Orice cititor asiduu al Bibliei stie ca in mod special, Cartea Psalmilor, abunda in versuri frumoase, inspirate, ce redau intr-un mod impresionant cat de mult ne inconjoara Dumnezeu cu bunatatea Sa. ,,Laudati pe Domnul caci este bun, caci in veac tine indurarea Lui!“ Dincolo de astfel de ganduri ce redau maretia bunatatii divine ce se intinde peste toti oamenii, indiferent de rasa, cultura, religie, culoarea pielii sau pozitie sociala, Cartea Psalmilor ne descrie natura umana in diferite ipostaze. In mod special, David, prin intermediul versurilor reda in mod admirabil simtamintele sale uneori de agresivitate impotriva vrajmasilor sai, de durere sau desnadejde in fata unor situatii disperate in care din punct de vedere omenesc el nu mai vedea iesire, iar apoi, in mod uimitor, trecerea de la aceste sentimente negative la lumina.
Citind cu atentie Psalmii lui David observam cum el isi exprima cu exactitate starile sale interioare uneori de zbucium sufletesc alteori de extaz spiritual; din Psalmii sai invat ce poate face puterea Lui Dumnezeu cu mine atunci cand imi deschid inima in fata iubirii divine. David a exprimat intr-un mod atat de inalt ce inseamna sa-L iubesti pe Dumnezeu si mai ales, este bine de urmarit in Psalmii sai, acea trecere de la stari deplorabile la o urcare impresionanta pe culmi spirituale.
Una din lectiile pe care le-am invatat din viata lui David a fost aceea ca, pentru a scrie, nu ai nevoie de un anumit grad de confort si ca lucrurile trebuie sa iti mearga bine ca sa poti scrie, nu, ci din contra, David a scris cei mai frumosi psalmi ai sai in mijlocul incercarilor, amenintat cu moartea de Saul ce-l prigonea si cauta sa îi ia viata, insa in mod uimitor prin providenta Sa Dumnezeu il ocrotea. Si in acele momente sub indemnul inspiratiei divine, David a scris despre eliberare, incredere in promisiunile divine si mai ales despre tainica providenta divina ce lucreaza intr-un mod atat de minunat.
Un alt lucru ce ma impresioneaza cand citesc Psalmii sai este sensibiltatea lui spirituala, desi a trait in vremuri grele marcate de violenta, a fost de asemenea un om de razboi cred ca prin intermediul comuniunii cu Dumnezeu a avut acea sensibilitate si marinimie sufleteaca ce razbate din versurile sale scrise sub inspiratie divina. Viata lui David este formata din cateva etape interesante ca tanar pastor neinfricat uneori infruntand leul si ursul pentru a-si proteja oile, apoi un luptator pentru cauza poporului ales, de asemenea pripeag, fugar, persecutat de Saul si ocrotit in mod providential de Dumnezeu, apoi toate acele conflicte si lupte prin care el trece in niste vremuri destul de pline de violenta si varsare de sange. De asemenea, Cartea Cartilor ne descrie incoronarea sa ca rege si mentioneaza cu fidelitate caderile sale apoi pocainta sa si intoarcerea catre Dumnezeu din toata inima ( Psalmul 51). In urma tuturor experientelor prin care trece David in Psalmul 139 ne descrie cum ajunge el sa inteleaga umblarea cu Dumnezeu si viata.
(Tu mi-ai intocmit rarunchii, Tu m-ai tesut in pantecele mamei mele: Te laud ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrarile Tale, si ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! Trupul meu nu era ascuns de Tine, cand am fost facut intr-un loc tainic, tesut in chip ciudat ca in adancimile pamantului. Cand nu eram decat un plod fara chip, ochii Tai ma vedeau: si in cartea Ta erau scrise toate zilele care imi erau randuite , mai inainte de a fi vor una din ele. Cat de nepatrunse mi se par gandurile Tale, Dumnezeule, si cat de mare este numarul lor!)
Nu am facut decat sa redau cateva versete din acest minunat psalm.
Cartea Psalmilor este plina de frumusete spirituala, fericiti sunt oamenii ce pot citi si intelege toata maretia versurilor scrise de autorii psalmilor sub inspiratie divina. Mai ales, prin intermediul experientelor traite de David si asezate intru-un mod impresionant in versuri descoperim capacitatea Lui Dumnezeu de a ne izbavi, mai ales atunci cand din punct de vedere omenesc nu mai vedem nici o iesire.
,,Dumnezeu este adapostul si sprijinul nostru, un ajutor care nu lipseste niciodata in nevoi. Domnul ostirilor este cu noi. Dumnezeul lui Iacov este un turn de scapare pentru noi.(Psalmul 46-1;11).
Intr-o sambata dimineata, eram intr-o cladire inalta, spatioasa, cu geamuri mari... atentia mi-a fost atrasa de o vrabiuta ce intrase de afara acolo, era intr-o camera mare cu multe geamuri si se izbea cu putere in geamuri incercand sa zboare afara; instinctul ei de zbor spre libertate îi spunea sa incerce tot mai cu putere si de fiecare data se izbea tare in sticla groasa a geamurilor, vedea cerul albastru senin si nu putea intelege ca e oprita de sticla geamurilor. M-am dus usor la celalalt capat al camerei si am deschis larg un geam, apoi m-am intors inapoi si am inceput sa gonesc vrabiuta spre geamul deschis, insa in drumul ei se izbea si cu mai multa putere in sticla geamurilor inchise peste ceva timp ajunse in sfarsit in locul unde era acel geam deschis si falfai din aripioarele ei zburand spre libertate.
Am observat ca, in momentul cand a iesit afara, ciripitul ei nu mai era disperat ci voios, plin de acel dor de libertate implinit. Am privit cum a zburat falfaind din aripioarele ei pana pe streasina unei cladiri din apropiere, apoi a intors capusorul ei privind cateva clipe spre locul unde pana mai inainte fusese prizoniera, dupa un timp isi lua zborul spre libertate. Desi slaba intr-un anumit mod aceasta ilustratie reflecta unul din mesajele pe care Cartea Psalmilor ni-l transmite si anume purtarea de grija a Lui Dumnezeu pentru noi. Mana Sa cea buna ne poate izbavi din cele mai mari crize prin care la nivel individual putem trece, bineinteles, intotdeauna Dumnezeu va lucra conform intelepciunii Sale ce este atat de inalta si de necuprins comparata cu a noastra.
David a trait astfel de experiente, mereu si mereu in perioada cand era fugar urmarit fiind de Saul in mod providential era scapat. De asemenea din Psalmul 23 mai invatam o lectie ca atunci cand trecem prin valea umbrei mortii unde incercarile sunt mari Dumnezeu nu ne va scoate de acolo scutindu-ne de suferinta ci prezenta Sa va fi cu noi ca sa putem merge inainte pe drumul credintei ce uneori este spinos. Dumnezeu lucreaza in mod tainic, neinteles de noi uneori ne izbaveste imediat alteori ingaduie suferinta in vietile noastre si o foloseste ca un instrument pentru a ne modela caracterele si a ne invata adevaratele lectii de credinta; asta inseamna pedagogie divina.
Desi uneori, lui David, îi venea greu sa se supuna, el a inteles ca era pentru binele lui sa o faca. Este uimitor faptul ca nici chiar atunci cand din cauza pacatelor sale, a avut de suferit consecinte neplacute, prezenta Lui Dumnezeu l-a sustinut indemnandu-l sa paseasca pe cararile binelui. Prin comuniunea cu Dumnezeu, David a simtit in inima sa ce inseamna ca in mijlocul necazurilor atunci cand problemele te asalteaza sa simti mangaierea divina. Mai mult el a simtit mai presus de orice acea sete a sufletului sau dupa Dumnezeu si a redat atat de frumos acest simtamant al sau in (Psalmul 42,1-2).
,,Cum doreste un cerb izvoarele de apa, asa Te doreste sufletul meu pe Tine, Dumnezeule ! Sufletul meu inseteaza dupa Dumnezeu, dupa Dumnezeul cel viu ; cand ma voi duce si ma voi arata inaintea lui Dumnezeu ?”
Umblarea cu Dumnezeu pentru David a insemnat o reala fericire, desi a avut parte de mari suferinte; de asemenea, a primit si multe binecuvantari, a gustat viata din belsug. Insa din psalmii sai intelegem ca cea mai mare fericire a gasit-o in comuniunea cu Dumnezeu. De aceea, doresc sa subliniez ca, doar prezenta Lui Dumnezeu in inimile noastre aduce adevarata bucurie si odihna spirituala in viata. Orice altceva vom cauta pentru a-L inlocui pe Dumnezeu - desi poate vom avea unele rezultate imediate - in final, se vor dovedi nefaste pentru sufletul nostru.
De asemenea, David a scris din perspectiva unui om ce a prins cateva licariri ale destinului maret si vesnic ce-l asteapta pe omul ce se increde in Dumnezeu. Iar intr-un mod impresionant in Psalmii 22 si 24 ne sunt descrise suferintele, umilinta si proslavirea Lui Mesia toata lucrarea Sa de a mantui oameni din orice popor. Lectura Psalmilor si rugaciunea ne vor aduce liniste sufleteasca si eliberare de poverile vietii ce ne apasa si ne strivesc uneori.
Contempland frumusetea spirituala a Psalmilor vom fi inobilati si vom avea ganduri curate, aspirand tot mai mult la lucrurile ceresti. Insa, cred ca, in urma lecturii Psalmilor vom simti prezenta Lui Dumnezeu insotindu-ne pas cu pas pe cararile vietii. Nu exista nimic mai de pret pentru un om ca prezenta Lui Dumnezeu in inima si viata sa.
,,Cat de scumpa este bunatatea Ta, Dumnezeule ! La umbra aripilor Tale gasesc fiii oamenilor adapost. Se satura de belsugul Casei Tale, si-i adapi din suvoiul desfatarilor Tale. Caci la Tine este izvorul vietii; prin lumina Ta vedem vedem lumina.” (Psalmul 36, 7-9)
Nota: Rog cititorii acestui articol sa citeasca in intregime Psalmii mentionati in cadrul acestor randuri, pentru o mai buna intelegere a mesajului ce am dorit sa-l transmit.