text Eseuri crestine

Când bunăstarea se întoarce împotriva noastră – obezitatea

04 aprilie 2025

Din totdeauna, omul a căutat să-i fie mai bine. Dacă vrem să definim acest mai bine și să folosim un singur cuvânt, acesta ar fi confortul. Numai că acesta are un preț al său. În dorința noastră disperată de a-l atinge cu orice preț, ajungem să nu mai știm ce înseamnă milă și compasiune, care nu fac decât ca în final să ne dezumanizeze. Urmărirea acestui mai bine cu insistență, fără scrupule uneori, se poate transforma într-un blestem. Îi considerăm pe cei din societățile dezvoltate ca fiind privilegieți și într-un fel este adevărat. În țările sărace se consumă drame în fiecare zi, oamenii mor sau suferă din cauza lipsei de pâine, apă, condiții de igienă, etc. Dar nici de cealaltă parte dramele nu sunt mai puține, ba dimpotrivă, iar aceasta nu este decât o dovadă că raiul pe pământ, pe care tot încercăm să-l ajungem, nu este decât o iluzie.
 

Unul dintre efectele neplăcute ale bunăstării este obezitatea. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează de acest pericol de mult timp. Când au decis ca să califice obezitatea ca pandemia secolului XXI, nu a fost dintr-un simplu capriciu ci fiindcă vedeau semne clare că această boală este în creștere. Acuma, pentru prima dată, un studiu efectuat în 199 de țări, confirmă cu cifre globale această tendință în creștere. În trei decade, între 1980 și 2008, obezitatea în lume practic s-a dublat. Mai mult de o persoană din 10 este afectată de această boală. În total, 502 milioane pe tot globul (205 milioane bărbați și 297 milioane femei) sunt obezi și aproximativ 1 400 de milioane de adulți peste 20 de ani sunt supraponderali (cu exces de greutate).
 

Problema este mult mai gravă atunci când raportăm aceste date la copii. În 2010, conform OMS, aproximativ 40 de milioane de copii sub 5 ani erau supraponderali. Conform Institutului Robert Koch din Germania, în această țară, un copil din șase este supraponderal, iar numărul de adolescenți obezi până la 17 ani, s-a dublat din 1990 până în prezent. În SUA și Marea Britanie, procentajul este de 60 %, raportat la aceeași perioadă de timp. Asociația Americană a Inimii, avertizează că obezitatea infantilă crește riscul de îmbolnăvire de hipertensiune arterială la vârsta adultă, de patru ori.
 

De asemenea, obezitatea este cauza unor alte boli, unele dintre ele fiind de importanță. Astfel, în 44 % din cazurile de îmbolnăvirile de diabet, 23 % din cazurile de cardiopatie ischemică și între 7% și 41 % dintre diversele forme de cancer, au ca și origine obezitatea și excesul de greutate. Am mai putea aminti aici pancreatita, probleme ortopedice, boli ale ficatului și nu în ultimul rând, grave afecțiuni psihice.
 

Studiul de mai sus evidențiază un fapt care este greu de crezut. Astăzi în lume, excesul de greutate corporală și obezitatea sunt cauza a mai multe decese decât insuficiența ponderală. Ceea ce este demn de remarcat este faptul că această plagă nu mai este problema țărilor cu un nivel de trai ridicat. Țările în curs de dezvoltare sunt la fel de expuse acestei boli, în special în zonele urbane. OMS explică acest paradox prin faptul că în aceste țări, copiii din zonele urbane sunt expuși să consume alimente hipercalorice, bogate în grăsimi, zaharuri și sare, și sărace în micronutritive, dar care sunt ieftine de procurat.

 

Analizând aceste date, nu se poate să nu ajungem la aceeași concluzie ca și în articolul anterior când vorbeam despre natalitate: bunăstarea s-a întors împotriva noastră, iar confortul pe care unii îl califică ca pe o binecuvântare, seamănă mai mult a blestem. Cauzele ar fi multe, dar aș vrea să evidențiez câteva. Prima cauză pentru care am ajuns aici este materialismul. Această goană nebună și uneori absurdă de a avea mai mult, mai mult și mai mult. Invidia și comparațiile cu alții sunt motorul acestei competiții fără linie de sosire. Ca să facem față a trebuit ca și femeia să meargă la lucru și aceasta în detrimentul familiei, în special al copiilor. Nemaiavând timp pentru bucătărie, femeia gătește de multe ori semipreparate, care se fac rapid dar calitatea nutritivă lasă de dorit. De asemenea, pentru că nu mai avem timp nici pentru masă, au apărut acele restaurante de tip fast food, unde se mănâncă repede și bine, dar de o calitate precară.
 

Avariția este o altă cauză. Pentru a pune la dispoziția cumpărătorilor alimente ieftine, producătorii recurg la metode mai puțin naturale. Astfel puii sunt umflați artificial doar în două luni, porcii în șase, iar legumele nici nu mai sunt plantate în pământ ci în niște saci cu compuși chimici. Consecințele se văd în special în țările în curs de dezvoltare, unde puterea de cumpărare a populației este mai scăzută.
 

Marketing-ul este și el la originea obezității, chiar dacă în mod indirect. Marketing-ul este ansamblul tehnicilor și metodelor care au drept obiect stabilirea strategiei comerciale a unei firme prin studiul pieței. Promovarea marketing-ului la rang de știință a apărut odată cu generalizarea societății de consum. Cu alte cuvinte, cumpărăm ce ne spun alții și mâncăm ce ne spun alții. Publicitatea prin reclame, în special cele video, au o forță de nebănuit. Spunem că nu ne afectează dar greșim. În țara în care eu locuiesc, în anii trecuți, Ministerul Sănătății a interzis reclamele la un restaurant de tip fast food, pentru hamburgerii de tip XXL, pentru a proteja populația în special copiii și astfel de măsuri sunt sugerate de experții OMS, și în alte țări occidentale.
 

O a patra cauză, la fel indirectă ca și cealaltă, este dezvoltarea tehnologică fără precedent la care asistăm, în special în domeniul media. Televizorul, calculatorul și jocurile video, ocupă aproape, dacă nu tot timpul liber al copiilor și adolescenților. Prin toate mijloacele se recomandă copiilor și adulților exercițiile fizice, din motive de sănătate, pe când tehnologia prin puterea acesteia, ne face pe toți dependenți de ea.
 

Cum va arăta lumea peste 50 de ani? Depinde de noi, de felul în care vom lua lucrurile: în serios sau superficial deoarece efectele se vor vedea în generația următoare. Somnul rațiunii naște monștrii, spunea Francisco de Goya. Ce fel de monștrii vom vedea în viitor plătind prețul egoismului, al avariției, al acestei competiții nebune, fără învingători dar cu mulți învinși? Dacă reclamele la hamburgeri, cartofi prăjiți și coca cola sunt atât de dăunătoare încât experții recomandă guvernelor să intervină, gândiți-vă la efectul nociv asupra tuturor, dar în special asupra copiilor, a reclamelor care se fac astăzi la sex și desfrâu. Cum vor arăta din punct de vedere spiritual oamenii care cresc în aceste zile, privind la tot desfrâul deșănțat care se varsă peste noi ca o cloacă, sub privirile impasibile ale celor care ar trebui să facă ceva.
 

Ce ne spune Biblia? Ne recomandă cumpătare și cumpătarea sau echilibrul trebuie să se manifeste în toate: mâncare, băutură, îmbrăcăminte, acumularea de bunuri, etc. Apoi Biblia ne recomandă altruismul. Trebuie să ne uităm și la cei de lângă noi și să le întindem o mână de ajutor. De câte dureri am fi scutiți astăzi dacă toți oamenii ar fi altruiști. Am vedea mult mai puțini oameni care suferă și între cei săraci precum și între cei bogați. În al treilea rând, Biblia ne recomandă încrederea. Să ne încredem în promisiunile lui Dumnezeu care ne garantează o viață din belșug aici (belșugul definit în limitele Scripturii) și fericire eternă.
 

Fiule, nu uita învăţăturile mele şi păstrează în inima ta sfaturile mele! Căci ele îţi vor lungi zilele şi anii vieţii tale şi-ţi vor aduce multă pace. Să nu te părăsească bunătatea şi credincioşia: leagă-ţi-le la gât, scrie-le pe tăbliţa inimii tale. Şi astfel vei căpăta trecere şi minte sănătoasă, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor. Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta! Recunoaşte-L în toate căile tale, şi El îţi va netezi cărările. Nu te socoti singur înţelept; teme-te de Domnul şi abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău şi răcorire oaselor tale. Cinsteşte pe Domnul cu averile tale şi cu cele dintâi roade din tot venitul tău: căci atunci grânarele îţi vor fi pline de belşug, şi teascurile tale vor geme de must. (Proverbe 3:1-10)

Cele mai recente resurse creștine scrise

ISUS - FIUL LUI DAVID
Categorie: schite de predici  Introducere: Fara nici o indoiala, persoana Domnului Isus este unica in multe feluri. Magii i s-au inchinat si i-au adus daruri: aur, smirna si tamiie. Ori...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
MARTORII NASTERII
Categorie: schite de predici  Introducere: Nasterea Domnului Isus s-a intimplat printre oameni ca mine si ca tine. Iata o rapida trecere in revista a lor. Incearca sa te recunosti intr-...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Darul nespus de mare
Categorie: schite de predici  Text: 2 Cor. 9:15; Isaia 9:6-7  Introducere: Acest verset apare intr-un context care vorbeste despre darnicia crestina. Concluzia lui Pavel este...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Daruri pentru Noul Nascut (II)
Categorie: schite de predici  Text: Luca 1:26-38  Introducere: 1. Da-i planurile si visurile tale. MARIA si IOSIF erau logoditi si aveau minunate palnuri de viitor. Dumne...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Daruri pentru Noul Nascut
Categorie: schite de predici Text: Mat. 2:1-12Introducere: Multa lume are falsa impresie ca Dumnezeu este "costisitor", ca El vine ca sa ne fure toate bucuriile si placerile vietii. Multora li se...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Vise, vise, vise
Categorie: predici scrise  Introducere:  Visam ceea ce-am fost, visam ceea ce-am vrea sa fim, visam ceea ce ne spune Dumnezeu. Cineva m-a intrebat de ce la noi, la baptisti, nimeni...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Învierea lui Isus: iluzie sau relitate?
Categorie: predici scrise  Articol preluat din revista "ethos" nr.1 din 1999 Viaţa creştină, credinţa, nădejdea şi istoria creştină, toate sunt ancorate în cru­cea lui Cristos şi în cer...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Tipuri de Biserici locale din cartea Apocalipsei
Categorie: predici scrise  Biserica locala nu poate fi inteleasa decit in contextul realitatii sociale in care exista. Numai cel ce se inalta la inaltimea intregului poate intelege in intreg...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"MANTUIREA" - CA UN FIR ROSU PRIN CARTILE BIBLIEI
Categorie: predici scrise  Lucrurile stau foarte simplu: sau Biblia este intr-adevar o carte despre Rascumparare si atunci ea este cea mai importanta din toate cartile lumii, sau ea nu este...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Revelatie si Inspiratie sau "Cine a scris Biblia?"
Categorie: predici scrise  Cel ce deschide Biblia, se poate apropia de ea din doua directii, care caracterizeaza doua scoli cu opinii distincte: cea literara si cea analitica. 1. ...
de Adina Copos 10 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise