text Editorial

Ciudata și minunata intrare

de David Mathis
Sursa: 
www.resursecrestine.ro
Autor: David Mathis

    Săptămâna cea Mare începe cu triumf. Ramuri tăiate din copaci, mâini ridicate ca laudă, iar cea mai importantă Figură a primului secol intră în cel mai minunat oraş al primului secol pentru a petrece cea mai importantă săptămână care a existat.
    Acest Prinţ nerecunoscut are tot dreptul să-Şi ceară locul la tronul poporului Său ca şi Moștenitor al celui mai celebrat rege al lor. Şi, totuși, El apare călare într-o umilință manifestată, pe spatele unui mânz - cum niciun alt conducător al primului secol sau al secolului 21 nu ar percepe să o facă.
    Şi asta, desigur, nu este maximul umilinţei şi smereniei Sale. Se va coborî şi mai jos în săptămâna ce urmează şi o va face mai departe, chiar şi atunci când este "înălțat" în locurile cele mai josnice dintre toate, spre pura rușine şi ticăloşie a execuţiei în public, chiar moarte de cruce.


    Strălucirea zilei intrării în Ierusalim

    Dar pentru moment, săptămâna începe cu o strălucire ciudată şi minunată a zilei de duminică. Putem simţi radiaţia Regelui ce vine, primire în marele oraş făcută de mulțimea agitată de sosirea unui Demnitar veritabil. "Acesta este profetul Isus din Nazaretul Galileii" (Matei 21:11). În extazul lor, "își așterneau hainele pe drum; alții tăiau ramuri din copaci, și le presărau pe drum" (Matei 21:8).
    Bucuria strălucește în această duminică - o bucurie, cum bine ştim acum, care anticipează o supernovă a fericirii care va izbucni următoarea duminică. Înfiorați de această speranță, mulțimea repeta laudele din Psalmul 118, sperând că Acesta este, în sfârșit, după o lungă aşteptare, marele Fiu al lui David, Răscumpărătorul regal promis, intrând călare în Oraşul sfânt pentru a-Şi salva poporul definitiv.
    "Osana Fiul lui David! Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului! Osana în cerurile prea înalte!" (Matei 21:9).
    Osana - o declaraţie iudaică a adoraţiei şi a desfătării - este refrenul intrării triumfătoare.

 

    Zi impregnată cu durerea ce va urma

    Totuși, lumina este acoperită chiar şi în aceste momente mărețe ale aceste zile. Aceasta nu este, încă, încoronarea Lui la dreapta Tatălui şi așezarea Sa pe tronul cerului. Acesta nu este triumful final atunci când cerul însuși va coborî şi va reface lumea noastră decăzută - toată tristețea şi durerea, orice lacrimă şi orice rebeliune, vor fi alungate în întuneric pur.
    Nu, chiar în agonia bucuriei, autoritățile ameninţate şi-au început complotul diavolesc. Regele umil vindecă orbii şi bolnavii (Matei 21:14), iar atunci când cei sus-puşi văd "lucrurile minunate pe care le făcea… Erau indignaţi" (Matei 21:15). Bucuria înfloritoare a maselor este cea care hrănea mânia elitei Ierusalimului.

 

    Bucuria pusă înaintea Omului durerii

    În această duminică găsim înaintea noastră, în microcosmos, bucuriile şi amărăciunea acestei legendare săptămâni. Conflictul inițial cu autoritățile anticipeză conspirația viitoare, trădătorul care se va ridica, discipolii înfricoșaţi ce se vor împrăștia şi răutatea pur demonică ce va coborî peste oraş şi va culmina cu moartea de vineri seara.
    Şi, totuşi, bucuria acestei duminici prevestește euforia fără de egal care se va dezlănțui în dimineaţa Paştelui.
    Notele întunecate ale acestei duminici corespund faptului că acest Rege fericit este al nostru Om al durerii (Isaia 53:3). Bucuria evreilor corespunde cu bucuria lui Isus Însuși - fericirea Sa indestructibilă, faptul că a fost voitor să vină în Ierusallim şi să meargă până la cruce pentru bucuria pusă înaintea Lui. Cel asupra căruia este turnat untdelemnul bucuriei (Psalmii 45:7) este Acela care va fi disprețuit, părăsit și obișnuit cu suferința (Isaia 53:3).

 

    Gloria Sa deosebită

    Este potrivit ca, în această duminică ciudată și minunată, oamenii să amintească Psalmul 118:26 și să strige, "Binecuvântat este Cel care vine în Numele Domnului!"
    Acest Psalm cuprinde atât de bine gloria deosebită a acestei duminici. Doar cu un moment înaintea versetului 26, psalmistul scrie (Psalmii 118:22-23), "Piatra pe care au lepădat-o zidarii a ajuns să fie pusă în capul unghiului clădirii. Domnul a făcut lucrul acesta, şi este o minunăţie înaintea ochilor noştri."
    Gloria acestei zile nu este faptul că mult-așteptatul Rege intră în paradă în oraș, având toată atmosfera pompoasă și flerul purei așteptări umane. Acesta nu este un Rege neîncercat, născut în palat, hrănit de tutori de prima clasă, înconjurat de generali împliniți, trâmbițându-Și intrarea în marele oraș pentru a-Și cuceri dușmanii și pentru a-Și cere dreptul la coroană.
    Nu, El este un nazarinean, o gârlă, pretins a fi conceput în rușine, un muncitor de rând, fără a intra călare pe un cal de rasă nobilă, ci pe mânzul unei măgărițe. El nu vine să-Și fluture sabia și să-Și demonstreze calitățile, să demonstreze că se ridică la așteptările oamenilor, ci să-Și pună gâtul la cuțit și să-Și demonstreze blândețea în acest sacrificiu necompromis. El nu a venit să ucidă, ci să fie ucis, nu însoțit de generali și soldați, ci de doisprezece însoțitori bâjbâitori, dintre care unul Îl va trăda, altul se va lepăda de El și care, toți, se vor risipi în momentul în care conflagrația va începe.

 

    Minunat în ochii noștri

    Mult-aşteptatul Mesia nu vine plin de glorie omenească, ci o glorie deosebită - gloria puterii în slăbiciune, gloria nestăpânitei bucurii în durere sfâşietoare, gloria Leului din Iuda care Se dă pe Sine ca Miel al lui Dumnezeu. El vine călare pe mânzul unei măgăriţe pentru a fi piatra pe care o vor lepăda zidarii vineri şi pe care Dumnezeu o va dezvălui duminică dimineaţa a fi Însăși Piatra din capul unghiului.
    Pentru mintea naturală, fie evreu, fie grec, acest lucru este nebunie curată. Un erou crucificat este ceva inadmisibil pentru elenişti; un Mesia respins este o piatră de poticnire pentru evrei (1 Corinteni 1:23). Dar pentru cei care au primit darul vederii adevărate, în ochii lor acest lucru apare ca o adevărată minune.
    Nicio creatură nu ar fi putut să plănuiască totul aşa. Acest lucru este, într-adevăr, lucrarea lui Dumnezeu. Duminica intrării în Ierusalim şi patimile ce urmează nu sunt o invenție umană, nu este o întâmplare a istoriei. Aceste lucruri poartă amprentele divine şi constituie chiar revelarea şi împlinirea răscumpărării promise, chiar şi aşa ciudat şi minunat cum sunt.
    Doar un Rege pe un măgar poate să ne salveze cu adevărat sufletele şi să le satisfacă pe deplin, pentru totdeauna.


Cele mai recente resurse creștine scrise

Psalmul 150 – Marele „Aleluia!” final
Categoria: Comentarii biblice „Lăudați pe Domnul! Lăudați pe Dumnezeu în Locașul Lui cel Sfânt, lăudați-L în întinderea cerului, unde se arată puterea Lui!Lăudați-L pentru isprăvile Lui cele mari...
de Marga Buhus 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
"Cine suntem ? De unde venim ? Incotro mergem?" - Stiinta si religie
Categoria: Stiinta si religia -Trei intrebari fundamentale-“Nu stiti ? N-ati auzit ? Nu vi s-a facut cunoscut de la inceput ? Nu v-ati gandit niciodata la intemeierea pamantului ? Isaia 40, 21Ace...
de Marga Buhus 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
"Noi dimensiuni ale luptei dintre bine si rau incepand cu mijlocul secolului al 19-lea" - Stiinta si religie
Categoria: Stiinta si religia La mijlocul secolului al 19-lea au avut loc mai multe evenimente care au schimbat profund si definitiv cursul istoriei lumii. De obicei, acestea sunt analizate separ...
de Marga Buhus 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
"Evolutionism sau creationism?" - Stiinta si religie
Categoria: Stiinta si religia -Generalitati- Mai intai sa definim termenii !Evolutionismul este “conceptia filozofica potrivit careia Universul , Pamantul, fiintele vii, societatea etc. trec...
de Marga Buhus 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
„Stiinta pe nedrept numita astfel” - Stiinta si religia
Categoria: Stiinta si religia In prima epistola adresata de apostolul Pavel lui Timotei- tanarul prezbiter al comunitatii crestine din Efes-gasim un indemn care ne atrage atentia:“Timotee, pazest...
de Marga Buhus 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
"Evolutionismul sub lupa" - Stiinta si religie
Categoria: Stiinta si religia Trebuie sa recunoastem ca limbajul folosit de oamenii de stiinta evolutionisti este unul foarte elevat, lasand impresia unui fundament solid al teoriei pe care o apa...
de Marga Buhus 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
"Legea entropiei" - Stiinta si religie
Categoria: Stiinta si religia Probabil ca fiecare om si-a pus, cel putin odata in viata, una din intrebarile urmatoare:De ce este mai usor sa strici un lucru, decat sa-l faci ? De ce, spre exempl...
de Marga Buhus 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
"Universul – Big Bang sau Creatie inteligenta ?" - Stiinta si religie
Categoria: Stiinta si religie Autorul cartii “Omul si astrele”, aparuta la editura “Dacia”in 1986, isi incepe lucrarea cu o propozitie scurta: “La inceput a fost universul.”(1)  Intr-un mod...
de Marga Buhus 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
"Cat de batran este pamantul ? – Metode de datare" - Stiinta si religie
Categoria: Stiinta si religia -Metode de datare- In ceea ce priveste varsta planetei noastre, exista pozitii total opuse si ireconciliabile intre conceptia evolutionista si cea creationista....
de Marga Buhus 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
"Fosile, roci si ere geologice" - Stiinta si religie
Categoria: Stiinta si religia O problema cu care este confruntat cel ce crede in revelatia biblica este cea legata de teoria erelor geologice. Exista o prapastie adanca intre ceea ce sustine stii...
de Marga Buhus 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise