text Eseuri

Protejarea copiilor noștri de pedofili: Pași practici pentru părinți, biserici și organizații, pentru a identifica această problemă și a i se adresa

de Contra Curentului
Sursa: 
www.resursecrestine.ro
Autor: Contra Curentului

de Jimmy Hinton

Nota editorului: „Îi apreciez pe Jimmy și Les pentru că abordează acest subiect extrem de dificil și pentru că ne fac cunoscut ce au învățat despre pericolele pedofiliei, ca să putem urma toți pașii necesari pentru a-i proteja pe cei care sunt cei mai prețioși pentru noi și pentru a deveni mai conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Nu este un subiect ușor, iar în videoul care însoțește articolul se spun unele lucruri care sunt foarte, foarte dificil de ascultat. Dar este nevoie ca informațiile să fie făcute cunoscute, chiar dacă și numai un singur copil va fi protejat astfel pentru a nu trece prin coșmarul abuzării de către un pedofil. Vă rog să faceți cunoscute aceste informații conducătorilor bisericii voastre, pastorului familiei voastre și oricui credeți că are nevoie să le (folosiți butonul de share pe Facebook din partea de jos a postării, dacă este nevoie. Nu putem lăsa copiii să sufere datorită lipsei noastre de îndrăzneală și curaj pentru a spune și a auzi ceea ce este nevoie să fie spus și auzit. ” – Matt

Pe 22 februarie 2014 am ținut un seminar de trei ore și un webinar despre abuzul copilului în biserică, avându-l ca invitat pe Les Ferguson, Jr. Este un subiect foarte personal pentru noi – pentru Les, deoarece fiul lui cu dizabilități, Cole, a căzut în mâinile unui molestator sexual din biserica lor, care nu numai că l-a abuzat pe Cole, dar i-a și ucis pe el și pe soția lui Les, Karen. Și este personal pentru mine deoarece aproximativ tot atunci, în 2011, familia noastră a fost devastată aflând că tatăl meu abuzase sexual 23 de copii în cursul vieții sale. Les și cu mine, amândoi pastori în biserici Church of Christ și, fără să ne cunoaștem pe vremea aceea, ne-am confruntat cu realitatea aspră că abuzul sexual al copiilor în biserică este foarte real și, din păcate, mult prea obișnuit. Timp de douăzeci și șapte de ani tatăl meu a predicat în aceeași biserică în care predic eu în prezent. Mulți dintre membrii bisericii noastre pe care a trebuit să îi informez (înainte să îi informeze ziarele) despre acuzațiile de abuz aduse tatălui meu, erau chiar oamenii pe care îi convertise el la creștinism cu ani de zile înainte.

Tatăl meu ispășește acum o sentință pe viață în închisoarea de stat din Pennsylvania pentru delictele lui, dar familiile Ferguson și Hinton ispășesc sentințe pe viață de durere. Iată cum stau lucrurile – ne-am primit sentințele de durere pur și simplu pentru că am fost ignoranți și neinformați. De aceea facem ceea ce facem Les și cu mine – pentru a-i instrui și a-i informa pe alții despre acest rău întunecat și pentru a le da instrumentele necesare pentru a-și ține copiii în siguranță. Dacă nu crezi că i se poate întâmpla copilului tău, mai bine te-ai mai gândi la asta. Biserica este unul dintre cele mai atrăgătoare locuri pentru prădători, tocmai fiindcă nu ne așteptăm să se întâmple așa ceva.

Iată doar câteva puncte de scos în evidență pe care le-am discutat la seminar. Te rog fă-ți timp și să urmărești întregul video. Este gratuit. Și este prea important ca să nu te înarmezi cu toate cunoștințele necesare pentru a-ți proteja copiii, ca și pentru a proteja copiii aflați în grija bisericii.

# 1: Creștinii sunt prea încrezători.

Vrem să credem că biserica este un loc sigur pentru copiii noștri – liber de amenințarea că li se va răpi inocența. Din nefericire, bisericile care nu au luat măsuri drastice pentru a-și proteja copiii sunt unul dintre cele mai nesigure locuri în care ne putem plasa copiii. Tatăl meu mi-a scris odată din închisoare: „Bisericile sunt locul în care este cel mai ușor pentru pedofili să molesteze. Și o mulțime dintre noi suntem în biserici. ” Avem încredere în adulți pentru a se îngriji de copiii noștri. Dar 93% dintre pedofili se descriu pe ei înșiși ca religioși. Asta este important, fiindcă oamenii religioși merg la biserică. Și, precum mi-a spus personal renumita Dr. Anna Salter, „Bisericile sunt ținte atât de ademenitoare. ” Da, sunt. Nici nu mai știu câte discuții am avut numai în Church of Christ în ultimii doi ani cu oameni care îmi povestesc despre pedofili care abuzează copii în bisericile lor. Rețineți, aceste relatări sunt doar despre cei prinși. De ce nu se află acest fapt pe prima pagină cu știri în ziarele noastre religioase? De ce ne simțim obligați să păstrăm tăcerea cu privire la așa ceva? De ce colegiile, seminariile și bisericile noastre nu verifică trecutul pastorilor și de ce nu-i învață cum să protejeze copiii? Ceea ce mă conduce la următorul punct.

# 2: Ne aflăm într-o stare de negare sau nu vrem să credem.

Poate că mulți se află unde mă aflam eu înainte de anul 2011. Niciodată nu am observat „barajul” zilnic al relatărilor de la știri. Cine vrea să audă despre un copil de doi ani violat de un membru al bisericii de șaizeci de ani? Sau despre un băiat de opt ani forțat să facă sex oral unui diacon? Dar aceasta este realitatea cu care se confruntă copiii noștri în biserică. Numai în Statele Unite există un număr estimat de 42 de milioane de supraviețuitori ai abuzului sexual al copilului. Cei mai mulți dintre ei nu vor dezvălui nimănui că au fost abuzați în copilărie, nici măcar soțului sau soției. Cicatricele pe care le poartă victimele abuzului sunt copleșitoare. Peste 90% dintre abuzatori sunt cunoscuți de victime, ceea ce adaugă insulta la vătămare.

Adulții sunt seduși de abuzatori la fel cum sunt seduși copiii. Noi, părinții, suntem seduși să credem că bărbatul de la biserica noastră care s-a oferit să facă babysitting cu copiii noștri, doar se bucură să-i ajute pe părinții extenuați. Nu vrem să credem că s-a oferit efectiv pentru a-l izola pe copilul nostru și pentru a dobândi acces la corpul lui. Trebuie să încetăm să negăm că aceasta este o problemă în Biserică. Inima mi se rupe de fiecare dată când oameni din biserică mă contactează deoarece copiii lor au fost abuzați sexual.

# 3: Bisericile trebuie să fie un loc al protecției, vindecării și dreptății.

Tânjesc să văd ziua când copiii și supraviețuitorii abuzului se vor simți în siguranță în bisericile noastre. O fetiță mică, după ce i-a dezvăluit mamei ei abuzul, nu a fost crezută de mamă. Mama a vorbit cu pastorul – presupusul abuzator – și a fost convinsă că fetița se înșela. Pastorul i-a recomandat mamei să viziteze o altă biserică, pentru a obține o a doua opinie. Când mama și fetița s-au dus la cealaltă biserică, fetița a fost forțată să intre într-o încăpere, unde a fost lăsată singură cu patru bărbați, inclusiv cu predicatorul care o molestase! M-am săturat de relatările pe care le aud despre pedofili care au grupuri de suporteri de la biserică în sala de judecată, în timp ce victima este singură atunci când depune mărturie. Ce mesaj transmite asta? Iar relatările despre copii forțați să se confrunte cu abuzatorul și să-l ierte… Este insuportabil!

Trebuie să încetăm să acordăm libertate de acțiune neîngrădită puzderiei de abuzatori care stau pe băncile bisericilor noastre. Trebuie să fim foarte vocali atunci când le facem copiilor noștri cunoscut că, atunci când sunt în grija noastră, ei – nu abuzatorii – sunt în siguranță. Trebuie să dezvoltăm politici de siguranță care să schimbe înfățișarea clădirilor bisericii noastre. Trebuie să dezvoltăm metode de denunțare limpezi precum cristalul, să cunoaștem legile de denunțare necesare și să avem păstori care să anunțe cu îndrăzneală că protejarea turmei va avea prioritate față de bugete. Dumnezeu nu ar fi putut să o spună mai bine de atât: „Voi pune peste ele păstori care le vor paşte; nu le va mai fi teamă, nici groază, şi nu va mai lipsi niciuna din ele, zice Domnul. ” (Ieremia 23: 4)

Am spus de la amvon în mod repetat: „Dacă este aici cineva care se gândește să abuzeze copii, te vom găsi, te vom denunța și vom cere ca toate măsurile legii să fie aplicate împotriva ta. ” Le facem cunoscut oamenilor că biserica noastră nu este un loc sigur pentru cei care vor să abuzeze. Unii vor crede că este o abordare prea drastică. Eu nu sunt de acord. Trebuie să expunem faptele făcute în întuneric și să îi protejăm pe cei nevinovați.

Vă rog să vă făceți timp să vizionezi acest video. [1] Ascultați glasurile celor răniți, devastați de efectele molestării copilului. Alăturați-vă nouă în călătoria pe care o întreprindem pentru a expune acest rău din Biserică și pentru a-i proteja pe copiii noștri.

Notă

[1] James Hinton, 2nd Annual Sex Abuse Vimeo video, video publicat inițial pe site-ul www. churchprotect. org.

[Jimmy Hinton, Protecting Our Children from Pedophiles: Practical Steps for Parents, Churches and Organizations to Identify and Address This Problem. Copyright © 2014 Jimmy Hinton. Tradus și publicat cu permisiune. Articolul în limba engleză a fost publicat inițial pe site-ul www. wineskins. org. ]

Cele mai recente resurse creștine scrise

Cum alegi o Biblie personalizată: ghid de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Alege Biblia personalizată perfectă pentru tineAlegerea unei Biblii personalizate este un proces important și personal. La Librăria Maranatha, te ajutăm să găsești Biblia care să răspundă cel mai bine...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Importanța Bibliei personalizate în viața spirituală de zi cu zi Edituri crestine
O Biblie personalizată: un companion spiritual de neînlocuitO Biblie personalizată nu este doar un obiect, ci un companion spiritual care te însoțește în fiecare zi. La Librăria Maranatha, înțelegem i...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii din piele personalizate de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Eleganță și rafinament într-o Biblie personalizatăCând vine vorba despre Biblie, eleganța și rafinamentul se întâlnesc într-o experiență spirituală de neuitat. La Librăria Maranatha, oferim Biblii per...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblia cu explicații personalizată de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Descoperă Biblia cu explicații personalizatăBiblia este mai mult decât o simplă carte; este o sursă inepuizabilă de înțelepciune și inspirație spirituală. Uneori, însă, interpretarea textului poate fi...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Descoperă puterea personalizării: cum îți poți personaliza Biblia la Librăria Maranatha Edituri crestine
Personalizarea Bibliei tale poate transforma o simplă carte într-o comoară spirituală unică. La Librăria Maranatha, oferim o varietate de opțiuni pentru a-ți personaliza Biblia, reflectând astfel cred...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii personalizate de mărime mică de la Librăria Maranatha Edituri crestine
În căutarea unei călătorii spirituale într-un format compact? Descoperă universul Bibliilor personalizate de mărime mică de la Librăria Maranatha. Aceste comori sacre îți oferă o experiență personaliz...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii personalizate pentru femei: un cadou inspirat de la Librăria Maranatha Edituri crestine
Ești în căutarea unui cadou memorabil și cu o încărcătură spirituală profundă pentru femeia specială din viața ta? Bibliile personalizate pentru femei de la Librăria Maranatha reprezintă o alegere per...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Biblii personalizate de mărime mare de la Librăria Maranatha Edituri crestine
În căutarea unei experiențe spirituale mai adânci și mai personale? Bibliile personalizate de mărime mare de la Librăria Maranatha sunt răspunsul! Descoperă o gamă diversă de Biblii cu dimensiuni gene...
de Elena Tautan 20 iunie 2024 Citeste mai mult >>
Începeți Anul Nou cu încredere și speranță în Dumnezeu Editorial
În timp ce ne apropiem de începutul unui nou an, să ne aducem aminte de promisiunile lui Dumnezeu care ne însoțesc în fiecare pas al călătoriei noastre. Anul Nou este adesea privit ca un moment de ref...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Nașterea Mântuitorului - Făgăduința împlinită a lui Dumnezeu Editorial
În această perioadă de sărbătoare, inimile noastre se întorc către minunea care a adus lumina și speranța în întuneric - nașterea lui Isus Hristos, Mântuitorul lumii. Suntem chemați să reflectăm asupr...
de Elena Tautan 09 aprilie 2024 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise