text Baptist

"Desore darnicie"

09 aprilie 2025

Categorie: Baptist

 

Maleahi 3:8-10

Tematica dărniciei este una dificilă, uneori controversată, greu de digerat de către multe persoane. Oamenilor le place mai mult să primească decât să dăruiască, iar această realitate face tematica dărniciei neplăcută pentru firea noastră pământească, egoistă. Paradoxul este însă, că e mai ferice să dai decât să primești! Vă invit să lăsăm deoparte propriile noastre preconcepții despre dărnicie, deschizând Sfânta Carte Biblia, și lăsând Cuvântul să direcționeze crezul și implicit practicile noastre. Avem un Dumnezeu extrem de darnic, de generos, care și-a dovedit dragostea și generozitatea dăruind pe Siungurul Lui Fiu, pentru ca noi să trăim prin EL. Vă invit să privim în oglinda binecuvântată a Scripturii, să ne analizăm dărnicia și să ne schimbăm practicile în armonie cu lumina pe care o primim de aici.

I. DĂRNICIA, O DOCTRINĂ BIBLICĂ! – vs.10

Dărnicia nu contituie un subiect izolat, abstract, la care ne putem raporta după cum ne vine fiecăruia, ci dărnicia este o doctrină biblică, o învățătură importantă, tratată pe larg în Cuvântul lui Dumnezeu!

Uneori, oamenii cred sau ar vrea să creadă, că dărnicia, este un subiect banal, neimportant, sub forma unei simple recomandări, față de care ne putem raporta oricum! Citind Cuvântul, vom înțelege că nu este deloc așa!

1. Delicată, deranjantă uneori în societatea modernă!

Unii oameni se simt presați sau deranjați când li se vorbește despre dărnicie. Intenția mea ca și păstor nu este să creez vreo presiune în dreptul nimănui. Dacă Scriptura și prezența Duhului Sfânt ne dau îndemnuri într-o anumită direcție, suntem însă chemați cu toții să luăm aminte și să ne conformăm. Firea noastră fiind prin excelență egoistă și zgârcită, disprețuiește doctrina dărniciei, deoarece contrazice însăși natura și înclinațiile noastre carnale. Copiii și copilele lui Dumnezeu, au însă parte și de călăuzirea Duhului Sfânt și îndemnurile lui, motiv pentru care dărnicia este privită ca un privilegiu de către omul duhovnicesc, fiind bucuroși să fim conlucrători cu Domnul în Via Sa!

2. Denaturată, desacralizată!

Datorită diverselor întâmplări nefericite din istoria Ceștinismului de-a lungul veacurilor, datorită naturii materiale a dărniciei, tematica aceasta a ajuns să fie extrem de controversată și asociată cu tot felul de conotații negative. Spre exemplu, unii spun: Eu nu practic dărnicia, întrucât banii mei se duc în activități, locuri, persoane sau cheltuieli cu care nu sunt de acord!! Odată cu secularizarea societății s-a acutizat un spirit de mare critică și în Biserică! Totul devine suspicios, supus celor mai aspre cercetări, totul devine suspect și îndoielnic! – Accentul în Cuvântul lui Dumnezeu cade însă pe CASA DOMNULUI, pe dorința Domnului, pe cerința exprimată de Domnul pentru noi toți! Oamenii încearcă să dezbrace această doctrină de tot ce este duhovnicesc motivând propriile lor opinii și practici! Astfel, în opinia unora, nimic nu mai este duhovnicesc, nici în Adunare, totul este corupt și suspect. În concluzie, spun ei, ne putem păstra banii în buzunare...

3. Demnă de ascultare, la fel ca celelalte doctrine biblice!

Indiferent de experiențele noastre plăcute sau neplăcute privind dărnicia, indiferent de părerile sau gusturile noastre, dărnicia este o doctrină biblică regăsită în sute de versete, o doctrină față de care suntem responsabili, și de care nu ne putem dezice, ascunzându-ne după argumente puerile! Practica noastră creștină trebuie să fie mereu dirijată de Cuvântul Domnului și nu de experiențele plăcute, neplăcute, simple sau complexe ale oamenilor. Din păcate crezul multor creștini este ușor influențat de experiențele și practicile altora, în defavoarea ascultării de Domnul!

II. DĂRNICIA, O DATORIE CREȘTINĂ! – Matei 23:23

Dărnicia Creștină nu este o chestiune de recomandare sau de obligație, ci este o problemă de onoare și de datorie! Când Domnul Isus a abordat problema zeciuielii cu Fariseii, El nu a desfințat zeciuiala ci a subliniat importanța caracterului, compasiunii și credincioșiei înaintea zeciuielii! Cu alte cuvinte, dacă cineva practică dărnicia dar trăiește departe de Dumnezeu, are o problemă gravă, indiferent de procentele în care dăruiește, însă în același timp un creștin sau creștină, de caracter, va practica dărnicia cu regularitate într-un mod responsabil, în raport cu Cuvântul lui Dumnezeu!

1. O disciplină a vieții Creștine!

De mic copil, frecventând Casa lui Dumnezeu, am fost învățat prin fratele Mihai Chiu, că Dumnezeul nostru e un Dumnezeu extrem de generos, extrem de darnic, înaintea căruia trebuie să mă întorc cu bucurie și recunoștință! Fratele Mihai a recomandat ca toți membrii familiei să aibă plicuri de contribuție în Casa Domnului! Chiar dacă eram copil, aveam plicul meu și contribuția mea prin dărnicie, în Casa lui Dumnezeu! – atâta cât era sau uneori nu era! Mai târziu am ajuns într-o Biserică din America și am rămas uimit de responsabilitatea cu care membrii unei Biserici se angajau să dăruiască pentru anul următor! Scriau pe o hârtie suma pe care au în plan să o dea în Casa lui Dumnezeu pentru anul viitor, și astfel se stabilea prin credință și dedicare, bugetul Bisericii! Ar fi minunat dacă am împrumuta și lucrurile cu adevărat benefice din Bisericile Vestice.

Apoi, am văzut la cineva un sistem și mai disciplinat: 4 plicuri personaledărnicie 10%, milostenie 5% și misiune 5%. plicul meu 80%. Acest om spunea, Dumnezeu are plicurile Lui iar eu îl am pe al meu. Eu nu mă ating de plicurile Lui Dumnezeu și El nu se atinge de plicul meu! Uneori oamenii se plâng de cheltuieli enorme pe medicamente, pe întreținere etc... Adesea am văzut că atunci când mergem pe Mâna Domnului, ascultând și împlinind Cuvântul Lui, cheltuielile noastre scad și binecuvântările Lui cresc! Oricine practică în mod disciplinat dărnicia, poate confirma acest adevăr.

2. O dovadă a ascultării și dependenței noastre de Domnul!

Când văduva aceea săracă a aruncat tot ce avea, ultimii ei bănuți, ea a arătat Domnului că îi aparține Lui cu tot ce are! Fratele Ionică Bușan, păstor în vremea tinereții mele spunea: dărnicia noastră reprezintă de cele mai multe ori și un termometru spiritual! Intensitatea experiențelor noastre cu Dumnezeu se vede în modul în care suntem dispuși să dăruim! De cele mai multe ori suma cu care contribuim lunar pentru Casa Domnului și lucrarea Lui, în raport cu posibilitățile fiecăruia, oglindește prețul acelui locaș și lucrări în ochii și inima noastră!

3. Dinamizează lucrarea Domnului!

Am auzit adesea zicala, cum că Dumnezeu ar avea mulți bani, dar problema este că banii sunt în buzunarele noastre! Nu cred în acest dicton! Scriptura spune că al Domnului este Pământul cu tot ce este pe EL! Dumnezeu a inventat aurul și diamantele! Acestea sunt proiectele Lui! Dumnezeu pune pe inima oamenilor, și dă oamenilor Săi, tragere de inimă, ca să sprijinească lucrarea Sa!

Dumnezeu a lăsat această învățătură în Cuvânt, pentru a ne da nouă posibilitatea să fim conlucrători cu El în Via Sa! Domnul ar fi putut face totul de Unul Singur, dar a ales să lucreze prin oameni. Ne-a dat acest Har să fim împreună lucrători cu EL! O dărnicie generoasă, la fel ca aceea a Macedonienilor din Scripturi, poate dinamiza lucrarea Domnului, contribuind la răspândirea Evangheliei pe tot pământul! Uneori dărnicia poate și “dinamita” lucrarea Domnului, atunci când administratorii fondurilor nu se tem de Dumnezeu, dar acesta subiect diferit.

III. DĂRNICIA, O DECIZIE BINECUVÂNTATĂ! – vs.10, 2 Cor.9:6,7

Dumnezeu binecuvintează decizia noastră de a practica dărnicia! Sunt lucruri extraordinare care se întâmplă atunci când dăruim! Domnul Isus ne învață că un om care dăruiește este mai fericit decât unul care primește!

Iată câteva binecuvântări ale practicării zeciuielii, descrise în text:

Atenție! Nimeni nu este obligat să practice zeciuiala, dar iată ce spune Cuvântul celor care o practică:

1. Deschide zăgazurile cerurilor! – vs.10

Am căutat în dicționar sensul exact al cuvântului zăgaz! Este explicat ca fiind un baraj sau stăvilar! Dumnezeu Însuși declară că atunci când practicăm zeciuiala, El va deschide barajul sau stăvilarele cerurilor, lăsând să coboare de acolo binecuvântarea! Care credeți că e cel mai bogat popor de pe pământ? Evreii? De ce? Pentru că printre multe altele, ei practică în marea majoritate, cu credincioșie, zeciuiala!

Sunt închise zăgazurile cerului față de tine? Pune-l pe Domnul la încercare! Practică zeciuiala și vei vedea cum răspunde Domnul credincioșiei tale.

2. Declanșează belșug de binecuvântare! – vs.10c

Sensul originalului ebraic al versetului este, voi turna peste voi o binecuvântare pe care nici nu aveți loc să o primiți! O binecuvântare așa de mare încât nici nu o putem cuprinde! Dumnezeu ne provoacă să îl punem la încercare! Nu e obligatoriu! Când Dumnezeu deschide zagazurile cerurilor, binecuvântările Lui cad peste noi în cascadă, umplând hambarele inimii, minții și vieții noastre cum nu pute-am anticipa niciodată.

3. “Despăgubită” imediat!

Atenție, Dumnezeu promite răsplătirea zeciuielii aici și acum! Milosteniile și binefacerile pot fi răsplătite aici dar cu siguranță că sunt răsplătite în veșnicii. Dărnicia prin zeciuială este despăgubită imediat!! Ce dobândă promite Dumnezeu celor ce investesc în Casa Lui! Rețineți vă rog, zăgazurile cerurilor se deschid pe pământ și zeciuiala se răsplătește aici, când o facem din inimă, după Voia Domnului!

Cuvântul Domnului ne-a vorbit fiecăruia despre dărnicie și zeciuială, în termeni de doctrină biblică, datorie creștină și decizie binecuvântată. Fiecare suntem responsabili de modul în care practicăm ceea ce Cuvântul Domnului ne învață și totodată Domnul ne întinde prin această învățătură o cheie, un mijloc prin care putem deschide zăgazurile cerurilor în dreptul nostru și al celor dragi. De noi depinde însă dacă vom urma sau nu, această provocare.

Marius Gabriel Lucan

Păstor, Calea Crucii, Colton California și Harul, Las Vegas

 

sursa: https://www.baptisti-arad.ro/


 

Cele mai recente resurse creștine scrise

"Apocalipsa – XV. Antihristul. Cap. 13.11-18"
Categorie: Invataturi biblice      Lumea aşteaptă un lider religios cu autoritate. Într-un veac al îndoielii şi nesiguranţei, oamenii ar dori pe cineva care să aibă răspuns la toat...
de Marga Buhus 27 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Apocalipsa – XVI. Secerişul şi culesul. Cap. 14"
Categorie: Invataturi biblice  Capitolul 14 formează o secţiune aparte a cărţii Apocalipsa, şi constă dintr-o viziune împărţită în şase părţi, având de-a face cu finalul perioadei Necazului...
de Marga Buhus 27 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Apocalipsa – XVII. Potirele mâniei lui Dumnezeu. Cap. 15 și 16"
Categorie: Invataturi biblice  Capitolele acestea formează o viziune unită, zugrăvind scenele finale ale dispensaţiei judecăţii. Apocalipsa este o carte a judecăţii şi, în timp ce poate să p...
de Marga Buhus 27 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Închinarea în casele noastre creştine"
Categorie: Invataturi biblice    Aș dori ca să avem casele dedicate Domnului astfel încât să ne închinăm lui Dumnezeu toată ziua și să facem din locuințele noastre temple ale Dumnezeulu...
de Marga Buhus 27 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"„Neagră, dar frumoasă” și „via frumuseții mele” (Cântarea Cântărilor 1.5-6)"
Categorie: Invataturi biblice    În viața unora și altora din marii vestitori ai evangheliei citim că aceștia ajunseseră în timpul din urmă al vieții lor să prețuiască foarte mult Cânta...
de Marga Buhus 27 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Nicio noapte fără dimineață"
Categorie: Invataturi biblice  Se poate să ai acum o cunună spinoasă, dar curând vei purta o cunună de stele. Se poate să ai în mâini o mulțime de probleme, dar mâinile tale vor primi în cur...
de Marga Buhus 27 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Gloria lui Dumnezeu – nu a omului"
Categorie: Invataturi biblice Ștefan a privit „țintă spre cer” (Fapte 7.55). Omul plin de Duh Sfânt este în legătură cu cerul în timpul trecerii lui pe pământ. Un asemenea om înțelege că are part...
de Marga Buhus 27 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Ne-a făcut plăcuți în Cel Preaiubit"
Categorie: Invataturi biblice Domnul îl privește pe cel sfânt ca fiind în totul preaiubit. Și așa este orice credincios înaintea Lui. Fiind un păcătos în sine însuși, prin credință el a primit as...
de Marga Buhus 27 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Isus Hristos a înviat – cei morți în Hristos vor învia de asemenea"
Categorie: Isus Hristos Era o mare întrebare: „Cine ne va ridica piatra de pe mormânt? Pot oare să mai trăiască oasele uscate? Îi vom mai avea oare din nou pe ai noștri care au plecat? Se mai poa...
de Marga Buhus 27 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
"Lucrarea Duhului Sfânt faţă de lume"
Categorie: Duhul Sfant  (Ioan 16.8-11)8    Şi când va veni El, va dovedi lumea vinovată în ce priveşte păcatul, neprihănirea şi judecata.9    În ce priveşte păc...
de Marga Buhus 27 aprilie 2025 Citeste mai mult >>
Vezi toate resursele creștine scrise