viața și umblarea noastră pe Calea Domnului?



Simion Ioanăș

Cele mai recente resurse creștine scrise

Din cugetarile lui Lucian Blaga - Maxime Maxime crestine
Categoria: Maxime crestine Din cugetarile lui Lucian Blaga( Filozof, scriitor, journalist, traducator si diplomat roman: 1895-1961 ) * “Nu-ti imbogatesti sufletul cu adevaruri marunte; cine...
de Marga Buhus 28 martie 2025 Citeste mai mult >>
Din cugetarile lui Antoine de Rivarol - Maxime Maxime crestine
Categoria: Maxime crestine Din cugetarile lui Antoine de Rivarol( Scriitor regalist francez in epoca Revolutiei: 1753-1801 ) * “In idei nu se trage cu pusca.”* “Fiecare scop atins este un mo...
de Marga Buhus 28 martie 2025 Citeste mai mult >>
Din cugetarile lui Rabindranath Tagore - Maxime Maxime crestine
Categoria: Maxime crestine Din cugetarile lui Rabindranath Tagore( Scriitor si filozof indian: 1861-1941 ) * “Exteriorul meu este dur ca o scoica, dar sub coaja acestei duritati , inima mea...
de Marga Buhus 28 martie 2025 Citeste mai mult >>
Din cugetarile lui Socrate - Maxime Maxime crestine
Categoria: Maxime crestine Din cugetarile lui Socrate( Filozof grec: 470 i.Hr. – 399 i.Hr. ) * “Cunoaste-te pe tine insuti !”* “Educatia este imblanzirea unei flacari, nu umplerea unui  ...
de Marga Buhus 28 martie 2025 Citeste mai mult >>
Din cugetarile lui Pitagora -Maxime Maxime crestine
Categoria: Maxime crestine Din cugetarile lui Pitagora( Filozof si matematician grec: 580 i.Hr. – 495 i.Hr. ) * “Nu te duce la preot ca sa-ti speli constiinta; aceasta e grija ta.”* „Omul nu...
de Marga Buhus 28 martie 2025 Citeste mai mult >>
Din cugetarile lui Iohan Thuresson Oxenstierna - Maxime Maxime crestine
Categoria: Maxime crestine Din cugetarile lui Iohan Thuresson Oxenstierna( Om politic suedez: 1583-1654 ) * “Cel care se satura de a fi sarac si da ascultare dorintei de imbogatire, incepe d...
de Marga Buhus 28 martie 2025 Citeste mai mult >>
Din cugetarile lui Cato cel Batran - Maxime Maxime crestine
Categoria: Maxime crestine Din cugetarile lui Cato cel Batran( Scriitor, istoric si om politic roman: 234 i.Ch. – 149 i.Ch. ) * “Tacerea unui om inteligent valoreaza mai mult decat o mie de...
de Marga Buhus 28 martie 2025 Citeste mai mult >>
Din cugetarile lui Plutarh - Maxime Maxime crestine
Categoria: Maxime crestine Din cugetarile lui Plutarh( Scriitor si moralist grec: 46 d.Ch.- 125 d. Ch. ) * “Invata sa asculti si vei profita chiar si de pe urma celor care vorbesc de rau.”*...
de Marga Buhus 28 martie 2025 Citeste mai mult >>
Din cugetarile lui Zig Ziglar - Maxime Maxime crestine
Categoria: Maxime crestine Din cugetarile lui Zig Ziglar( Scriitor american: 1926-2012 ) * “Succesul este utilizarea la maximum a capacităţilor pe care le posezi.”* „Cu cât mai mult recunoşt...
de Marga Buhus 28 martie 2025 Citeste mai mult >>
Din cugetarile lui Sofocle - Maxime Maxime crestine
Categoria: Maxime crestine Din cugetarile lui Sofocle( Poet tragic grec: 496 i.Ch.- 406 i.Ch. ) * “Faptele vin de la sine cu toata tacerea de care sunt acoperite.”* “Faptele îsi gasesc cuvin...
de Marga Buhus 28 martie 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise