text Comentarii biblice

„Cartea de Laude” – Informații generale despre Psalmi - Comentariu biblic

01 aprilie 2025

Categoria: Comentarii biblice

 

Psalmii au reprezentat și continuă să reprezinte „Cartea de cântări și rugăciuni” a lui Israel. Aflați în „inima” Bibliei, Psalmii au fost supranumiți și „Cartea de laude” a evreilor, ocupând un loc de seamă atât în spiritualitatea religiei mozaice, cât și în cea a religiei creștine.

Din punct de vedere etimologic, termenul de „psalm” provine de la cuvântul grecesc „psalmos”  („psalmoi”, la plural) – o cântare care se cântă cu acompaniamentul muzical al instrumentelor cu coarde. În Biblia ebraică titlul cărții este Tehillim („laude”), iar în literatura rabinică se vorbește despre Sepher Tehillim („Cartea laudelor”).

Vechiul Testament era împărțit de evrei în trei părți: Legea (Torah), Profeții (Nebi’im) și Scrierile (Kethubim). La rândul lor, Scrierile erau alcătuite, printre altele, și din cele trei cărți poetice: Psalmii, Proverbele și Iov.

Nu este întâmplător faptul că din cele 283 de pasaje ale Vechiului Testament citate în Noul Testament, 116 aparțin Cărții Psalmilor, ceea ce înseamnă aproape jumătate din cazuri (circa 41 %). Mai mult decât atât, Psalmii au ocupat un loc deosebit în viața și lucrarea Mântuitorului, ei devenind parte a naturii Sale.

Dacă ne referim doar la ultimele zile ale lucrării Sale pe pământ, observăm că Psalmii au jucat un rol deosebit de important în derularea evenimentelor din preajma jertfei de pe Calvar. După terminarea Cinei Sfinte din seara trădării și vânzării Lui, Iisus și ucenicii au intonat un psalm (vezi Matei 26,30). A doua zi, în agonia Sa pe cruce, Mântuitorul a recitat Psalmul 22, unul dintre psalmii mesianici care profetizau despre suferințele fizice și sufletești ale Mielului lui Dumnezeu jertfit pentru mântuirea lumii (vezi Matei 27,46; Psalmul 22,1 ). Iar după învierea Sa, Iisus S-a folosit și de Psalmi pentru a dovedi că El este Mesia cel așteptat (Luca 24,44).

Ca o curiozitate, în Cartea Psalmilor găsim atât cel mai lung capitol al Bibliei (Psalmul 119), cât și cel mai scurt capitol al ei (Psalmul 117). De asemenea, versetul de la mijlocul Bibliei poate fi găsit tot în „Cartea de laude”: Psalmul 118,8:  „Mai bine să cauți un adăpost în Domnul, decât să te încrezi în om.”

Ideea că Psalmii sunt opera lui David a intrat în conștiința omenirii. Cu toate acestea, Psalmii au mai mulți autori. Opt nume de persoane sunt amintite în preambulurile Psalmilor: David, Asaf, Core, Moise, Heman, Etan, Solomon și Iedutun. Dintre cei 150 de Psalmi, doar 73 pot fi atribuiți lui David. Asaf este autorul a 12 dintre Psalmi, 11 sunt scriși de fiii lui Core, doi aparțin lui Solomon (Psalmii 72 și 127), unul este scris de Moise (Psalmul 90), unul de Etan ( Psalmul 89); iar dintre cei 50 de Psalmi anonimi, unii au fost scriși cu siguranță de același David.

Nu trebuie să fim induși în eroare de titlurile lor, căci acestea nu sunt o dovadă sigură că autorul lor este David. În limba ebraică există un singur cuvânt din care au fost traduse prepozițiile „de” și „pentru”, precum și pronumele „lui”. Așadar, un psalm al „lui” David poate fi și un psalm „pentru” David, scris de altcineva. Unii cercetători moderni neagă faptul că David a fost autorul principal al cărții. Cu toate acestea, întotdeauna s-a considerat că David este autorul principal al acestor bijuterii literar-spirituale. Un argument puternic în acest sens este faptul că David a fost un poet și muzician în toată puterea cuvântului (vezi 1 Samuel 16,15‑23; 2 Samuel 23,1; Amos 6,5). Chiar și autorii Noului Testament îl recunosc pe David ca principal autor.

Se crede că pe vremea lui David existau deja Psalmi scriși din timpuri străvechi. El însă a îmbogățit Cartea Psalmilor în mod considerabil. Se crede că fiecare generație ulterioară a contribuit la îmbogățirea cărții, pentru ca, pe vremea lui Ezra, cartea să fie terminată în forma ei actuală.

Cartea Psalmilor este împărțită în cinci părți, imitând Pentateucul: I (Ps. 1‑41), II (Ps. 42‑72), III (Ps. 73‑89), IV (Ps. 90‑106), V (Ps. 107‑150). Există și subgrupe: Psalmii fiilor lui Core (Ps. 42‑49) , ai lui Asaf (Ps. 73‑83), Psalmii treptelor (Ps. 120‑134).

Din punct de vedere al conținutului, Psalmii se clasifică în mai multe categorii:

– mesianici (conțin profeții cu privire la Mesia). Cei mai evidenți dintre aceștia sunt: Ps. 2                     (dumnezeirea și domnia universală a lui Mesia), Ps. 16 (învierea lui Mesia), Ps. 22 (suferințele lui Mesia), Ps. 45 (mireasa și tronul veșnic ale lui Mesia), Ps. 110 (Mesia – Rege și Preot veșnic), Ps. 118 (respingerea lui Mesia de către conducătorii națiunii), etc.

– istorici, care redau aspecte din viața poporului evreu (Ps. 46, 68, 79,105, 106, 114)

– de pocăință și consacrare (Ps. 6, 32, 38, 51, 102, 130, 143)

– de natură (Ps. 8, 19, 29, 104)

– didactici (Ps. 1, 15, 34, 71)

– de călătorie (Ps. 120‑134)

– de imprecație (Ps. 35, 52, 69, 83, 109)

Din raportul biblic aflăm că David avea o orchestră uriașă, alcătuită din 4 000 de instrumentiști                (vezi 1 Cronici 23, 5), având menirea să aducă laude Domnului. Dintre instrumente, unele erau cu coarde (harpa și psaltirea), altele erau de suflat (flautul, fluierul, cornul, trompeta), iar altele erau de percuție (țambalul, tamburina). David a fost un om de o sensibilitate profundă și de o noblețe remarcabilă, adorându-L pe Iehova cu întreaga lui ființă. Sub conducerea sa înțeleaptă, muzica a cunoscut o perioadă înfloritoare în Israel.

Starea de spirit care caracterizează aproape toți Psalmii este bucuria. Nesfârșitele necazuri prin care a trecut David nu au reușit să-i stingă bucuria în Domnul, Dumnezeul său. Lauda a fost mereu pe buzele și în inima lui, chiar dacă cuptorul încercărilor era încins la maximum. Încrederea lui David în Dumnezeu este atitudinea dominantă care răzbate din întreaga carte. Indiferent de ocazie, fie că era una de bucurie, fie că era una de necaz, David alerga cu încredere la Dumnezeu. El a trăit realmente alături de cer.

Psalmii sunt adresați fiecărei stări sufletești. Sunt psalmi pentru cei dezamăgiți, pentru cei încercați, pentru cei bolnavi, pentru cei disperați, pentru bătrâni… Ei vorbesc despre păcat și iertare, despre boală și însănătoșire, despre tristețe și mângâiere, despre slăbiciune și putere.

Începând cu expresia „Ferice de omul…” (Ps. 1,1) și încheind cu expresia „Lăudați pe Domnul” (Ps. 150,6), Cartea Psalmilor ne aduce o veste bună în tot cuprinsul ei: omul păcătos mai are o șansă la fericire. Dumnezeu a găsit o soluție la problema păcatului și i-a redeschis omului calea spre fericire.

O mulțime de secrete ale fericirii ne sunt prezentate în psalmi. Însă unul subliniat în mod deosebit este lauda adusă lui Dumnezeu. De abia atunci se regăsește omul pe sine, își regăsește menirea, demnitatea și fericirea, de abia atunci își umple golul sufletesc, când Îl găsește pe Dumnezeu și își recunoaște dependența față de El, lăudându-L. Fericirea omului nu este posibilă fără recunoașterea maiestății Creatorului, a desăvârșirii caracterului Său, a dreptății procedeelor Sale și a iubirii acțiunilor Sale. Toate aceste lucruri le învățăm călătorind pas cu pas prin marele univers al Psalmilor.

 

sursa: https://www.loribalogh.ro/

Cele mai recente resurse creștine scrise

"A fost fecioara Maria crescută la Templu și dată în tutelă lui Iosif?"
Categorie: Raspunsuri biblice  Întrebare: Este adevărat ce scrie ProTV despre Fecioara Maria că a fost crescută la Templu și că a fost dată în tutelă lui Iosif? Citez: “În ziua de...
de Marga Buhus 18 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Cum să scapi de problemele trecutului?"
Categorie: Raspunsuri biblice   Problemele trecutului – sunt anumite momente, situații și experiențe neplăcute ce au avut loc în trecut și noi le-am reținut, am luat anumite decizii sau...
de Marga Buhus 18 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Un partid al poruncii a opta"
Categorie: Raspunsuri biblice    Recent, țara noastră s-a mai îmbogățit cu un partid politic. Nimic rău într-o democrație. Cum va fi evoluția partidului dat nu ne rămâne decât să v...
de Marga Buhus 18 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Este păcat să mergi la serviciu duminica?"
Categorie: Raspunsuri biblice  Întrebare:Domnule Vasile Filat, am o întrebare la care mă gândesc  de ceva timp. Dacă sunt angajat undeva și mă cheamă să muncesc și în ziua de duminică,...
de Marga Buhus 18 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Este idolatrie tortul cu barza care aduce copii?"
Întrebare: Pacea Domnului! Am ascultat multe învățături foarte adevărate biblice, dar am o întrebare: după binecuvântarea unei copil, la altar se face o masă de dragoste, la sfârșitul servic...
de Marga Buhus 18 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Cum se postește în Săptămâna Patimilor?"
Categorie: Raspunsuri biblice  Întrebare: Spuneți-mi, vă rog, cum se postește în Săptămâna Patimilor? Chiar dacă Săptămâna Patimilor este descrisă în detalii pe paginile Sfintelor...
de Marga Buhus 18 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"De ce te depărtezi de Dumnezeu?"
Categorie: Raspunsuri biblice  Întrebare: Am o problemă foarte mare: mă departez de Domnul și nu pot să înțeleg de ce. Încerc să înțeleg, dar nu reușesc. Încep să devin ca cei din...
de Marga Buhus 18 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Cum să-ți întorci soția care te-a părăsit, pentru că i-ai fost infidel?"
Categorie: Raspunsuri biblice  Întrebare:Buna ziua! Am să vă prezint pe scurt povestea mea în speranța de a primi un sfat din perspectivă biblică. După 8 ani de căsătorie, mi-am înșelat...
de Marga Buhus 18 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Despre cei ce se salută cu ”Hristos a înviat!”
Categorie: Raspunsuri biblice  Mulți folosesc salutul ”Hristos a înviat!” de la Paște până la Ispas. Îi putem împărți în mai multe categorii pe acești ”mulți”.O bună parte din ei, NU cei mai...
de Marga Buhus 18 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Responsabilitatea – definiţie sau mod de viaţă?"
Categorie: Raspunsuri biblice  Din momentul în care am venit în lume, fiecare dintre noi a primit deja o responsabilitate: copiii– să se supună părinţilor, împotriva voinţei lor de a face ce...
de Marga Buhus 18 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise