text Predici crestine

Pavel propovăduiește Evanghelia în Atena (Fapte 17:15-34)

31 martie 2025

Categorie: studii biblice, predici scrise

 

 

INTRODUCERE


Apostolul Pavel este în a doua călătorie misionară și propovăduiește Evanghelia în Atena, capitala Greciei, în contextul filozofiilor grecești și a iudeilor, a multitudinii de idoli prezenți în cetate, Dumnezeu îi deschide o ușă lui Pavel să vorbească în mijlocul Aeropagului despre Mântuirea oferită de Dumnezeu în Domnul Isus.
 

 

PREZENTAREA ŞI INTERPRETARE LECȚIEI


1. Apostolul Pavel ajuns în Atena în mijlocul unei cetăți pline de idoli, caută oportunități să vestească evanghelia atât iudeilor cât și cu neamurile prezente acolo
Fapte 17:15. Cei ce însoţeau pe Pavel l-au dus până la Atena. Apoi s-au întors, cu însărcinarea să ducă lui Sila şi lui Timotei porunca să vină cât mai curând la el. 16. Pe când îi aştepta Pavel în Atena, i se întărâta duhul la vederea acestei cetăţi pline de idoli. 17. În sinagogă stătea deci de vorbă cu iudeii şi cu oamenii temători de Dumnezeu, iar în piaţă stătea de vorbă în fiecare zi cu aceia pe care-i întâlnea.

Indiferent de mediul în care trăim, noi trebuie în funcție de zona unde locuim și filozofiile existente să spunem oamenilor Evanghelia, căutând atragerea lor la Mîntuire.
1 Corinteni 9:19. Căci, măcar că sunt slobod faţă de toţi, m-am făcut robul tuturor, ca să câştig pe cei mai mulţi. 20. Cu iudeii m-am făcut ca un iudeu, ca să câştig pe iudei; cu cei ce sunt sub Lege m-am făcut ca şi când aş fi fost sub Lege (măcar că nu sunt sub Lege), ca să câştig pe cei ce sunt sub Lege; 21. cu cei ce sunt fără Lege m-am făcut ca şi cum aş fi fost fără Lege (măcar că nu sunt fără o Lege a lui Dumnezeu, ci sunt sub Legea lui Hristos), ca să câştig pe cei fără lege. 22. Am fost slab cu cei slabi, ca să câştig pe cei slabi. M-am făcut tuturor totul, ca, oricum, să mântuiesc pe unii din ei.23. Fac totul pentru Evanghelie, ca să am şi eu parte de ea.
 



2. În mijlocul filozofiilor specifice Atenei și grecilor, Dumnezeu deschide o ușă Pentru ca Pavel să predice Evanghelia în Aeropag (din limba greacă: Ἄρειος πάγος = „Dealul lui Ares” – a fost organul și consiliul suprem de judecată și control în orașul stat Atena)
Fapte 17:18. Unii din filosofii epicurieni şi stoici au intrat în vorbă cu el. Şi unii ziceau: „Ce vrea să spună palavragiul acesta?” Alţii, când l-au auzit că vesteşte pe Isus şi învierea, ziceau: „Pare că vesteşte nişte dumnezei străini.” 19. Atunci l-au luat, l-au dus la Areopag şi au zis: „Putem să ştim care este această învăţătură nouă pe care o vesteşti tu? 20. Fiindcă tu ne aduci ceva ciudat la auz. Am vrea, dar, să ştim ce vrea să zică aceasta.” 21. Căci toţi atenienii şi străinii care stăteau în Atena nu-şi petreceau vremea cu nimic altceva decât să spună sau să asculte ceva nou.

Epicurieni
Fondatorul, Epicur, s-a născut în anul 341 î.Cr. în insula Samos. Primele studii le-a făcut sub îndrumarea lui Eusiphanes, un discipol al lui Democrit, care l-a învăţat să privească lumea ca fiind rezultatul mişcării întâmplătoare şi ca o combinaţie de particule atomice.Întregul sistem a avut în vedere un scop practic, obţinerea fericirii prin detaşare senină. Atomismul lui Democrit a izgonit orice teamă de intervenţie divină în viaţă sau de pedeapsă după moarte; zeii duc o viaţă de perfectă detaşare senină şi nu au nimic a face cu existenţa umană, iar moartea produce dispersarea finală a atomilor noştri constituenţi.
 


Stoici
Şcoala stoică de filozofie şi-a derivat numele de la Stoa Poikile, porticul din Atena unde Zenon din Citium (335-263 î.Cr.) a predat pentru prima dată doctrinele ei caracteristice.
Stoicii au căutat salvarea în alinierea voinţei cu Raţiunea inerentă a universului, logosul. Omul este fericit atunci când nu doreşte ca lucrurile să fie altfel decât sunt; deci lasă-l să caute deplina cunoaştere în ciclul naturii şi să cultive o acceptare voită a lui. Raţiunea universală este dumnezeu; mitologiilor tradiţionale le-a fost atribuită o interpretare simbolică în sensul acesta.
 


În mijlocul unor filozofii care țineau omul departe de frica de zei și îl ținea într-o zonă de comfort cu privire la materialism și trăirea în conformitate cu voia omului, Dumnezeu îi dă posibilitatea apostolului Pavel să vorbească în Aeropag, un loc de cinste în mijlocul Atenei, un loc cu greutate în ce privește autoritatea.
Nu contează ce fel de învățături și filozofii avem în jurul nostru, noi ca și creștini trebuie să căutăm oportunități și să ne rugăm ca Dumnezeu să ne pregătească căi și uși deschise Pentru a predica Evanghelia.
 



3. Pavel prezintă Evanghelia găsind o punte de legătură în cetate, un altar și în mod sistematic predică Evanghelia pocăinței prezentând pe Dumnezeu care ne-a creat, de care depindem și Atotputernic pe tot Pământul, Cel care ne cheamă la pocăință și o să judece lumea prin Hristosul Înviat.
Fapte 17:22. Pavel a stat în picioare în mijlocul Areopagului şi a zis: „Bărbaţi atenieni! În toate privinţele vă găsesc foarte religioşi. 23. Căci, pe când străbăteam cetatea voastră şi mă uitam de aproape la lucrurile la care vă închinaţi voi, am descoperit chiar şi un altar pe care este scris: „Unui Dumnezeu necunoscut!” Ei bine, ceea ce voi cinstiţi fără să cunoaşteţi, aceea vă vestesc eu. 24. Dumnezeu, care a făcut lumea şi tot ce este în ea, este Domnul cerului şi al pământului şi nu locuieşte în temple făcute de mâini. 25. El nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi când ar avea trebuinţă de ceva, El, care dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurile. 26. El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a aşezat anumite vremuri şi a pus anumite hotare locuinţei lor, 27. ca ei să caute pe Dumnezeu şi să se silească să-L găsească bâjbâind, măcar că nu este departe de fiecare din noi. 28. Căci în El avem viaţa, mişcarea şi fiinţa, după cum au zis şi unii din poeţii voştri: „Suntem din neamul Lui…” 29. Astfel, dar, fiindcă suntem de neam din Dumnezeu, nu trebuie să credem că Dumnezeirea este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite cu meşteşugirea şi iscusinţa omului. 30. Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă şi porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască; 31. pentru că a rânduit o zi în care va judeca lumea după dreptate, prin Omul pe care L-a rânduit pentru aceasta şi despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită, prin faptul că L-a înviat din morţi…” 32. Când au auzit ei de învierea morţilor, unii îşi băteau joc, iar alţii au zis: „Asupra acestor lucruri te vom asculta altă dată.” 33. Astfel, Pavel a ieşit din mijlocul lor. 34. Totuşi unii au trecut de partea lui şi au crezut; între aceştia era Dionisie areopagitul, o femeie numită Damaris şi alţii împreună cu ei.



La fel ca apostolul Pavel și noi astăzi trebuie acolo unde ne-a așezat Dumnezeu, să găsim punți de legătură în mijlocul filozofiilor și învățăturilor existente, să ne rugăm Domnului să ne deschidă uși pentru ca oamenii să poată să audă Evanghelia pocăinței și Planul lui Dumnezeu cu privire la judecată șI mântuirea oferită prin Hristos Isus.


APLICAREA LECȚIEI 


Învățăm din lecția de astăzi cât de important este să căutăm oportunități în orice împrejurare să propovăduim Evanghelia, indiferent de filozofiile și idolatria existentă, Dumnezeu poate deschide uși pentru mărturia noastră, trebuie să fim atenți la elemente de legătură din societate și astfel în mod sistematic să prezentăm pe Dumnezeu, Planul lui de Mântuire și Judecată prin Domnul Isus Hristos.
We learn from today’s lesson how important it is to look for opportunities in any circumstance to preach the gospel, regardless of existing philosophies and idolatry, God can open doors for our witness, we must be attentive to the elements of society and thus systematically present God, His Plan of Salvation and Judgment through the Lord Jesus Christ.

ÎNTREBĂRI 


Ce face Pavel când ajunge în Atena în mijlocul cetății pline de idoli și filozofii păgâne?
Care-i strategia apostolului Pavel de-a prezenta Evanghelia în Atena?
Cine a pregătit toate lucrurile în așa fel ca apostolul Pavel să ajungă să vorbească în mijlocul Aeropagului din Atena?
Ce putem învăța din lucrarea și prezentarea Evangheliei făcută de Pavel în mijlocul Aeropagului?
What does Paul do when he arrives in Athens in the midst of a city full of idols and pagan philosophers?

 

 

Simion Ioanăș

Cele mai recente resurse creștine scrise

Apocalipsa capitolul 6 – Prima pecete: Calul alb (31-100 d.Ch.) - Profetii biblice
Categoria: Profetii biblice (vers.1.2)IntroducereScena descrisă în capitolele al patrulea și al cincilea ale „Apocalipsei” este impresionantă. Atmosfera din fața tronului lui Dumnezeu este plină...
de Marga Buhus 01 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Apocalipsa capitolul 6 – Cele șapte peceți – Considerații generale - Profetii biblice
Categoria: Profetii biblice Cele șapte peceți reprezintă un tablou cuprinzător al Bisericii creștine de-a lungul veacurilor, începând cu timpul primei veniri a Domnului Christos și până la a doua...
de Marga Buhus 01 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Apocalipsa capitolul 5 – Cartea cu șapte peceți - Profetii biblice
Categoria: Profetii biblice (cap. 5,1‑14)Considerații generaleViziunea tronului lui Dumnezeu, redată în capitolul 4 al „Apocalipsei”, se continuă în capitolul 5, având de data aceasta în centrul...
de Marga Buhus 01 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Apocalipsa capitolul 4 – Viziunea tronului lui Dumnezeu - Profetii biblice
Categoria: Profetii biblice (cap. 4,1-11)Considerații generaleCapitolele patru și cinci din cartea Apocalipsei reprezintă un „interludiu” între scrisorile adresate celor șapte biserici (cap.2 și...
de Marga Buhus 01 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Apocalipsa capitolul 3 – Epistola către Laodicea (sec. XX- Revenirea lui Christos) - Profetii biblice
Categoria: Profetii biblice Apocalipsa capitolul 3 – Epistola către Laodicea (sec. XX- Revenirea lui Christos)(cap. 3,14-22)Privire de ansambluIată-l pe imaginarul „poștaș” al Apocalipsei îndepli...
de Marga Buhus 01 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Apocalipsa capitolul 3 – Epistola către Filadelfia (sec. XVIII-XIX) - Profetii biblice
Categoria: Profetii biblice Apocalipsa capitolul 3 – Epistola către Filadelfia (sec. XVIII-XIX)(cap. 3,7‑13)Privire de ansambluFiladelfia reprezintă penultimul popas în marele „drum” al „Apocalip...
de Marga Buhus 01 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Apocalipsa capitolul 3 – Epistola către Sardes (sec. XVI- XVII) - Profetii biblice
Categoria: Profetii biblice Apocalipsa capitolul 3 – Epistola către Sardes (sec. XVI- XVII)(cap. 3,1‑6)Privire de ansambluLa aproximativ 80 km distanță de Tiatira și la est de Efes se află ruinel...
de Marga Buhus 01 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Apocalipsa capitolul 2 – Epistola către Tiatira (sec. VI-XV) - Profetii biblice
Categoria: Profetii biblice Apocalipsa capitolul 2 – Epistola către Tiatira (sec. VI-XV)(cap. 2,18-29)Privire de ansambluDupă ce părăsește Pergamul, itinerariul „poștașului Apocalipsei” continuă...
de Marga Buhus 01 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Apocalipsa capitolul 2 – Epistola către Pergam (sec. IV-V) - Profetii biblice
Categoria: Profetii biblice Apocalipsa capitolul 2 – Epistola către Pergam (sec. IV-V)(cap. 2,12‑17)Privire de ansambluÎn itinerariul parcurs de imaginarul „poștaș al Apocalipsei” se află și oraș...
de Marga Buhus 01 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Apocalipsa capitolul 2 – Epistola către Smirna (sec. II-III) - Profetii biblice
Categoria: Profetii biblice Apocalipsa capitolul 2 – Epistola către Smirna (sec. II-III)(cap. 2,8‑11)Privire de ansambluOrașul turcesc Izmir, cu cele peste 1,7 milioane de locuitori ai săi, se în...
de Marga Buhus 01 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise