text Eseuri crestine

John Ortberg – „Păzeşte-ţi sufletul”

04 aprilie 2025

Sufletul unui om este ca şi un automobil, conform pastorului unei mega-biserici din SUA, şi premiatului autor, John Ortberg.

„Dacă dumneavoastră vreţi să vă îngrijiţi maşina, ceea ce trebuie să ştiţi este ce fac piesele, ce face carburatorul, ce face cureaua ventilatorului. Fiecare trebuie să ştie aceasta dacă vrea să o îngrijească”.

Pornind de la această analogie, Ortberg spune că o maşină, la fel ca şi sufletul are nouă necesităţi care trebuie să fie îndeplinite pentru a putea funcţiona cu o eficienţă optimă, în acest caz, pentru a experimenta pacea cu Dumnezeu, sugerează Ortberg în noua lui carte Soul Keeping: Caring for the Most Important Part of You (Păzeşte-ţi sufletul:îngrijirea celei mai importante părţi din tine).

„Sufletul este într-un fel ca şi regele de pe tabla de şah”, explică pastorul în carte, adăugând că „regele este piesa cea mai limitată dintre piesele de şah, care se poate mişca doar câte un pătrat odată, dar dacă pierzi regele, jocul s-a terminat. Sufletul tău este vulnerabil pentru că acesta are nevoi. Dacă tu îi satisfaci necesităţile într-o formă greşită … se termină jocul. Sau cel puţin jocul nu va merge bine”.

Sufletul, scrie Ortberg, are nevoie de un păzitor; un centru; un viitor pentru a fii cu Dumnezeu; odihnă ; libertate ; binecuvântare ; satisfacție ; și recunoștință .Cea mai mare nevoie dintre acestea, conform autorului, este recunoştinţa. Dar cel mai mare obstacol pentru ca sufletul să satisfacă aceste necesităţi, este păcatul. „Păcatul este boala pe care sufletele noastre au moştenit-o” şi păcat înseamnă nu numai lucrurile rele pe care le facem, ci şi acele lucruri bune pe care nu le facem şi că nu este un lucru mai rău decât un păcat mic.

Ortberg, care este liderul bisericii de 3 400 de membri Menlo Park Presbyterian Church (care recent a votat pentru ieşirea din PCUSA),  a vorbit despre noua lui carte într-un interviu cu Christian Post şi a explicat opinia lui despre suflet, păcat şi cum suferinţa poate juca un rol important în îngrijirea propriului suflet.

 

„Pentru a înţelege păcatul, trebuie început prin a înţelege ce este binele. Cuvântul Scripturii pentru a descrie când viaţa este bună, este „shalom”. Aceasta se întâmplă atunci când totul este în felul în care Dumnezeu doreşte să fie, deci păcatul survine atunci când violăm „shalom”. Păcatul este foarte vătămător pentru suflet, deoarece păcatul este cel care dezintegrează sufletul, este cel care îl atacă. Păcatul pentru suflet este similar cu ceea ce este cancerul pentru corpul uman”, a adăugat Ortberg.

R: Care sunt aspectele unui suflet sănătos?

Ortberg: Un suflet sănătos este întreg, integru. Este conectat cu Dumnezeu. O persoană cu un suflet sănătos este în pace cu Dumnezeu, cu el însuşi şi cu alte persoane.

R: Cum este că cineva poate să facă propria lui evaluare sau reflectare onestă şi să ştie dacă sufletul său nu este sănătos?

Orteberg: Un suflet puţin sănătos va fi întotdeauna tulburat de dorinţe conflictive. Pe de o parte vreau să fiu o bună persoană. Și mai vreau ca alte persoane să gândească că sunt o bună persoană. Dar eu de asemenea vreau să am o grămadă de lucruri, aşa că doresc să fiu capabil să pot plăti aceste lucruri şi vreau să pot să judec pe alte persoane, s-au să le bârfesc atunci când am chef. Dar apoi trebuie să mă prefac că eu de fapt nu bârfesc şi că sunt o persoană amabilă. Aşa că toate acestea deconectări, sau acest tip de inadvertenţe, de fracturi care sunt în valorile mele, sau în ceea ce zic că sunt valorile mele, cuvintele mele, credinţa mea, viaţa mea, sunt semne ale unui suflet cu probleme.

R: Dacă cineva cade în consonanţă cu ceea ce dumneavoastră aţi descris înainte, dar care nu vede nimic rău în acumularea de bogăţie, mă întreb în ce moment ar putea să fie de acord cu dumneavoastră, că are un suflet „nesănătos”?

Ortberg: Este un punct foarte important şi o altă simptomă că sufletul este nesănătos, este negarea. Toţi avem această enormă capacitate de a ne menţine pe noi înşine în cunoştinţa adevărului, când este vorba de noi înşine, să raţionalizăm şi să ne scuzăm. Aşa că una dintre cele mai rele părţi cu privire la un suflet nesănătos este că nu suntem capabili să ne vedem cât de nesănătoşi suntem.

R: Presupun atunci că se va afla prizonier până ce va ajunge într-un punct de reflectare onestă?

Ortberg: Da şi de asemenea avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu în această problemă, aceasta fiind una din temele cele mai importante ale Bibliei. Toţi credem că ştim ce este adevărat, dar este numai o orbire. Este ca şi cum cineva se luptă cu o dependenţă. Va găsi întotdeauna o manieră de a se înşela pe el însuşi. Şi până nu ajunge la fund, sau până ce nu vor interveni alte persoane care îl iubesc, până ce nu va fi capabil să vadă o realitate care este dureroasă, ar putea trece luni sau ani sau decade fără a ajunge să facă faţă realităţii. Toţi avem această capacitate.

R: Cum poate suferinţa să joace un rol important în acest proces?

Ortberg: În Biblie şi chiar în afară, în înţelepciunea din viaţa umană în general, se semnalează pe de o parte că nu ne place să suferi și nimeni nu vrea să treacă prin aceasta. Pe de altă parte, când îi întrebi pe oameni: Când aţi crescut spiritual? Răspunsul numărul unu va fii, în momentele de suferinţă. Persoanele care scriu despre suflet vorbesc uneori despre noaptea întunecată a sufletului, de momentele în care oamenii nu numai că suferă dar se şi întreabă unde este Dumnezeu în mijlocul suferinţei mele, se simt confuzi şi în incertitudine. Dar cu toate acestea, Dumnezeu lucrează la suflet în aceste nopţi întunecate, uneori într-o formă unică şi în felul că atunci când privim înapoi ne dăm seama că în acele momente eram purificaţi.

R: Dumneavoastră menţionaţi că sufletul are nouă necesităţi. Există vreo nevoie care are prioritate?

Ortberg: Am făcut parte dintr-un proiect de studiu numit Pulsul Sufletului, care priveşte spre conştiinţa poporului lui Dumnezeu în viaţa lui şi de asemenea experienţa acestuia în roada Duhului – dragoste, bucurie, pace … şi aşa în continuare. O dinamică unică care ajută persoanele să fie mai conştiente de Dumnezeu şi ceea ce ajută cel mai mult la a experimenta roada Duhului, este recunoștința. Există ceva referitor la experienţa recunoștinței, care este de o putere enormă, spiritual vorbind. Cred că este aşa deoarece sufletul prin propria lui natură de bază este ceva atât de plin de nevoi. Sufletul a fost făcut pentru  a avea nevoie de Dumnezeu. Aşa că atunci când înţelegem viaţa ca pe un dar şi suntem mulţumitori lui Dumnezeu, aceasta face foarte mult pentru suflet.

R: Cum îşi desfăşoară rolul Duhul Sfânt?

Ortberg: O parte din motivul că limba sufletului este atât de importantă, este că ne aminteşte că existăm înaintea lui Dumnezeu. Este interesant, în zilele noastre se foloseşte cuvântul „EU” mult mai mult decât folosim cuvântul „SUFLET”, dar nu avem acelaşi impact spiritual. Când cântăm cântări precum Sunt bine cu sufletul meu, are o semnificaţie diferită decât dacă am spune Sunt bine cu mine însumi. Aceasta se datorează faptului că sufletul pentru a fii sănătos trebuie să fie conectat şi în comuniune cu Duhul Sfânt. Duhul Sfânt este capabil să interacţioneze direct cu noi la un nivel mai profund al sufletelor noastre şi separat de faptul că sufletele noastre sunt mereu înfometate.

R: Dumneavoastră credeţi că îngrijirea sufletului este de multe ori neglijată? De ce credeţi că este aşa?

Ortberg: Cred că în zilele noastre cuvântul „suflet” se foloseşte cu mai puţină frecvenţă în parte pentru că se crede că nu este ştiinţific. Ce se întâmplă este că acesta foarte asemănător cu maşina dumneavoastră. Dacă dumneavoastră doriţi să vă îngrijiţi maşina, ceea ce trebuie să ştiţi este ceea ce face fiecare parte, ce face carburatorul, ce face cureaua ventilatorului, fiecare trebuie să ştie dacă vrea să îngrijească de aceasta. Este la fel şi cu sufletul. Este foarte interesant că atunci când vorbesc cu oamenii, doar pronunţând fraza: „Dumneavoastră aveţi un suflet” face ca persoanele să se liniştească cu adevărat. Deoarece la un nivel mai profund, toţi recunoaştem aceasta. Locul de unde trebuie să pornim în realitate, este doar ca oamenii să recunoască că au un suflet şi că trebuie să se îngrijească de el.

R. Care aspect doriți să fie principala hrană pentru cei care vă vor citi cartea?

Ortberg: Vreau ca toți cititorii să mulțumească că există ca suflete și să recunoască că acest lucru semnifică că ei sunt ființe eterne, că ei pot să-și vindece sufletele și să fie păziți de Dumnezeu.

Cele mai recente resurse creștine scrise

Daruri pentru Noul Nascut
Categorie: schite de predici Text: Mat. 2:1-12Introducere: Multa lume are falsa impresie ca Dumnezeu este "costisitor", ca El vine ca sa ne fure toate bucuriile si placerile vietii. Multora li se...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Vise, vise, vise
Categorie: predici scrise  Introducere:  Visam ceea ce-am fost, visam ceea ce-am vrea sa fim, visam ceea ce ne spune Dumnezeu. Cineva m-a intrebat de ce la noi, la baptisti, nimeni...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Învierea lui Isus: iluzie sau relitate?
Categorie: predici scrise  Articol preluat din revista "ethos" nr.1 din 1999 Viaţa creştină, credinţa, nădejdea şi istoria creştină, toate sunt ancorate în cru­cea lui Cristos şi în cer...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Tipuri de Biserici locale din cartea Apocalipsei
Categorie: predici scrise  Biserica locala nu poate fi inteleasa decit in contextul realitatii sociale in care exista. Numai cel ce se inalta la inaltimea intregului poate intelege in intreg...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"MANTUIREA" - CA UN FIR ROSU PRIN CARTILE BIBLIEI
Categorie: predici scrise  Lucrurile stau foarte simplu: sau Biblia este intr-adevar o carte despre Rascumparare si atunci ea este cea mai importanta din toate cartile lumii, sau ea nu este...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Revelatie si Inspiratie sau "Cine a scris Biblia?"
Categorie: predici scrise  Cel ce deschide Biblia, se poate apropia de ea din doua directii, care caracterizeaza doua scoli cu opinii distincte: cea literara si cea analitica. 1. ...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Mesajul crucii
Categorie: predici scrise  Ai avea curajul sa mergi cu mine la Golgota? Este dealul din fata portilor orasului Ierusalim. Pe acest deal nu se mai fac glume. Nu se mai spun vorbe de doua para...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Implicatii ale Invierii
Categorie: schite de predici  Ce binecuvantare nemarginita ! Mantuirea noastra presupunea: Viata vesnica, venirea Duhului Sfant, iertarea pacatelor, un mijlocitor, daruri spirituale, pu...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Patru actiuni in ziua invierii
Categorie: schite de predici  Text: Mat. 28:5-7 Pastele sunt sarbataore puterii in misiune divina. Dincolo de reveria melancolica si de inchinarea uimita, mesajul Pastelui trebuie sa ne...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Puterea invierii
Categorie: schite de predici  Apostolul Pavel vorbeste despre "valoarea nespus de mare a cunoasterii lui Hristos Isus" si adauga ca el personal are ca tel suprem "sa-L cunosc pe El si putere...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise