text Dezbateri

"Exista greseli in Biblie?"- Adevar biblic

25 martie 2025

Categoria: Adevaruri biblice

 

Desi Biblia a fost si este considerata de crestini ca fiind Cuvantul scris al lui Dumnezeu, o revelatie infailibila a vointei Sale, exista multe voci care ii contesta inspiratia si autoritatea divina. Incepand cu secolul al XVII-lea, in perioada Iluminismului, multi cercetatori ai Bibliei au gasit pe paginile ei tot felul de contradictii, greseli de natura stiintifica, discrepante in privinta numelor si numerelor , precum si un limbaj lipsit de precizie.

Care este adevarul cu privire la Sfintele Scripturi ? Este Biblia lipsita de greseli ? Si daca ele exista, cum se explica prezenta lor intr-o carte care se pretinde a fi inspirata de Dumnezeu ?

Biblia afirma despre sine ca este inspirata de Dumnezeu. In Vechiul Testament exista, dupa unele estimari, circa 2600 de afirmatii de genul: “Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel…” (Ezechiel  32,1 ), “Domnul a vorbit lui…” ( Exodul 25,1 ) sau “Asa mi-a vorbit Domnul” ( Ieremia 17,19 ).

Mai mult decat atat, autorii Noului Testament confirma inspiratia divina a cartilor Vechiului Testament. Scriindu-i lui Timotei, apostolul Pavel afirma ca ”toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu” ( 2 Timotei 3,16 ), iar Petru spune ca “nicio prorocie n-a fost adusa prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant” ( 2 Petru 1,21 ).

In ceea ce priveste Noul Testament, chiar daca autorii lui nu marturisesc despre sursa inspiratiei lor la fel de frecvent ca autorii Vechiului Testament, totusi si ei au considerat mesajul lor ca fiind inspirat. Scriindu-le credinciosilor din Tesalonic, Pavel le spune ca “atunci cand ati primit Cuvantul lui Dumnezeu auzit de la noi, l-ati primit nu ca pe cuvantul oamenilor, ci asa cum si este in adevar, ca pe Cuvantul lui Dumnezeu” ( 1 Tesaloniceni 2,13 ), iar credinciosilor din Corint le scrie: “Si vorbim despre ele nu cu vorbiri invatate de la intelepciunea omeneasca, ci cu vorbiri invatate de la Duhul Sfant” ( 1 Corinteni 2,13 ).

De asemenea, apostolul Petru se refera la scrierile lui Pavel ca fiind Scripturi inspirate, afirmand ca in epistolele sale “sunt unele lucruri greu de inteles, pe care cei nestiutori si nestatornici le rastalmacesc , ca si pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor” ( 2 Petru 3, 15.16 ).

Insa atunci cand afirmam ca Biblia este de origine divina nu trebuie sa pierdem din vedere elementul uman care a contribuit si el la alcatuirea Scripturilor. Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, dar transmis prin oameni nedesavarsiti, intr-un limbaj omenesc, nedesavarsit. Toate cele 66 de carti ale Bibliei poarta amprenta personalitatii autorilor lor, a mediului cultural in care au trait toti acestia, dar si a circumstantelor istorice in care au fost scrise cartile ei.

Daca ne referim la limbajul Bibliei, acesta este unul cotidian, popular si nestiintific. Totusi, lipsa preciziei stiintifice nu inseamna si lipsa veridicitatii. Autorii Bibliei s-au folosit de un numar foarte variat de forme literare: poezie, parabole, metafore, simboluri, proverbe, naratiuni istorice, texte juridice, s.a., fiecare din ele necesitand o interpretare diferita. Pentru a evita interpretarile gresite, e nevoie sa se tina seama de forma literara prin care este transmis mesajul divin.

De asemenea, deoarece multe pasaje biblice oglindesc obiceiuri antice, cunoasterea lor este deosebit de importanta pentru intelegerea textului si mesajului biblic.

Toate manuscrisele originale ale cartilor Bibliei s-au pierdut. Cele mai vechi manuscrise pe care le avem la dispozitie sunt doar copii ale originalelor. Desi evreii au manifestat scrupulozitate in copierea textului biblic, unele greseli minore s-au strecurat totusi in cursul procesului de transmitere si copiere a manuscriselor biblice. Daca evaluam greselile aparute in acest proces de copiere a manuscriselor, ele sunt atat de minore incat nu pun in pericol mantuirea niciunui suflet sincer.

Comparand Biblia cu alte scrieri antice, se poate conchide ca ea este documentul antic cel mai bine conservat. Unele discrepante intalnite in Biblie pot avea explicatii pertinente, altele insa se datoreaza greselilor facute de copisti si traducatori in cursul procesului de copiere si traducere a textului biblic. Insa toate aceste greseli sunt minore si nu altereaza mesajul divin. Dimpotriva, faptul ca in Biblie nu gasim o acuratete desavarsita, tocmai acest fapt este o dovada a caracterului sau istoric, facand credibil mesajul ei.

Daca Biblia ar fi fost plasmuita de o minte omeneasca, autorul ( sau autorii ) ar fi avut grija ca astfel de discrepante sa nu apara in text. Dar tocmai prezenta lor reprezinta o dovada ca mesajul Bibliei este de origine divina, fiind pe deplin veridic si credibil.

In ciuda discrepantelor prezente in Vechiul Testament, Domnul Christos si apostolii au considerat Vechiul Testament ca fiind Cuvantul lui Dumnezeu, iar informatiile din cartile lui ca fiind veridice. Cu toate acestea, Petru recunoaste ca in Scripturi ( cu referire la epistolele lui Pavel ) exista si “unele lucruri greu de inteles” ( 2 Petru 3,16 ).

Cand intalnim asa-zise greseli in Biblie, trebuie sa ne reamintim ca acestea nu sunt rezultatul revelatiei lui Dumnezeu, ci rezultatul rastalmacirii facute de om. Adesea, problemele care apar nu tin de textul biblic, ci de interpret.

De aceea, cand studiem Biblia, este absolut necesar sa fim onesti si lipsiti de prejudecati, folosind metodele cele mai potrivite pentru studiu. Rugaciunea si iluminarea data de Duhul Sfant, Cel care a inspirat cartile Bibliei, nu sunt doar utile, ci absolut necesare pentru a avea o perspectiva si o intelegere corecta a mesajului biblic.

Atunci cand intampinam dificultati in intelegerea textului biblic trebuie sa tinem cont de faptul ca Autorul mesajului Scripturii ne poate rezolva aceste dificultati tot prin Biblie. Scriptura este propriul ei interpret, de aceea este ncesara compararea textelor unele cu altele, tinand cont de contextul biblic.

Unele pasaje mai dificile ale Scripturii pot fi intelese prin prisma altor pasaje mai clare. Totusi, unele probleme pot persista in ciuda onestitatii cititorului. Aici intervine rabdarea celor credinciosi de a continua sa fie loiali Cuvantului lui Dumnezeu, desi au intrebari la care inca nu au raspunsuri.

Rabdarea este esentiala in viata unui crestin onest, ea definindu-i pe adevaratii copii ai lui Dumnezeu: “Aici este rabdarea sfintilor care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus “ ( Apocalipsa 14,12 ). Este acea rabdarea si acea credinta ca intr-o zi ei vor primi toate raspunsurile chiar de la Acela care este adevaratul Autor al Scripturilor.

In concluzie, in Biblie pot exista unele greseli si discrepante, insa ele nu tin de mesajul ei, ci mai degraba de limbajul ei omenesc nedesavarsit. Nu Dumnezeu a pus aceste greseli in Biblie, nu El este autorul lor, ci instrumentele umane imperfecte. Chiar daca in Biblie exista discrepante, niciuna din ele nu afecteaza in vreun fel mesajul ei divin si nici mantuirea unui suflet onest.

Biblia ramane vrednica de incredere si, pe zi ce trece, noi descoperiri arheologice sau din alte domenii ale stiintei confirma veridicitatea ei. Orice barbat sau femeie care doreste sincer mantuirea poate gasi in Biblie calea spre adevarul mantuitor.

“Incredeti-va in Domnul Dumnezeul vostru si veti fi intariti ! Incredeti-va in prorocii Lui si veti izbuti !” ( 2 Cronici 20,20 )

 

sursa: https://www.loribalogh.ro

Cele mai recente resurse creștine scrise

Lucrarea Duhului Sfânt
Categorie: Studiu biblicBunătatea, răbdarea, dragostea, trebuie să ia ființă în noi și sunt obținute prin păzirea Cuvântului lui Hristos sub călăuzirea Duhului. (Suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lu...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Îndelunga răbdare
Categorie: Studiu biblicAceasta este una din „însușirile lui Dumnezeu” pe care El vrea să le întipărească în noi. Această însușire cu care trebuie să ne îmbrăcăm, se obține la îndemnul Duhului, prin s...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Biserica azi
Categorie: Studiu biblicPentru foarte mulți dintre noi, Biserica lui Hristos nu mai are menirea dată de Dumnezeu. Se poate observa ușor cum am preluat unii de la alții ideea că ceea ce este numită gen...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Biserica – Trupul Lui Hristos
Categorie: Studiu biblicCa să putem înțelege planul veșnic făcut de Dumnezeu cu privire la Hristos și Biserica Lui, va trebui să cercetăm cu atenție ce spune Scriptura despre aceasta. Planul lui Dumne...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Rolul mădularelor în Trupul lui Hristos
Categorie: Studiu biblicBiserica este văzută de Dumnezeu ca o familie, ca o școală de ucenici dar și ca un trup în care cei născuți din El sunt mădularele Trupului lui Hristos, fiind similar trupului...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Curăția Trupului lui Hristos
Categorie: Studiu biblicAtât în trecut, cât și astăzi, tabăra lui Dumnezeu/Trupul lui Hristos trebuie să fie curat, pentru că acolo își are Domnul locuința. (El/Satan n-are nimic în Mine. Ioan 14:30;...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Turma risipită
Categorie: Studiu biblicZiditorul Trupului este Domnul Isus. (Voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui. Matei 16:18; …îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos Biser...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Consecințele nesocotirii învățăturilor lui Hristos
Categorie: Studiu biblicPentru a nu ne lăsa înșelați, se impune să cercetăm care sunt semnele după care putem deosebi o Biserică vie de care se îngrijește Hristos, de una moartă, unde Hristos nu este...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Desăvârșirea omului în planul lui Dumnezeu
Categorie: Studiu biblicCa să poată realiza acest plan extraordinar de a face ființe după chipul Său, și pentru a-i aduce la desăvârșirea cerută de statutul de fii ai Lui, Dumnezeu a făcut cerurile și...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Trebuie să trăim cum a trăit Domnul Isus
Categorie: Studiu biblicMajoritatea dintre noi am fost învățați să privim admirativ la tot ce a făcut Domnul Isus, la felul Lui de a fi. Am fost înșelați că noi nu vom putea să avem neprihănirea Lui,...
de Maida Buhai 31 martie 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise