Categoria: Ocultism
In toate timpurile si pe toate continentele, oamenii au fost fascinati de frumusetea cerului instelat. Intr-adevar, ce poate fi mai maret decat privelistea oferita de un cer impodobit cu mii de stele de marimi si straluciri deosebite ? Cine nu ramane uimit de admiratie, privind intr-o noapte senina de iarna Orionul, Ursa Mare, Pleiadele sau Cassiopeia ? Cum poti ramane indiferent fata de frumusetea rece a Luceafarului de seara ( planeta Venus ) sau fata de fascinanta lumina rosiatica a lui Marte ?
Biblia insasi ne invita sa ne ridicam ochii spre cer si, contempland frumusetea lui, sa ne minunam si sa ne punem unele intrebari:
“Ridicati-va ochii in sus si priviti ! Cine a facut aceste lucruri ? Cine a facut sa mearga dupa numar, in sir, ostirea lor ? El le cheama pe toate pe nume; asa de mare e puterea si taria Lui ca una nu lipseste .” ( Isaia 40, 26 )
Psalmistul David, obisnuit cu maretia cerului instelat de pe vremea cand era pastor, ne invita si el sa ne ridicam ochii spre cer:
“Cand privesc cerurile, lucrarea mainilor Tale, luna si stelele pe care le-ai facut, imi zic: Ce este omul ca sa Te gandesti la el, si fiul omului ca sa-l bagi in seama ? “ ( Psalmul 8, 3-4 )
Insa a privi cerul pentru a admira frumusetea Creatiei lui Dumnezeu este un lucru, iar a-l scruta pentru alte scopuri este cu totul altceva. Biblia ne atrage atentia asupra faptului ca exista un pericol major legat de acest subiect: incercarea de a cunoaste viitorul, pornind de la pozitia avuta de anumiti astri la data nasterii unei persoane. Pericolul de a cadea in capcanele astrologiei cu tot ce tine de ea ( diagrame, horoscoape, semne zodiacale etc ) este un pericol real asupra caruia Cuvantul lui Dumnezeu are multe de spus.
De fapt, ce este astrologia ?
Inca de la inceput trebuie facuta o precizare: astrologia nu trebuie confundata cu astronomia. In timp ce aceasta din urma se ocupa cu studiul corpurilor ceresti si a legilor care actioneaza in Univers, fiind o stiinta unanim recunoscuta, astrologia nu studiaza astrele in sine, ci influentele pe care acestea le-ar avea asupra destinului si viitorului oamenilor. In timp ce astronomia demonstreaza ca Universul este dinamic si in expansiune, astrologia considera Universul neschimbat si static.
Adeptii astrologiei ( care se numara cu milioanele ! ) sustin ca este vorba de o stiinta , asemenea matematicii, fizicii, biologiei etc., fiind demna de toata increderea. In realitate, avem de-a face cu o pseudo-stiinta. De ce ? Iata doua motive:
1) Astrologia are la baza ei o conceptie falsa , nestiintifica, cu privire la corpurile ceresti vizibile: teoria geocentrica. Teoria cosmologica a lui Ptolemeu ( “sistemul ptolemeic” ), acceptata oficial in Evul Mediu, sustinea ca pamantul e fix si imobil in centrul unor sfere concentrice in rotatie pe care se afla diferitele planete ale sistemului solar. Desi teoria geocentrica a fost combatuta de astronomi ca Nicolaus Copernic, Galileo Galilei si Iohannes Kepler, ea a rezistat pana spre sfarsitul secolului al 17-lea, odata cu lucrarile lui Isaac Newton despre mecanica cereasca.
Astazi, chiar si copiii de gradinita stiu ca nu pamantul este cel in jurul caruia se rotesc planetele sistemului solar, ci soarele se afla in centru ( teoria heliocentrica ).
Se ridica o intrebare logica: Daca temelia unei conceptii este falsa, poate fi adevarat ceea ce se construieste deasupra ?
Si inca ceva important: De ce se tine cont in lumea astrologiei doar de “influentele” a catorva astre, cand doar in galaxia noastra ( Calea Lactee ) sunt aproximativ 150 miliarde de stele ? Ce sa mai spunem de quasari, gauri negre, nebuloase, supernove si alte numeroase forme de organizare a materiei si energiei in Univers?
2) Testele si verificarile facute de oameni de stiinta cu privire la prezicerile astrologilor ( “cititori in stele” ) au demonstrat ca acestea reprezinta o uriasa minciuna.
Intre 1974 si 1979, s-a facut un studiu de proportii care a examinat peste 3000 de preziceri facute de astrologi renumiti in diferite publicatii ale vremii. Concluzia studiului: 90% din preziceri au fost un esec. Ele nu au fost altceva decat minciuni ambalate frumos si oferite mintilor insetate de a cunoaste viitorul.
Exista chiar astrologi de renume care nu au o parere prea buna despre aceasta practica oculta. Dupa 20 de ani de practicare a astrologiei, cunoscutul astrolog american John Townley afirma:
“As spune ca cei mai multi din cei care acuza astrologia au dreptate. Ei cred ca astrologii sunt sarlatani in proportie de 100%, dar eu as reduce procentul la 90%. Ei nu sunt neaparat sarlatani in mod deliberat, dar poate ca 50% dintre acestia vand cu buna stiinta trucuri cu succes asigurat.”
Un alt “cititor in stele” al zilelor noastre, W. M. Davidson , afirma ca astrologia este in mare masura un esec si ca “multe din interpretarile ei sunt doar un morman de generalitati si presupuneri intamplatoare.”
Privind in istoria biblica, se observa ca practica de ghicire a viitorului pe baza unor “informatii” date de astrele ceresti este veche de cand a inceput trista istorie a pacatului. In acelasi timp, esecul astrologilor in descifrarea tainelor viitorului este evident. Cartea profetului Daniel , scrisa cu circa 2500 de ani in urma, descrie confruntarea dramatica dintre “cititorii in stele” ( astrologi ) de la curtea Imperiului Neobabilonian si reprezentantii adevaratului Dumnezeu.
Prima confruntare este descrisa in capitolul intai al cartii. Dupa trei ani de instruire, tinerii evrei de vita regeasca sunt supusi unei examinari amanuntite de catre Nebucadnetar, imparatul Babilonului. Rezultatul examenului : “In toate lucrurile care cereau intelepciune si pricepere si despre care ii intreba imparatul, ii gasea de zece ori mai destoinici decat vrajitorii si cititorii in stele care erau in toata imparatia lui.” ( Daniel 1, 20 ).
Nu ne e greu sa ne imaginam ca la curtea celui mai puternic imperiu al timpului nu se aflau astrologi de mana a doua, ci “spuma” specialistilor in domeniu. Cu toate acestea, in ciuda “experientei”, a numarului si a reputatiei lor, patru tineri evrei, credinciosi adevaratului Dumnezeu, reusesc sa-i depaseasca in intelepciune nu de doua, trei sau cinci ori, ci de zece ori…
A doua confruntare are loc cu ocazia visului lui Nebucadnetar, redat in capitolul al doilea al cartii lui Daniel. Desi aveau pretentia ca sunt luminati de zei, astrologii si magii de la curtea imparateasca sunt incapabili sa-i spuna imparatului visul pe care il uitase ( sau se prefacea ca il uitase ). Singurul care ii reda cu acuratete visul imparatului este tanarul Daniel, un evreu luat rob de babilonieni dupa cucerirea Ierusalimului in urma campaniei din anii 606-605 i.Chr. Desigur, Daniel nu reuseste sa faca aceasta descoperire prin propria putere, ci dupa ore de rugaciune si consacrare.
A treia confruntare dintre astrologie si credinta in adevaratul Dumnezeu este redata in capitolul al patrulea al aceleiasi carti. Este vorba din nou de un vis al imparatului, de data aceasta un vis pe care Nebucadnetar si-l aminteaste perfect. Insa nimeni dintre “cititorii in stele” si magii de la curtea sa nu e capabil sa-i talcuiasca visul. Daniel, luminat de Duhul lui Dumnezeu, o face cu succes. Esecul astrologiei este din nou evident…
A patra si ultima confruntare redata in cartea lui Daniel este legata de data aceasta de un alt imparat: Belsatar, un urmas al marelui Nebucadnetar. Capitolul al cincilea ne relateaza despre marele ospat imparatesc dat de Belsatar. In timpul ospatului imparatesc, acesta isi permite sa aduca un afront adevaratului Dumnezeu , prin folosirea vaselor sfinte ale Templului din Ierusalim in locul nepotrivit si la timpul nepotrivit. Dumnezeu nu se lasa batjocorit si o mana misterioasa lasa un mesaj tainic pe tencuiala unuia din zidurile palatului.
In atmosfera de groaza creata, “imparatul a strigat in gura mare sa i se aduca cititorii in stele, haldeii si ghicitorii” ( Daniel 5, 7 ) pentru a descifra mesajul ceresc. In ciuda rasplatei uriase promise de imparat celui ce va descifra mesajul, nimeni nu e capabil sa o faca…Cu exceptia aceluiasi Daniel care, luminat de Duhul Sfant, dovedeste inca odata ( daca mai era cazul ) esecul astrologiei si al oricaror practici oculte de a descoperi tainele viitorului.
Paradoxul lumii noastre consta in faptul ca, desi astrologia si-a dovedit esecul atat in istoria biblica, cat si in cea profana, desi ea are la baza o teorie falsa din punct de vedere stiintific, ea devine din ce in ce mai populara, patrunzand discret, dar sigur, in vietile noastre. O statistica facută in 1989 de studentii din primul an de la universitatea din Queensland arata că 70,4% dintre femei si 32,4% dintre barbati isi citesc horoscopul din ziare si reviste (Svensen, 1990). Conform unui articol din Life Magazine, astrologia experimenteaza “cea mai mare crestere din ultimii 400 de ani.” Un sondaj recent a aratat ca doar 20% din populaţia SUA nu crede in astrologie. 48% dintre americani cred ca astrologia este absolut adevarata. Asta inseamna aproape jumatate din populatie. Numarul astrologilor profesionisti a crescut de 5 ori în SUA în ultimii 20 de ani.
Se apreciaza ca astazi, mai mult de un miliard de oameni cred in astrologie si ii urmeaza sfaturile. Un membru important al miscarii New Age si un cercetator al comportamentului uman a ajuns, in urma unui studiu, la concluzia ca ziarele si revistele care contin rubrici astrologice ajung la un numar de peste 700 milioane de cititori.
Sondaje facute de Institutul Gallup arata o crestere spectaculoasa a interesului pentru astrologie in ultimele decenii in America:
– In 1969 , existau circa 10 milioane de adepti ai astrologiei si tot atatia simpatizanti
– In 1975, aproximativ 32 de milioane de americani credeau ca astrele influenteaza vietile oamenilor
– In 1984, 55% dintre adolescenti credeau in astrologie
– In 1988, 10% dintre crestinii neoprotestanti credeau in astrologie
O statistica veche de trei decenii arata ca in anii ’70 existau in SUA peste 80 000 de astrologi “consacrati”, iar circa 175 000 de americani se ocupau cu astrologia in calitate de amatori. Aproximativ 80% din publicatiile americane contin rubrici de horoscop, iar in multe colegii si universitati americane astrologia e considerata o stiinta. Canalul de televiziune CNN a afirmat ca peste 300 de companii americane recurg la astrologie inaintea de a lua decizii importante.
Mai mult decat atat, influenta astrologiei se simte chiar si la Casa Alba, influentand deciziile majore. In cartea “Istoria astrologiei”, scrisa de Julia si Derek Parker, se afirma ca figuri celebre ale istoriei umanitatii (nazistul Heinrich Himmler, regina britanica Elisabeta 1, imparatii romani Caligula si Claudiu, Ptolemeu si sf. Augustin, dar si fostul presedinte american Ronald Reagan ) au avut o adevarata pasiune pentru aceasta practica oculta.
Pozitia Cuvantului lui Dumnezeu fata de astrologie ( si fata de ocultism in general !) este fara echivoc. Dumnezeu ne spune pe un ton cat se poate de clar, astfel incat orice om de buna credinta sa inteleaga, ca nu trebuie sa ne “jucam” cu astrologia , indiferent de forma in care se prezinta:
“Sa nu fie la tine nimeni care sa-si treaca pe fiul sau sau pe fiica sa prin foc ( practica idolatra legata de cultul zeului Moloch ), nimeni care sa aiba mestesugul de ghicitor, de cititor in stele,de vestitor al viitorului, de vrajitor, de descantator, nimeni care sa intrebe pe cei ce cheama duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care sa intrebe pe morti. Caci oricine face aceste lucruri este o uraciune inaintea Domnului…Caci neamurile acelea pe care le vei izgoni asculta de cei ce citesc in stele si de ghicitori, dar tie Domnul Dumnezeul tau nu-ti ingaduie lucrul acesta.” ( Deuteronom 18, 10-14 )
“Te-ai obosit tot intreband. Sa se scoale dar si sa te scape cei ce impart cerul, care pandesc stelele, care vestesc, dupa lunile noi, ce are sa ti se intample.” ( Isaia 47, 13 )
“Daca vi se zice insa:”Intrebati pe cei ce cheama mortii si pe cei ce spun viitorul, care soptesc si bolborosesc”, raspundeti: “Nu va intreba oare un popor pe Dumnezeul sau ? Va intreba el pe cei morti pentru cei vii ?” ( Isaia 8, 19 )
Limbajul Bibliei este cat se poate de categoric in legatura cu acest subiect. De ce ? De ce practicile oculte si astrologia in mod special sunt condamnate de Cuvantul lui Dumnezeu ? De ce nu poate exista nicio reconciliere intre credinta veritabila in Dumnezeu si orice practica oculta ?
Raspunsul este surprinzator de simplu: Pentru acelasi motiv pentru care adevarul nu poate tolera minciuna. Sunt notiuni ireconciliabile si care se anuleaza una pe alta. Nu ne putem imagina ca Tatal nostru ceresc ar putea privi ingaduitor spre copiii Sai care, in loc sa alerge la El pentru sfat si ajutor, alearga la surogatele oferite de diavol. Intre aceste surogate, astrologia ocupa un loc fruntas. In cartea sa „Un manual de ocultism”, astrologul Sefarial constata ca „arta astrologica este considerata a fi cheia stiintelor oculte”
Mai mult decat atat, astrologia este strans legata de spiritism, desi aparent nu exista nicio legatura intre cele doua. Un fost astrolog face urmatoarea observatie: „Daca privim sincer la astrologie, incepem sa vedem ca adeptii acestui sistem – fara sa o stie – bat la usa prin care se stabileste comunicarea cu fiinte spirituale cunoscatoare, totusi inselatoare. In cele din urma, acea usa se deschide, si aceasta deschidere produce o schimbare infricosatoare in viata adeptului. El sau ea se maturizeaza in dexteritate intr-un mod inimaginabil: ca un medium al spiritelor.”
Marii astrologi recunosc faptul ca tainele astrologiei pot fi dobandite doar in urma unei indelungi pregatiri spirituale. Initierea in aceste taine este asemanatoare initierii in oricare alta forma de vrajitorie. Unii astrologi recunosc cu sinceritate ca sunt ghidati de diferite spirite si peste 70% dintre ei cred in reincarnare. Toti astrologii ”de calitate” sunt si mediumuri spiritiste, chiar daca nu sunt constienti ca ideile lor sunt inspirate de o alta entitate.
Pentru a ilustra puterea de sugestie a prezicerilor astrologice, iata doua istorisiri adevarate care ne vor ajuta sa intelegem de ce Dumnezeu este atat de categoric impotriva acestor practici.
Un tanar necasatorit consulta un astrolog care ii prezice ca se va casatori, dar prima sotie nu va fi cea destinata pentru el. Doar cea de-a doua sotie il va face cu adevarat fericit. Dupa un timp, tanarul se casatoreste cu o tanara care se dovedeste a fi o sotie buna, iubitoare si gospodina. Ea ii daruieste trei copii insa, dupa nasterea celui de-al treilea copil, barbatul divorteaza, cautand-o pe cea de-a doua sotie care trebuia sa-l faca fericit, potrivit prezicerilor astrologului. In cele din urma o gaseste, insa cea de-a doua sotie ii face viata mizerabila, fiind nevoit sa divorteze si de ea…
Iata cum o simpla prezicere a unui astrolog a ruinat viata a sase persoane: trei adulti si trei copii. Sa inmultim aceasta cifra cu milioanele de preziceri false si vom avea tabloul unui dezastru la scara planetara…
In al doilea caz, o femeie logodita cere sfatul unui astrolog in legatura cu viitoarea ei casnicie. Dupa ce ii face diagrama, astrologul ii prezice ca va rupe logodna si va ramanea necasatorita toata viata. Tanara ramane ingrozita…Isi iubeste logodnicul si nu concepe sa traiasca fara el. Gandul o urmareste atat de intens incat , in cele din urma, se hotaraste sa-si puna capat zilelor. In ziua hotarata, un prieten al logodnicului afla de acest plan macabru si o opreste de la gestul fatal. La indemnul lui, tanara cere sfatul unui pastor. Lucrand cu sufletul ei, pastorul reuseste sa o convinga sa renunte la gandul sinuciderii, predandu-si inima lui Christos. La putin timp, si logodnicul face acelasi pas… Astazi cei doi sunt casatoriti, au copii si sunt fericiti alaturi de Dumnezeu…
Ce s-ar fi intamplat cu viata ei daca Dumnezeu nu ar fi intervenit in ultima clipa , rupand vraja unei simple preziceri facuta de un astrolog oarecare ? Oare cate vieti nu ar avea un alt curs si o alta calitate daca nu ar fi influentate de aceste preziceri false ?
Concluzii:
Cerul instelat este uimitor de frumos si ne indeamna la reflectie. Contemplandu-l, nu vedem nici trecutul, nici viitorul…Vedem insa cu siguranta urmele pasilor Creatorului . Stelele nu ne pot influenta viata, decat in masura in care noi credem ( cu naivitate ) lucrul acesta. Exista insa o singura “Stea” care ne poate influenta viata: “Eu, Iisus…sunt Luceafarul stralucitor de dimineata.” ( Apocalipsa 22, 16 up. ). Sa-i dam Lui intreaga noastra viata si atunci ea va fi luminata de stralucirea razelor adevarului Sau si va fi inacalzita de caldura iubirii Sale. Iar cand El va reveni in slava, dupa cum a promis, El Insusi ne va fi ghid printre astre, constelatii si galaxii, in drumul spre casa cea vesnica pregatita de Tatal ceresc. In fata acestei frumoase si marete perspective, ce am putea spune altceva decat sa repetam rugaciunea finala a Apocalipsei:
“Amin ! Vino, Doamne, Iisuse ! “ ( Apocalipsa 22, 20 )
sursa: https://www.loribalogh.ro/