text Doctrine crestine

"Reforma calendarului și bătălia pentru Sabat" - Doctrina biblica

25 martie 2025

Categoria: Doctrine crestine

 

Anul 1931 ar fi putut deveni un an dezastruos pentru libertatea de conștiință a oamenilor de pe întreaga planetă. În cadrul Ligii Națiunilor, a apărut ideea reformei calendarului actual pe motive sociale și economice.

Susținătorii reformei calendarului susțineau necesitatea ca anul să fie împărțit în 13 luni egale de câte 28 de zile, plus o zi albă, nenumărată, care să fie adăugată la sfârșitul anului. Săptămâna urma să înceapă cu duminica. Argumentele celor care susțineau o astfel de reformă calendaristică erau următoarele:

– Noul calendar ar rezolva și simplifica multe probleme sociale și economice.

– Un număr egal de zile pentru fiecare lună ar simplifica afacerile, permițând ca timpul de muncă și retribuțiile să fie ușor verificate.

Ce urma să se întâmple cu ziua albă, adăugată la sfârșitul fiecărui an? Se propunea ca această zi să fie considerată albă, fără valoare, anonimă. „Străduința omului în a-și câștiga existența îi dă dreptul la o perioadă de 24 de ore în fiecare an pentru propria plăcere” – explicau susținătorii reformei calendarului (Gertrude Loewen, Cruciat pentru libertate, Istoria lui Jean Nussbaum, Ediția Viața și Sănătate, București, 2013, p.63).

Pe data de 12 octombrie 1931, la sediul Ligii Națiunilor de la Geneva s-au întâlnit pentru dezbatere 111 delegați ai țărilor membre, dintre care 42 erau delegați oficiali ai celor 42 de țări ai Ligii Națiunilor, restul având statutul de invitați.

Un rol crucial în dezbaterile de la Liga Națiunilor l-a avut dr. Jean Nussbaum, viitorul fondator al Asociației Internaționale pentru Apărarea Libertății Religioase în 1945 și creștin adventist de ziua a șaptea. Împreună cu alți trei delegați ai Conferinței Generale, dr. Nussbaum a fost delegat de Comitetul Diviziunii Sud-Est Europene ca să reprezinte Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea la dezbaterea Ligii Națiunilor pe tema reformei calendarului.

Dr. Nussbaum a realizat imediat faptul că reforma calendarului, deși ar fi adus unele avantaje sociale și economice, ar fi afectat profund libertatea de conștiință a unei largi mase de credincioși din diferite religii și confesiuni creștine. Musulmanii aveau ca zi sfântă vinerea, evreii, adventiștii și un număr de alte grupări mai mici respectau sâmbăta ca zi de odihnă și închinare, în timp ce creștinii ortodocși, catolici și cei aparținând celor mai multe culte protestante și neoprotestante aveau ca zi de sărbătoare duminica.

Însă, după preconizata reformă a calendarului, zilele de vineri, sâmbătă și duminică aveau să cadă în zile diferite ale săptămânii în fiecare an, deoarece „ziua albă” ar fi distrus succesiunea zilelor săptămânii de șapte zile.

În pofida acestor aspecte, mulți dintre delegații prezenți la Liga Națiunilor în 12 octombrie 1931, inclusiv cei din America, susțineau reforma calendarului. Participând la dezbaterile Ligii Națiunilor din 1931, dr. Nussbaum a ales o strategie inteligentă, încercând să-i convingă pe delegați prin întrevederi particulare cu privire la primejdia adoptării reformei calendarului.

Unul dintre cei mai vehemenți susținători ai reformei calendarului a fost delegatul Franței. Dr. Nussbaum l-a abordat în particular, susținând că milioanele de musulmani s-ar revolta, constatând că Franța nu ține seama de drepturile lor și de libertatea de conștiință. Reacția observată pe chipul delegatului francez în urma acestei întrevederi particulare a fost evidentă: delegatul francez „a pălit și un tremur ușor s-a observat pe fața lui” (idem, p.56.57).

După discuții aprinse în Liga Națiunilor, în ziua supunerii la vot a reformei calendarului, dr. Nussbaum a ținut un discurs fulminant în fața delegaților, făcând o pledoarie impresionantă pentru Sabat și pentru respectarea libertății de conștiință. Iată un fragment din discursul său:

„Domnule președinte și domnilor delegați, dacă veți schimba calendarul, veți fi confruntați cu o minoritate care va refuza să accepte această reformă. În această categorie nu veți mai avea numai adventiști de ziua a șaptea, ci și alte denominațiuni ca „Ucenicii lui Christos”, care cuprind 3,5 milioane de membri. Aceasta este o problemă de conștiință și dumneavoastră aveți de ales să zdrobiți conștiința sau să o lăsați liberă.

Scripturile afirmă că ziua a șaptea a săptămânii, creată de Dumnezeu, trebuie să fie sfințită. De aceea, această zi nu este ziua noastră și nu avem voie să o schimbăm. Luna este legată de lună, iar anul este legat de soare. Dar nu același lucru este cu săptămâna. Săptămâna este creația lui Dumnezeu, așa cum se afirmă în Geneza cap.2. Noi credem că trebuie să ne odihnim în Sabat așa cum a poruncit Dumnezeu, Sabat pe care Însuși Iisus Christos l-a păzit cu credincioșie.

Și chiar dacă dumneavoastră credeți că aveți dreptate, iar noi suntem greșiți, ar rămâne totuși problema conștiinței. Eu nu pot crede că Liga Națiunilor va crea un calendar ca instrument de tortură pentru unii oameni. În vremurile trecute, atunci când oamenii erau persecutați într-o țară, puteau fugi în altă țară. Acum, dacă veți extinde reforma în toată lumea, nu va rămâne niciun loc pe acest pământ unde să ne găsim adăpost. Nu pot crede, domnilor, că veți face așa ceva. Nu pot crede că Liga Națiunilor va aproba o asemenea nedreptate” (idem p.80.81).

Deși a depășit cele 15 minute acordate vorbitorilor, nimeni nu a sesizat acest lucru. La încheierea discursului, delegații au izbucnit în aplauze. Apoi, unul câte unul, delegații au declarat că nu vor susține planul de reformare a calendarului. Direcția vântului se schimbase. Delegații evrei au fost primii care l-au felicitat pe dr. Nussbaum la sfârșitul votului, pentru că apărase Sabatul mai bine decât ar fi făcut-o ei.

În felul acesta, Providența divină a împiedicat luarea unei decizii care ar fi afectat libertatea de conștiință nu doar a adventiștilor de ziua a șaptea, ci a tuturor religiilor și confesiunilor creștine.

 

sursa: https://www.loribalogh.ro/

Cele mai recente resurse creștine scrise

Singurul tău ajutor Isus Hristos
Categorii: Studiu biblicDoar „un pai”?Totul pare atat de pustiu. Nimic nu merge si pe deasupra vremea este atat de deprimanta! Apoi mai sunt si problemele de acasa, frustrarea si nervozitatea de la lo...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Faceți bine celor ce vă urăsc
Categorie: Studiu biblicUrmatorul episod a avut loc intr-o celula de inchisoare nazista. Intr-o zi gardianul a impins un nou detinut in celula in care erau detinuti crestinii. Era tuns, murdar si slab...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Există salvare și pentru prostituate!
Categorie: Studiu biblicReproduc mai jos ceea ce am auzit din partea unei tinere din Mexic: Aflata in Mexic intr-o familie saraca Letitia a fost nevoita, dealtfel ca si toate tinerele sarace din zona...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Există războaie după voia lui Dumnezeu?
Categorie: Studiu biblicExistă războaie după voia lui Dumnezeu? Foarte mulți atunci când este vorba de război se uită în Vechiul Testament unde sunt cele mai multe exemple prezentate de Biblie, c...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Ce este libertatea?
Categorie: Studiu biblicPareri despre libertate: unii inteleg prin libertate acele valori care promit democratie, ca de exemplu dreptul la libera exprimare a opiniei, alegerea libera a domiciliului si...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Sunteți sub observație!
Categorie: Studiu biblicAproape pentru nimeni nu mai este o surpriza faptul ca, in momentul in care intra intr-o banca sau intr-un magazin, camerele de luat vederi il iau in obiectiv. Ne mai incomodea...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Ioan Botezătorul – Reîncarnare?
Categorie: Studiu biblicOare Biblia vorbește despre reîncarnare atunci când vorbește despre Ioan Botezătorul? Răspunsul sigur ca îl dă tot Scriptura:LUCA 1:17  „Va merge înaintea lui Dumneze...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Despre evrei
Categorie: Studiu biblicDragă lume, înțeleg că din cauza noastră, a celor din Israel, devii neliniștită, ba mai mult, foarte enervată, chiar revoltată. Într-adevăr se poate observa că la fiecare câțiv...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Operatii de avort la ora de educatie sexuala
Categorie: Studiu biblicIn legatura cu articolul aparut in ziarul dvs. din 6 nov., a.c., semnat de Mihai Soica, va trimit scrisoarea deschisa pe care dna dr Christa Todea Gross a trimis-o in luna octo...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Bunele maniere
Categorie: Studiu biblicBunele maniere ale crestinului ”Si Cuvântul S-a fãcut trup si a locuit printre noi…” Venind printre iudei, Mântuitorul – ca sã poatã sã fie înteles si acceptat de ei – a a...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise